joi, 19 martie 2015

Dilema Nemtov



Dilema Nemtov – 1 martie 2015
Stefan Kovacs
Moartea dlui. Nemțov poate fi asemuită unei pietre aruncată într-o baltă. La prima impresie, respectiva piatră produce valuri. Un asasinat- în stil mafiot- produce o anumită spaimă/teroare în orice fel de capitală, indiferent de cine este victima și cine este responsabilul. Curios este faptul că respectiva victimă- care știa că va fi omorâtă (el a declarat) n-avea un minim de 1-2 gărzi de corp- mai ales că avea un status social ridicat și că Rusia e exact țara unde găsești gărzi de corp cu pregătire. Iarăși curios e că asasinatul a avut loc undeva în centru- când respectiva victimă- dacă se dorea mătrășirea ei- putea fi prinsă - sau dusă ”după colț”. Unde ar fi dispărut cu desăvârșire.
A executa un personaj gen Nemțov în plin centrul Moscovei înseamnă a crea un martir și o legendă. Nu știu cât va mai rămâne dl. Nemțov martir- dacă se va descoperi că a fost implicat în cine știe ce chestii dubioase- dar o anumită legendă va rămâne. Și ne reântoarcem la piatra aruncată în baltă. Peste o anumită perioadă de timp valurile se potolesc. Pe de altă parte dacă atinge cumva vreun proiectil neexplodat- piatra poate provoca o explozie. O fi cazul aici ? Vom vedea.
Pentru dl. Putin este o chestiune neplăcută. AȘa cum am mai spus aici- un om de genul lui Putin- și la puterea pe care o are- face să dispară oponenții. Un individ dispărut stârnește teama. Un individ omorât cu 4 gloanțe stârnește o anumită revoltă. Vrea cumva dl. Putin să profite de context (dl. Ernu făcea o aluzie fină la Stalin și la moartea lui Kirov) pentru a-și epura serviciile de securitate ? Vom vedea.
Revenind la istorie nu putem să nu facem o paralelă între acest eveniment și cazul Matteotti. Matteotti- deputat socialist și dușman al Ducelui a fost omorât în Iunie 1924- după un discurs în Parlament. Moartea sa l-a pus în încurcătură pe Mussolini- majoritatea istoricilor afirmă că acesta n-a fost implicat. Pe de altă parte- evenimente așteptate de anumite părți- cum era o grevă generală condusă de socialiști care să-l fi dat jos pe Mussolini nu s-au produs- așa că toată povestea a căzut în uitare- rămânând totuși ca o pată în cariera politică a lui Mussolini.
  Smaranda Dobrescu Nu e gluma, nici nu s-ar cuveni, dar remarc ca solidarizarea cu victima nu a avut caracterul de "Eu sunt Nemtov"

  Stefan Kovacs E un pic mai greu să te identifici cu un oligarh fost apropiat al lui Putin și apoi anti-Putin. Care s-ar putea să fi fost omorât într-o reglare de conturi.
  S.K   Eu mă întreb- dacă un om care se simțea amenințat și avea un anumit grad de paranoia- nu și-ar fi dat seama că este urmărit. Pentru că n-a fost ucis nici în sediu- cum au fost crimele de la Charlie Hebdo- și nici măcar în apropierea casei- ci într-un punct X dintr-o mașină. Respectivul punct și respectiva mașină înseamnă că cineva îl urmărea și că i s-au transmis coordonatele către killeri.
  S.D  Faptul ca se organizeaza azi, chiar la ora asta un meeting la Moscova inseamna ca rusii respectivi il considera o victima, mai ales ca acum era seful opozitiei lui Putin. Faptul ca nu se identifica cu el , fostul oligarh de pe vremea lui Eltzin ci cu seful opozitiei, victima a nu se stie cui, este o reactie la politica lui Putin..
  S.D   "Kremlinul ştie că moartea lui Nemţov înaintea mitingului planificat pentru duminică ar putea avea repercusiuni şi ar putea genera şi mai multe proteste, comentează Stratfor, adăugând că este de urmărit amploarea protestelor de la 1 martie şi dacă Putin va putea menţine pacea. Aşa cum afirma Lenin, scopul terorismului este să creeze teroare. Moartea lui Nemţov a avut ca scop să creeze teroare. Întrebarea este cine vrea să o creeze, conchide Stratfor."
  Octavian Lupu Eu cred ca Nemtov a fost asasinat la ordinul FSB-ului, fara sa-i fi cerut neaparat aprobarea lui Putin. Fie pentru ca l-au considerat o amenintare prea mare pentru securitatea nationala ca sa-i mai tolereze activitatea, fie pentru a-l compromite pe Putin, despre care se vorbeste ca FSB-ul i-ar fi gasit un inlocuitor provenit tot din randurile sale. Cred ca trebuie sa renuntam la ideea ca Putin, cat el de dictator, controleaza chiar totul.
  Viorel Straoanu Zic unii ca defunctu' avea niste clinciuri cu niste ceceni pe baza de datorii neplatite si afaceri dubioase.

Niciun comentariu: