sâmbătă, 9 mai 2015


preşedinte fondator. Nici Talpeş nu mai are vreo responsabilitate. Are însă o mare dorinţă de a fi băgat în seamă, iar acesta este un prilej (dealtfel, dezvăluirile au fost făcute pentru Der Spiegel, încă de anul trecut, dar atunci n-au avut nici un ecou).
Persistă însă o nedumerire: a comis România, prin reprezentanţii săi, vreo ilegalitate? Pot fi ei traşi la răspundere şi de cine? Are Uniunea Europeană vreo competenţă în acest domeniu, mai ales pentru o perioadă când noi nu făceam încă parte din familie?
În rest, toată discuţia asta este inutilă... Iar chestiunea închisorilor secrete ale CIA rămâne unul dintre multele subiecte diversioniste ale agendei politice."
Într-o inexplicabil de târzie confirmare, fostul preşedinte Iliescu admite că România a pus la dispoziţia CIA – la cererea guvernului american – un spaţiu de birouri în Bucureşti. De rezolvarea problemei s-a ocupat consilierul prezidenţial Ioan Talpeş....
AMOSNEWS.RO

  • Stefan Kovacs Dl. Andronic este un adept al datului peste plop. Chestiunea este că niște oameni au fost deținuți ilegal și torturați în România în condițiile în care legătura noastră cu 9/11 este în cel mai bun caz de simpatie față de victime. În condițiile în care politica SUA este totalmente impredictibilă- trecând de la pupat bot taliban la dat bombe peste bot taliban- România pur și simplu nu trebuia să se amestece. Orice fel de bază extrateritorială- și mă refer aici și la Deveselu- este un loc de făcut abuzuri mai curând sau mai târziu.

  • Cornelius Scipio "Now in the U.S. military prison in Guantanamo Bay, he has applied to the European Court of Human Rights for a judgment against Romania, arguing it allowed his secret detention and torture, and later failed to investigate properly." " Nevertheless, the ministry said authorities were cooperating with a judicial investigation inside Romania into allegations about a CIA jail in the country." adicalea e un proces urat pe teava impotriva Romaniei.... http://www.reuters.com/.../us-usa-cia-torture-romania...
    BUCHAREST/WARSAW (Reuters) - The lawyer for a...
    REUTERS.COM|BY BY RADU-SORIN MARINAS AND CHRISTIAN LOWE

  • Gheorghe Gradinaru "6. Calls on Member States to investigate fully recent allegations that illegal rendition, detention and torture took place on their territory and to prosecute those responsible;" din rezolutia :http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do...

  • Stefan Kovacs Ceea ce e neplăcut este faptul că SUA face porcării după care se așteaptă de la aliați să le curețe. Acum acest centru de detenție- care o fi fost în București sau cine știe unde- ar fi putut să fie organizat- de exemplu- pe un vapor în largul apelor internaționale- cu o jurisdicție neprecizată. Ceea ce a făcut SUA- și nu numai cu noi dar și cu celelalte state nou aderate sau unde a mai avut închisori- e o porcărie- pentru că nici România și nici Polonia sau mai știu eu ce stat- nu au o problemă cu musulmanii- nu avem imigranți care să ne amenințe iar serviciile de securitate- vezi încercarea de atentat împotriva ambasadorului indian- din anii 90- sunt destul de eficiente. Cu alte cuvinte- tu SUA- ai o problemă- și-ți duci respectiva problemă și la cei care n-au nici o legătură cu problema ta...

  • Cornelius Scipio eu nu as da vina pe sua, ci pe noi. unii au crezut ca pupand fundul cel mai mare de pe planeta, el nu va evacua si gaze toxice cand se mai baloneaza de la verdeturi. numa' ca ne-a prins cu nasu in zona exact la momentul evacuarii si ne-am cam luat-o !

  • Stefan Kovacs Da. Numai că noi am fost în postruva băștinașului ăla cu fundul gol și cu osul în coc- care se bucură că vede o oglindă. Și noi n-am afirmat niciodată că am fi cea mai bună democrație, etc.

  • Ionel Iani Velciov deci, Romania este intr-o stare de schizofrenie imagologica!!! Pe deoparte doar statele cu cohones pot sa stranga degetele la usa altora  , dar pe de alta parte este penibila situatia cand ai gresit adresantul si te iei de cineva cu care nu ai nimic de impartit ...

  • Alexandru Botu Mustul fierbe doar o singura data si vulcanic, dar vinul poate fierbe de mai multe ori, potolit. Nu inteleg de ce vor unii sa fiarba chiar si otetul...

  • Mihai Ion Turcu Cugetare din celbra piesa de teatru Take-Inke si Cadar: Inake:" Asta e ca mamasa te loveste cu parul in cap si pe urma plange ca de ce ai stat in drepyul parului".Da Romania era stat suveran, nu trebuia sa admita activitati CIA pe teritoriul ei suveran. Evident ca nu stia cineva ce fel de activitati sunt acelea si nici nu se precizeaza ce fel au fost acele activitati in Romania, se asuma ca au fost cele incriminate.

  • Prospectiv A-z .
    "Amrit Singh, a lawyer for Saudi national Adb al-Rahim al-Nashiri said the Senate report confirmed her client's allegations that he was tortured in a CIA jail in Romania and that Romanian authorities failed to protect his rights.
    ...

    "It is incumbent on the Romanian authorities to acknowledge the truth," said Singh, who works for the New York-based Open Society Justice Initiative. "The truth is that there was a secret CIA prison on their territory."

    She said Romania had a legal obligation to prevent secret detention or torture, and there were enough reports of CIA abuses in the international media at the time to give Romania grounds to believe this might happen."

    N-as da 2 bani pe cum incearca acest avocat sa instrumenteze tarasenia. Oricum, ar trebui determinat daca in spatele acestei actiuni avocatesti stau interese care doresc sa disciplineze Romania pentru o atitudine prea laxa fatza de exceptiile de extrateritorialitate acordate SUA--care oricum, nu-s 'fratele mai mare' de care scrie, in ghilimele, e drept, Andon.

    In sensul ideilor d-lui Kovacs, ar trebui intelese perfect implicatiile acestor exceptii acordate de Romania aliatului major, pentru a putea coopera fara a te expune ca proasta la intemperii.

    Cum Romania nu mai are nicio capacitate de reactie in sensul dreptului international, ar fi de asteptat ca cei care au pus-o in situatia asta sa asiste inclusiv cu suport legal la rezolvarea problemei. 

    Revenind la caz, Reuters indica doar: "The European Convention on Human Rights, to which Romania is a signatory, says states have an obligation to ensure those in their jurisdiction are protected from torture or extra-judicial detention." 1) Daca acest caz se judeca in SUA, ar trebui chemati in fatza legii cei care au abuzat, nu mana moarta a romanilor; 2) Eu nu cred ca bazele americane sunt supuse jurisdictiilor locale, mai cu seama in locuri periferice. Sa intelegem ca tinta aici este evacuarea bazelor americane din EUropa noua?

    Este interesant cum din documentul EUropean referit de GG se spune ca italienii au condamnat niste abuzuri similare. Ce ar trebui Romania sa faca? Sa astepte sa se dovedeasca faptul ca cineva a fost torturat pe teritoriul Romaniei--ceea ce prezinta Reuters este evidenta circumstantiala--si sa-i condamne pe cei care operau centrul? 

    Oricum, Romania ar putea cere sa se faca publice conditiile in care s-au desfasurat aceste colaborari, sub egida lui Talpes/Iliescu, ocazie cu care am vedea si cine/ce s-a platit cu acel milion.

    P.S. Hotararile Curtii EUropene devin legea statului sau sunt doar cu titlu orientativ?
    P.P.S. Din linkul postat de GG unde dau de vorbele lui Hurezeanu, inteleg ca entitatea din spatele taraseniei este Germania. Concluziile sunt usor de tras.

  • Stefan Kovacs Fără a fi foarte convins că 9/11 a fost un experiment american- nu pot decât să subliniez maniera de comedie (Keystone cop) în care cel mai puternic stat din lumea acționează. Un medic german a fost răpit dintr-o excursie în Muntenegru- pentru că avea același nume cu un terorist- și acum hai să ne gândim unde l-o fi torturat pe săracul om- care a trebuit să suporte juma de an de tortură până când a fost depus pe o stradă lăturalnică din Cairo...și nu e singurul exemplu de prostie americană...

  • Prospectiv A-z .
    ...adica une-i minte, e si prosteala?

  • Stefan Kovacs Păi nu prea văd mintea. CIA și frații săi au desființat încetul cu încetul- începând din 1978- tot ce însemna regim laic în lumea arabă- fie că discutăm de guvernele pro-sovietice din Afganistan- fie că vorbim despre statele din Peninsulă- lăsând în același timp pe loc o monarhie feudală- Arabia Saudită- și un stat fascist musulman- Pakistan. Sunt și eu curios care a fost rațiunea și mintea aici.

  • Prospectiv A-z .
    Domnule Kovacs, era doar o vorba de duh; nu-i pentru mine sa argumentez pe asemenea problematica, in primul rand pe motiv ca pana si eu se intampla sa am/aplic logici diferite de ale locului. 


    Pentru spiritul pragmatic american, o solutie acum e mai buna decat a preintampina o problema mai mare mai tarziu. Asta una la mana; a doua la mana, cine a definit natura problemei fundamentalismului de acum? Adica pentru cine e o problema reala, cat de mare este etc. 

    De exemplu, dupa intelegerea mea partiala, foarte partiala, a problemelor cu fundamentalismul, consider ca daca se dorea o rezolvare, printre altele, nu se mentinea conflictul israeliano-palestiniana in viatza atata timp.

  • Mihai Ion Turcu In Romania a existat o ancheta senatoriala care n-a putu identifica elmente de incalcare a derpturilor omului in cadrul activitatii CIA pe teritoriul romanesc. Discutii au fost legate de niste zboruri de avioane militare sub steag SUA. Evident n-a verificat cineva ce contineau avioanele care n-au debaracat sau imbarcat ceva, doar au stationat pe aeroport. Acuzele sunt la nivel de supozitii.

  • Prospectiv A-z .
    Iata ca Ion Iliescu clarifica:


    Precizari la interviul din Der Spiegel
    Sunt neplăcut surprins de modul în care se reflectă și mai ales se comentează afirmațiile pe care le-am făcut într-un interviu acordat publicației germane „Der Spiegel”.

    Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană, aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie.

    Știind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanța CIA în România-justifică faptul că, în toți acești ani, am negat existența unei închisori CIA pe teritoriul Româniai. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest-firesc între parteneri și aliați-drept o formă de a ”mitui” partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte știu, DUPĂ ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii țării noastre în Alianța Nord-Atlantică.

    Admiterea în NATO este rezultatul firesc al reformelor politice și militare operate după 1989, și a avut un șir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru că beneficiile apartenenței noastre la NATO întrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevărat că atunci am făcut o alegere corectă, care ne asigură securitatea, într-un context internațional complicat și extrem de periculos.

    Cooperarea pe multiple planuri între București și Washington s-a accentuat și consolidat în ultimii 15 ani, lucru recunoscut-și continuat-de președinții și guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea României. Ne-am asumat niște angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului președinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin și spun: pentru toate există un cost. SUA și-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut și are niște costuri, umane și materiale. Costuri pe care le-am cunoscut și noi, în angajamentul nostru în Irak și Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?

    Este ridicolă și mai ales degradantă pentru România, periculoasă pentru interesele ei, afirmația că declarația mea face ”jocul rușilor”. După aceeași logică, raportul prezentat la începutul anului în Congresul SUA, raport extrem de critic față de CIA și de tehnicile sale de interogare, face, la rândul lui, jocul rușilor. Vi se pare că se poate spune așa ceva, fără a cădea în ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concretă a tăriei unei democrații, care, atunci când este nevoie, își asumă erorile și face astfel încât ele să nu se mai repete, iar legea să fie respectată.

    Dacă în facilitățile CIA din România, din acei ani, s-au petrecut încălcări ale regulilor, este datoria părții americane să spună acest lucru, și să procedeze în consecință. România nu poate să nu-și asume faptul că a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici până a spune că știam ce se întâmplă acolo, că știam despre eventualele acte de tortură și de cruzime, este drum lung. Eu refuz să merg pe acest drum.

    Oricât ar părea de ciudat celor care cred că au mai găsit un motiv de răfuială cu Ion Iliescu, afirmațiile mele sunt o dovadă că România are tăria de a-și asuma responsabilitățile care îi revin, și în bine, și în mai puțin bine. Am învățat, sper, cu toții, lecția acestei întâmplări, și de acum înainte vom acționa în consecință. Sper că vom învăța și să vorbim aceeași limbă, când este vorba despre România și despre interesele ei. Și dacă ceva face jocul adversarilor României, acel ceva este suma dezbinărilor noastre, abordărilor politicianiste, tratarea conflictuală a tuturor subiectelor. 

    https://ioniliescu.wordpress.com/.../precizari-la.../
    Sunt neplăcut surprins de modul în care se reflectă și mai ales se comentează afirmațiile pe care le-am făcut...
    IONILIESCU.WORDPRESS.COM

  • Mihai Ion Turcu Este o replica buna. Cu siguranta si din pacate Der Spiegel n-o va reproduce, deci raul produs ramane.

  • Mihai Ion Turcu Ideal intr-o democratie liberal-democrata nu pot exista organizatii secrete ale statului, nici 'secret de stat", real exista. Romaniei i se poate reprosa ca a admis functionarea CIA pe teritoriul sau fara a avea vocatia de control asupra activitatii CIA (!?....) Existenta unui dosar in operare la Curtea Internationala a Drepturilor Omului impotriva Statului Romania, suveran (ar trebui sa fie dar nu este)si vor exista sanctiuni (?) obliga Romania sa fie mai precauta. Gaselnita CIA de a desfasura activitati interzise in SUA in locuri si conditii care nu permit statului gazda sa controleze activitatea CIA este pragmatica nu si corecta. Sub raport legal si un razboi real dar nedeclarat ca atare ar trebui condamnat (ONU) iata ca nu este pentru exact initiatorul este membru cu drept de veto in Consiliul de Securitate. Lumea nu este buna, se imbunatateste tendential.

Niciun comentariu: