luni, 16 martie 2015

Presedintele Johannis primit in Germania cu onoruri militare



Presedintele Johannis primit in Germania cu onoruri militare – 26 februarie 2015
Afirmatia fetitei rrome mi s-a parut de un haz nebun: <<Unul dintre elevi s-a arătat foarte mirat când a auzit că Iohannis este german, iar o fetiţă a afirmat că "Iohannis e mai bun ca ăla dinainte, adică la fel".>> Nu ma intrebati care a fost gestul inedit al presedintelui. Poate-l identifica analistii.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează joi o vizită oficială în Germania, unde se întâlneşte cu...
stiripesurse.ro
  Mihai Ion Turcu Iohannis a fost primit cu formalitatile uzuale in cazul unei vizite de stat de nivel sef de stat.

  Ionel Iani Velciov Era ceva deosebit ca dupa formalitati sa poarte o discutie amicala la un SPA ... altfel este strict formalismul de stat
  O.L   D-le Mihai Ion Turcu, eu nu am pus in discutie formalismul primirii d-lui Iohannis. Doar ca m-a amuzat afirmatia fetitei ca Iohannis e mai bun ca "ala" dinainte, dupa care s-a corectat imediat, "adica la fel" amintindu-si probabil de episodul "pixelul albastru" si temandu-se ca nu cumva, din senin, sa incaseze o scatoalca de la marinar sau, ma rog, o imbranceala. Pentru mine nu onorurile cu care a fost primit Iohannis au constituit elementul interesant al primirii ci intalnirea cu copii rromi de la Scoala Kepler cunoscuta pentru programele de integrare. Adica pana si lui Iohannis i s-a batut obrazul cu problema rromilor. Daca presedinte ar fi fost Ponta acest episod nu ar fi fost trecut la capitolul anecdotic si ar fi facut sa curga multa cerneala in media romaneasca.
  Preda Mihailescu Citesc in Frankfurter Allgemeine "Dna Merkel spune ca in Germania nimeni nu ne va lua in nume de rau faptul ca ne-am bucurat ca dl Johannis a fost ales presedinte ..." si continua spunand ca esentialul este ca poporul Roman l-a ales. Dar s-a bucurat si o spune, pentru ca este si german. Mie mi-a incalzit inma aceasta afirmatie! Si m-a dus gandul la un episod din anii 1970 cand in incercarile unei uniuni Balcanice s-au intalnit cinci premieri, din Grecia si Albania. Bulgaria,Jugoslavia si Romania. Si cum rusa nu putea fi lingua franca, s-a ridicat chestiunea in ce limba sa vorbeasca in absenta unor traducatori, cei cinci. Atunci Grecul, de la care chiar ca nu se putea pretinde sa vorbeasca rusa, a propus linistit "Cat timp suntem intre noi, eu propun sa vorbim romaneste, caci toti vorbim romana". Grecul era Averov, Jugoslavul Minea, Romanul era Miron Constantinescu parca, ceilalti doi nu mai stiu. Erau Aromani toti, in afara de Miron. Am aflat istorisirea de la un mare roman, care a fundat miscarea democrata a lui Ratiu in Franta, Ion Ghika. Altfel desigur ca nu as cunoaste-o - caci spre deosebire de deschiderea pe care Germania o poate avea cu eleganta, raspandirea Romanilor/Aromanilor a fost tratata pe drept cuvant dintotdeauna cu prudenta impusa chiar de cei in cauza, pentru a nu trezi cateii care dorm. Inainte de WW2, scolile si cultura lor erau inca intretinute de statul Roman, 111 scoli, cateva mari licee ca cele dela Aminciu/Metsovo si dela Tarnovo, burse, etc. De impozite platite statelor respective, nu putea fi vorba. Intre timp s-a redus la o cincime numarul Aromanilor si Romanilor (Timoceni, Banateni) din sudul Tarii, si in plus, de 30 de ani a pornit dela Moscova o uneltire care s-a manifestat mai intai in afara tarii, dar intre timp a atins cativa dezorientati, si care a nascut mitul Aromanilor ca minoritate in Romania, ca un popor separat - si deci de fapt dedicat destramarii, doar ca mitul nu enunta acest corolar. Poate ca tocmai noul Presedinte, cunoscator greu incercat al acestei sorti, va gasi iscusinta de a alcatui un departament al Romanilor de Pretutindeni cu oameni dedicati si competenti, capabili sa preia aceasta inalta raspundere. Si astfel, intr-un sfarsit, se va reinnoda cu bunele traditii, adaptate la prezent - de promovare si aparare a culturii si populatiei noastre in Sud Estul Europei. Si nu numai - dar parca acesta este cel mai uitat.

Si, in alta ordine de idei - poate va gasi de asemenea calea de mijloc cuvenita pentru a intinde o mana frateasca poporului Grec sub incercari, intr-un mod care nu poate fi nici cel al vreunui imposibil ajutor financiar, si nici cel de provocare directa a troikistilor - dar unul de sustinere morala si ajutor real unde se poate. Repromovarea schimbului de studenti care a fost mereu intens, si de care Grecia poate avea nevoie, intr-o perioada in care au voie sa reinnoiasca doar fiecare al zecelea(!) post de profesor universitar devenit vacant prin pensionari. Ar fi un gest important, caci prietenii la nevoie se cunosc, si Romania nu poate sta doar de partea celorlalte tari sarace care se plang (cu oarecare justificare) ca mai sarace fiind, trebuie sa contribuie la "salvarea" (oare) a Greciei. Asta nu este totul!
  O.L  D-le Preda Mihailescu mana frateasca pe care eventual am intinde-o Greciei risca sa se inroseasca de la urmele vergelutelor cu care ar pleznio d-na Merkel.
  P.M   Octavian Lupu @ Nu cred - tocmai in asta consta diplomatia prin care poti sa iti faci prieteni veritabili pentru viitor. Cateva zeci poate de diplome gratuite la universitati din intreaga tara nu pot fi un sacrificiu imens, dimpotriva! Iar un lucru trebuie sa intelegeti despre Germani: ei sunt stricti , dar apreciaza la justa ei valoare dedicatia. Nu exista motiv pentru care dna Merkel sa se supere, caci se ajuta crearea de capete si calificari care vor ajuta la plata jugului Sa nu fim superstitiosi. Desi este adevarat ca exista ceva absurd in participarea unor tari cu nivel de trai mai scazut decat Grecia, la plata datoriilor ei, nu este corect sa participam doar la corul cateilor folositi pentru a-i aduce pe Greci la umilinta si modestie. O bursa este un lucru constructiv pentru o minte protestanta, nu este un lux, ci o investitie, si una pe care si Romania poate sa si-o permita. Dar desigur, este bine daca gestul se acompaniaza de mai multa iscusinta din partea noastra in a-l valorifica pe nivel de PR, cu stil si fara ostentatie, dar si fara jena stupida romaneasca. La finele Maidanului citeam de ajutoarele generoase ale Polonezilor si eram convins ca noi dormim. Pana am vazut date concrete: un operat la Przemiszl (unul!) si 750 de refugiati. Iar la noi erau 3500 de refugiati. Cat de tampiti putem fi? Eu cand am fost in Grecia, intr-o familie largita de 20 de persoane, patru vorbeau perfect Romaneste - studiasera stomatologia in Romania! Cu atat mai mult trebuie continuata initiativa, cand le este mai greu - sa vina, sa se simta bine, sa invete - dar sa inteleaga si ca avem nevoie de ei, cand se intorc acasa sau se duc in lume sa raspandeasca un nume bun al Romaniei1
  P.M   PS. Iata cum vorbeste un Grec a propos de "The Romanians are coming", nu ne prinde bine? : https://www.linkedin.com/.../romanians-coming-who...
I would like to start this article by kindly asking the...
linkedin.com
  P.M  Iar cu mana cu care le oferim burse si poate alte investitii inteligente, putem negocia si niste avantaje firesti entru Aromanii nostri, care la randul lor se vor transforma in avantaje pentru noi!
  P.M   Octavian Lupu @ Nu stiu daca am reusit sa va inlatur dubiile, dar daca da, m-ar bucura daca am face avalansa pentru a pune pe ganduri pe cati mai multi concetateni cat de cat influenti si capabili de decizii, pentru a linlatura mai departe asemenea temeri, care sunt de inteles, dar sunt totusi absolut neintemeiate. Si in perioada pe care o traversam fiecare gest pozitiv si cugetat conteaza in timp. Daca ne uitam de jur imprejur fiecare tara este adancita in probleme, nu putem astepta indemnul dela Berlin sau Washington ca sa inventam semne reale si cumpatate de apropiere - avand in acelas timp in vedere ca in majoritatea acestor tari mai traiesc si destul de numerosi romani ...
ampress.ro
  P.M  Asa am citit si in Frankfurter Allgemeine, deci pare sa fie intocmai ...
  M.I.T   Exista problema "problemei", umflate ....
  Gavrila Ch e bine din partea lui c-a facut asemenea remarci in media germana, caci Germania pare a face parte din grupul /foarte/ restrans ce /re/face hartile Europei.

Niciun comentariu: