luni, 16 martie 2015

Eficienta ORDA



 
Eficienta ORDA – 26 februarie 2015
Stefan Kovacs
Nu știu ce dezvăluiri va face dl. Ghiță mâine- dar cei care au lucrat în IT știu că de prin 1998 a început vânătoarea de vrăjitoare a ORDA și BSA după softurile nelicențiate. La vremea respectivă eram șeful colectivului de informatică din institut- și cam din 2 în 2 săptămâni primeam scrisori ”de amor” de la ORDA. Plus știri că l-au arestat pe cine știe ce nenorocit care trăgea și el jocuri și le vindea la colț de stradă, etc. Totul s-a cam potolit undeva după 2000 - și n-am mai auzit de amenințările ORDA- care acum par făcute tocmai ca să își vândă Microsoft licențele. Nefericirea a făcut ca guvernanții noștri să meargă precum vitele la abator și să semneze legea cea idioată cu drepturile de autor....
  Prospectiv A-z .
Domnule, cred ca au avut la fel de mult incotro cu aceasta lege ca si cu chestii mult mai grave.

  Stefan Kovacs Se putea preciza în respectiva lege că folosirea soft-ului ÎN SCOPURI COMERCIALE e interzisă fără licență.
  P.A-z .
Legea aceea, ca multe altele, a venit in plic. Nu mi-e clar cine a facut traducerea, Irina Nistor de Bucuresti sau...?
  S.K  Cred că Google. Dar dacă a venit la plic nu mai contează. ICI- care era totuși o instituție serioasă- a avut o bibliotecă de programe până prin 1998- bibliotecă perfect normală și legală pentru o țară care dorește să se dezvolte. Atunci când un software specializat e undeva între 300 și 10.000 de Euro (de la un Office până la sisteme de proiectare pentru programe) - nu e prea grozav.
  P.A-z  .
Domnule, dar nu-i totul pierdut. Cine impiedica ROMANIA sa meraga (de) azi pe open source?
  S.K  Obișnuința. Și simplitatea în folosire. Plus că ar fi normal să se păstreze drepturi de autor de bun simț- nu exagerări .
  P.A-z  .
Domnule, cand niste asiatici spuneau acum vreo 10 ani ca se muta dela MSFT, compania asta a incercat sa-i tzina ca clienti micsorand pretuile la un nivel foarte jos. Cred ca elita romaneasca trebuie sa raspunda la intrebarea: Ce vrem sa facem din tzara asta? Stiu, de 25 de ani incoace se sting focuri, reale si imaginare, ceea ce nu da prea multe ocazii pentru reflectivitate. Dar asta nu-i o scuza ce sa absolve total elita de ticalosie&incompetenta.
  S.K  Perfect adevărat. Așa cum la fel de adevărat e că ar fi putut să câștige cam tot atâta lăsând niște lucruri funcționale.
  P.A-z  .
Definitia functionalului a fost modificata. Pana s-au prins ai nostri ca asa se creaza oportunitati de iesit in fatza.
  S.K  Am eu așa niște mirări- cum ar fi de exemplu cea referitoare la țigări. În perioada interbelică exista o Regie a Tutunului- și țigări românești. Pe vremea lui Ceașcă existau țigări românești. Măreața ordine nouă a tăiat fabricile de țigări- din motive ne-explicate- în schimb a lăsat pe piață doar țigări străine. La fel și fabricile de mezeluri- cum era Comtim-ul. Oare de ce ?
  P.A-z  .
Poate si din cauza ca romanii post-1989 credeau ca tot ce zboara se mananca, la toate nivelele.


Documentati, domnule Kovacs, macar asa asistati la crearea premizelor reconstructiei!


Niciun comentariu: