joi, 19 martie 2015

Interviu cu Generalul Stefan Guse



Interviu cu Generalul Stefan Guse – 1 martie 2015

Prospectiv A-z  via Gheorghe Gradinaru
Interviu cu generalul Ştefan Guşă
https://www.facebook.com/notes/851182928273149/
  Mihai Ion Turcu Este foarte bine ca deschideti discutia, s-a cam uitat.

  Prospectiv A-z .
Mai observ de aici darul politicii pe harta. SUA se pare ca a gandit preponderent cu harta in mana forma Europei post-1989. Asta a dus la niste erori--vezi Germania reunificata sau binomul Ungaria-Romania.


Sa ne gandim un pic la binom: Romaniei ii sunt ignorate (aproape) COMPLET valentele si aspiratiile pro-americane/occidentale, pana in ziua de azi, desi a platit cel putin din anii 1960 un pret mare pentru asta. Unguria este trecuta de partea celor buni si pastrata acolo dupa ce se ofera ca un cap de pod al rusilor in spatele cordonului baltico-polonezo-romanesc.

In America, aceste erori nu au aceleasi efecte ca in Romania, sa zicem; pe de alta parte, se observa in SUA un efect cumulativ al lucrului abordat grosier, iar astfel imi pot explica lantul de esecuri.

P.S. Atentie si la lucrul prost al hartii lasat de imperiul britanic in declin. Cinicii ar spune ca britanicii s-au asigurat ca vor lasa haos de oriunde s-au retras, dar una peste alta mi se pare o strategie rahatita, mai ales daca revine acum ca prospatura.
  Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z@ In SUA se gandeste 'planetar" si totdeauna in relatie cu interesele SUA la un moment dat. Cand SUA comit erori, ele sunt recunoscute si eventual corectate. Ungaria este nostrizata de Germania in special. Dupa catarofala infringere a ungurilor la Lechfeld, Sfantul Imperiu si Sfantul Scaun i-au integrat european pe unguri. Crestinarea a revenit episcopatului german.Religios ungurii sunt catolici si protestanti. In traditie culturala as spune, doar Transilvania este considerata parte a "Europei" si este considerata ungureasca. la nivelul populatiei generale multi sunt surprinsi sa afle ca in Transilvania exista si romani, surpiza temperata de proipaganda ungureasca in care li se spune ca este o imigratie trazie frauduloasa si o politica alui Nicolae Ceausescu de schimbare a componentei demografice a locului. Se mai adauga stereotipul plasarii Romaniei in Balcani cu intreaga incarcatura a "problemei balcanice" de dupa prabusirea Imperiului Otoman, de unde si asocierea noastra cu Bulgaria in toate conditionalizarile de integrare in sistemul UE. La Bucuresti exista un deliciu in mediile intelectuale prin a clama "balcanismul" ( "ce sa facem, suntem balcanici", "balcanismul nostru dambovitean", "farmecul balcanic" etc.) Cu adevarat "balcanic" este numai Bucurestiul. Nu gasesc ceva balcanic la Suceava sau la Bistrita. Prezent BOR se straduieste din rasputeri sa regrecizeze biserica. Romanii nu sunt nici greci nici rusi. De la intemeierea patriarhatului BOR se romanizase, acum se cauta calea intoarsa spre grecia. doar ca Grecia nu este Imperiul Roman de rasarit.
  P.A-z .
"Cand SUA comit erori, ele sunt recunoscute si eventual corectate."


Recunoasterea e ieftina, corectarea imposibila, domnule Turcu. Se recunoaste greseala din Vietnam, nu insa si cele din 2003 incoace.

Eu am scris, "In America, aceste erori nu au aceleasi efecte ca in Romania, sa zicem;" Romania a fost trecuta la cei rai dela sfarsitul anilor 1970, de unde nu s-a emancipat. O greseala care dureaza atatea zeci de ani? Intr-adevar, pentru SUA e aproape imperceptibila, pentru Romania, de mai multe ori, mai era putin si devenea fatala...

Amestecarea romanilor cu balcanii si transarea problemei pe criterii religioase mi se par explicatii incomplete. Cum am spus si la nota d-lui Gradinaru, responsabilitatea pica acum pe romani sa ne organizam mai bine. Daca tot ii dam cu vicisitudinile n-o sa mai apucam dreptatea cereasca. Daca intrevedeti o solutie la problema balcanitatii si/sau religiei, sunt ochi si urechi; desi cred ca tot in spatiul romanesc, de catre romani, vor trebuie rezolvate si acestea.

P.S. Lamuriti-ma va rog ce ati intentionat sa spuneti cand ati scris "nostrizata" in textul dvs. Va multumesc.
  S.D   Tendintele despre care vorbeste D-l Turcu exista, sunt sustinute de intelectuali in majoritate si vor sa dea impresia de lipsa de identitate, si specific Romaniei. Iata ce sustine Andrei Plesu in urma cu cateva zile:
"pe măsură ce ideea specificului sîrbesc, bulgăresc, românesc e luată ca temă de cercetare, „specificul” local dispare, pentru a face loc unui specific balcanic global."Tot D-lui considera ca incertitudinii geografice de pozitionare i se adauga si incertitudinile de orientare. El considera raportat la est-vest ca Romania este si-si, este intre,nu este nici-nici, are simultan pasiuni pentriu vechi si nou, penduleaza intre un occident insuficient asimilat si un rasarit refulat.
Daca asociem aceste idei cu cele ale lui Lucian Boia, am putea sa credem ca fiind atat de incerti si nespecifici este aproape legic sa fim luati sub aripa unora cu mai multa personalitate?
  M.I.T   Prospectiv A-z@ "nostrizare' ar fi actul de a face "al nostru" ceva ce este al altora, nu in sens de furt ci in sens de asumare."Problema balcanica" astfel numita, este un episod politic. La consumarea aceluia Regatul Romaniei nu facea parte din "problema balcanica".Dificultatea de solutionare a "problemei balcanice" ca problema politica, se mentine si astazi. Romania dimpotriva, este un stat coerent si stabil. Dificultatea rezolvarii problemei a fost pusa si pe specificul populatiilor in cauza, nevricoase si fudule. Romanii sunt rabdatori si nearoganti.Daca ne mutam in plan cultural, exista influenta balcanica explicata prin proximitate, si prin institutii balcanice care au avut influenta directa asupra unora din unele zone ale tarii (Spre exemplu episcopatul ca institutie si prin seria de ierarhi balcanici numiti de Patriarhia Ecumenica in Tarile Romane, plus inchinarea manastirilor si aducerea de calugari greci in manastiorile inchinate. Cultura cretina greaca este cu totul remarcabila, in momentul "nostrizarii" ei de catre romani, nu exista un produs cultural autohton posibil de comparat.Toate bisericile ortodoxe sunt ortodoxe (dogmatic si liturgic) dar se deosebesc in expreesie adecvat spiritului locului si evolutiei istorice locale, dar si felului de a fi al clericilor si mirenilor, se adecveaza.BOR se occidentalizase , pictura, muzica, manifestarea pietatii. Din motive explicabile, se recunoaste un efort de reluare a modelului bisericii grecesti, care esdte "biserica de stat' cum aspira Patriarhul Daniel sa impuna constitutional BOR. Probabil ethosul religios de la Athos este de mare valoare mistica, dar este vorba de un ethos monastic, intr-o republica monahala. In optica seculara si laica este excesiv si anacronic.Biserica crestina in Europa are in general o problema pe care bisericile, catolica si protestante incearca s-o depaseasca prin adaptare continua la realitate nu prin fuga inapoi. Aspiratia clericala de a "indumnezei' si "inbiserici" poporul, este legitima, trebuie sa se si poata realiza. In caz de neconcordante pot exista rejectii.

Niciun comentariu: