miercuri, 11 martie 2015

O poveste adevarata si trista



O poveste adevarata si trista.. – 21 februarie 2015
Florin Miron
O poveste adevărată și tristă, indiferent că relatează despre etnia romă și condițiile în care trăiesc, nici noi românii nu stăm mai bine. Asistăm impotenți aș zice, la o tragedie în care poporul nostru este pur și simplu orbit, mulțumit poate doar de faptul că încă nu au același status qvo ca romii, însă și ei iau calea exilului cumva impus de sistemul social actual, și mai mult decît atît, cu siguranță trec prin aceleași umilințe și tragedii. Oare încotro ne îndreptăm, dacă nu ne facem „curat” în propria ogradă, cu ce sîntem noi mai presus de etnia romă, cînd și bietul român este la fel de marginalizat, mai ales cel care trăiește la țară, ne mai iubim oare neamul sau îl lăsăm în voia sorții? „Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga, un altul (mi-e scîrbă să-i menționez numele) ne ura pînă de curînd Drum Bun și Să trăiți bine!
P.S.Titlul ar fi trebuit să fie „The romanians are going”
https://www.youtube.com/watch?v=Yb1AkaKJL08
In 2014, Great Britain opened its doors to Romanians. This is the story, told through their eyes.
youtube.com
  Smaranda Dobrescu De 25 ani facem seminarii si programe pentru integrarea romilor, guvernele colaboreaza cu acestia, romii au un consilier pe langa prim ministru. Fonduri, gramezi. Unde nu e potriveala? Pe de alta parte interesele europenilor fata de Romania, asa numitele probleme pe care le ridica Romania se limiteaza la romi, sau ei pe primul loc, caci ii deranjeaza, le strica fatada. Rezolvarea care se tot agita ca fiind panaceul este educatia. De acord. Educatia e aceeasi pentru orice etnie si e normal sa fie asa. Si aceasta nu face minuni nici cu ne-romii: Etnobotanice si droguri in crestere, violenta in scoli, comportament scandalos fata de profesori. Bacalaureatul, din pacate este testul final al calitatii invatamantului ce cuprinde romi si ne-romi si acela are rezultate devastatoare. De acolo scoala nu mai poate face nimic.

  Ionel Iani Velciov tiganii au venit in tarile romane inaintea multor alte etnii .... nu s-au integrat dar nici noi nu i-am asimilat cu forta asa ca azi vedem diferentele ...
  F.M  Nu mă refer la romi în mod special ci la condiția omului de rînd , cu toate că segregare există în Baia Mare, iar mass-media își face „treaba” promovînd chipurile „valorile” culturii rome prezentîndu-i în emisiuni gen can-can doar elita romă și ce bine trăiește ea și ce bine integrați sînt ei, hai să privim însă la satul românesc, îmbătrînit, pustiu și bolnav, unde marea majoritate a părinților au luat calea exilului sau a orașelor mari, în schimbul unui trai mai decent, unde copii sînt lăsați în grija bunicilor și cresc în voia sorții sistemului educațional bolnav la rîndul său, Veșnicia noastră ca neam se va sfîrși, mă tem, foarte curînd în contextul socio-politic actual. Stimați Prospectivi văd în dumneavoastră valori adevărate, o elită intelectuală reală, în această Agoră virtuală, deocamdată, acest loc unde se discută bine intenționat probleme geo-politice, economice, sociale, educaționale, extraordinare, deci sîntem capabili de o judecată dreaptă, prospectăm îndelung firul în patru, însă, trăim timpuri în care istoria trece pe lîngă noi cu o viteză amețitoare, vom mai fi oare menționați de ea? Putem crea Agore începînd de la acest mini„think tank” numit Grupul Prospectiv, pe plan local inițial prin network-ul și posibilitatea fiecăruia, agore ce pot deveni vectorii o unei Mișcări autentice, prin noi înșine, bazate pe o altfel de educație, participativă, educație la care să fie prezent și omul de rînd precum exista odată în antichitate...
  S.D  Multumesc deocamdata in numele meu pentru aprecieri. Imi pare bine ca te simti de-al Grupului. In privinta posibilitatilor de institutionalizare am putea discuta intr-un viitor nu prea departat in care sa ne putem consulta si aprecia dorinta de implicare a fiecaruia.
  Preda Mihailescu Tiganii nu prea s-au asimilat nicaieri. Nu mi-este prea clar cantaretii de Flamenco din Spania cat de tigani sunt. Dar in Europa centrala, in secolul 18 puneau inca pret pe cap de tigan ucis. Ma intreb daca undeva nu este si acolo o farama de problema de confesiune. Caci vrem nu vrem, alaturi de Evrei erau singurii in Europa care sa nu fie crestini. Si in secolele mai indeparatate, asta conta mai mult decat etnia. Cum de fapt si Austriecii si Ungurii au persecutat pe Romani mai mult pe temei confesional, in sec 14-18!
  S.D   Nici europenii nu erau lipsiti de barbarii lor, uite nu mai demult de doua secole si ceva. Nomazii aveau un statut aparte, ei veneau, cantau, dansau, isi vindeau micile obiecte specifice si plecau. Ramaneau melodiile fredonate de cei uitati sub puterea farmecelor de tot felul De aceea e si greu teoretic sa-i integrezi. La noi, totusi ei cunosc perioade lungi de stabilitate, desi criteriul de stabilitate ramane se pare darnicia , intelegerea si toleranta celorlalti..
  Prospectiv A-z .
"Putem crea Agore începînd de la acest mini„think tank” numit Grupul Prospectiv, pe plan local inițial prin network-ul și posibilitatea fiecăruia, agore ce pot deveni vectorii o unei Mișcări autentice, prin noi înșine, bazate pe o altfel de educație, participativă, educație la care să fie prezent și omul de rînd precum exista odată în antichitate..."

De ce nu? Nu stiu cum, la nivel de detaliu, insa daca cineva este inspirat sa transpuna prospectivismul virtual in fapta, cu atat mai bine. Nu-i nevoie nici macar sa (ne) admita (ca) sursa (a) inspiratiei.

Ideea ar fi ca oameni cu ceva autoritate morala si intelectuala la nivel local sa vada in ce masura principiile de functionare ale grupului i-ar servi in realitate. De asemenea, chestiunile discutate aici pot fi preluate la nivel local sau alte chestiuni locale pot fi propuse spre discutie aici.

Repet, nu cred ca e musai ca asocierea cu Grupul Prospectiv sa fie facuta, ci mai degraba spiritul animator sa fie replicat la alta scala. Cum timpul ne-am destepta cu toti si lucrurile s-ar contura organic. Deocamdata e imperativ ca discursul din spatiul romanesc sa fie eliberat din cele cateva colivii ale gandului, urmand ca in pasul doi gandul sa devina fapta.
  F.M  Exact Dl. Prospectiv, schimbarea de paradigmă printr-o Revoluție Culturală, în spații publice de exemplu, că tot vine primăvara, parcuri, piațete, în care se pot desfășura acțiuni de tip informativ-educaționale , participative, nu protestatare (demonstrație, manifestație,etc), ce nu ar afecta ordinea publică, deci nu ar contravine legilor în vigoare(legea 60/1991), făcute bineînțeles cu acei oameni capabili să explice tematica discuției, pe bază de voluntariat, cu invitația publică a trecătorilor, bag seamă că sună cumva ciudat ceea ce văd în acest concept de Agoră, va fi greu la început, dar odată setat trend-ul, va imprima acel moment de mișcare, de trezire a maselor, de educare a potențialului votant pe viitor, o socializare „face to face” săptămînal sau lunar măcar.
  P.A-z .
Domnule Miron, va multumesc pentru revenire. Ce spuneti poate fi unul din modele. Ideea e de a pune mai multe din posibilele elemente ale oricarui model cap la cap si a (pre)vedea ce si cum relativ la un obiectiv generic.
  Stefan Kovacs Noi din păcate n-avem o bursă a locurilor de muncă din străinătate. N-am fost în stare să organizăm- cât de cât- o mișcare de bun simț a specialiștilor din România- în schimb am dat drumul fără probleme la toți infractorii și asocialii- indiferent de rasă și culoarea pielii. Mi-e peste putință să înțeleg cum pot niște grănicieri normali și nemituiți să lase să treacă frontiera o șatră de țigani care vine de nicăieri și nu merge niciunde. Acum vreo 4-5 ani dacă nu mă înșel era în vigoare o lege care te obliga să ai la tine fie niște bilete de turism sau o chemare de la cineva- dacă ești un cetățean normal. Altfel, trista Revoluție Culturală în care am fost confundați cu ceva minoritari s-a produs deja.
  P.A-z .
"Noi din păcate n-avem o bursă a locurilor de muncă din străinătate." Pana la asta, Romaniei ii sunt multe necesare pentru a fi o tzara. Ca roman din diaspora e mai greu sa ajuti o entitate care nu are caracteristicile unei tzari/stat--dincolo de un nivel simbolic.
  S.K   Ne-am fi ajutat în primul rând pe noi- pentru că am fi permis un sistem civilizat de migrare.
  P.A-z .
Domnule, desi sunt un efect al acestei migratii, NU SUNT DE ACORD cu migrarea romanilor. Inteleg ca Romania post-1989 a avut un excedent demografic (macar si numai din cauza decreteilor) pe fondul unei economii cu risipa de forta de munca umana, insa nu mai inteleg cum romanii inca se tin scai de nord americani pentru ridicarea nustiucaror vize.

As fi vrut o bursa a locurilor de munca in Romania la care sa fie avantajati vorbitorii de romana din lume cu experienta corporata/capitalista. De fapt, asta ar trebui sa fie o prioritate, angajarea romanilor de pretutindeni, nu a celor mai putin pregatiti straini care numai ca nu vin disciplinar in Romania.
  Mihai Ion Turcu Romanii nu "emigreaza". majoritatea s-au investit banii castigati in UE, in care sa nu uitam, sunt cetateni UE si in UE este libera "circulatia fortei de munca", in case in Romania (moderne, frumoase, supradimensionate, LA TARA). Romania este prima in UE privind propietarii de case, tine de mentalitatea rurala "cine nu are casa lui nu e om"). Romanii traiesc inca in familii extinse, trei generatii, copii majoritatii muncitorilor romani temporar angajati in cativitati remunerate in UE au copii sau un sot si copii plus partintii in Romania, deci nu sunt emigranti. Emigreaza definitiv superior calificati tineri din urban, bine primiti si initial prost platiti in occident, cum si muncitorii in constructii sunt necesari in occident, rau tratati si prost platiti. Se mai adauga muncitori sezonieri in agricultura, foarte rau tratati si uneoiri neplatiti. Multe femei sunt angajate ca menajere sau companie pentru batrani. Plecarea temporara sau definitiva a romanilor din tara lor nu are legatura cu suprapopulatia ci cu ruinarea economiei romanesti, industrie si agricultura si foarte slaba remunerare inclusiv a inalt calificatilor, care sufera si prin lipsa dotarilor necesare exercitarii profesiilor lor la nivelul calificarii (medicii). Mai exista si o pretentie culturala a celor cu educatie superioara, respectiv un mediu igienizat, scervicii bine organizate, o anume eleganta functionala. Nedoriti sunt oamenii fara calificare si utilitate sociala, traind din expediente atat in Romania cat si in UE, marginalii, in special tiganii care au o rata de natalitate mare si se afla blocati in marginalitate prin propria "cultura" si prin neglijenta statului "neoliberal romanesc" fata de marginali in general si fata de tigani in special. Problema scoaterii din marginalitate a tiganilor este una severa, necesita concept, finantare, reglementare guvernamentala, toate constituind probleme refuzate pudibond si politic coprect din pereocupari atat in Romania cat si in UE. Romania cheltuieste mult pentru detentia delingventilor tigani ( a se vedea statistica ), cheltuieste nimica pentru prevenirea infractionbalitatii specifice, plus pitorescul nedorit.
  S.D  In 2007 am facut un studiu privind necesarul de forta de munca in Romania pentru ca rata de inlocuire din momentul pensionarii sa asigure o pensie medie egala cu 45% din salariul mediu (valoarea punctului=1) Am analizat cererea existenta la bursele organizate, am analizat oferta de locuri de pe site-urile cu joburi si am gasit o oferta zilnica de 3000 locuri noi de munca. Intrucat nu exista cerere din partea romanilor de varsta activa, am ajuns la concluzia ca imigratia trebuie incurajata. Lucrurile s-au schmbat evident in timpul crizei si au continuat sa se mentina in acesti termeni, adica a lipsei de joburi. Pe scurt, exodul romanilor plecati definitiv , educati, nemultumiti de conditiile de cariera din tara a fost puternic pana in 2000 si incepand cu 2008-medici in special. Pana in 2004 au plecat zilieri sau cei cu contracte de munca slabe alungati de performantele economice. Imi pare rau ca nu exista nicaieri o evidenta a prezentei romanilor in lume, o situatie care sa determine oficiile de munca sa organizeze burse speciale pentru atragerea romanilor educati, acum imbogatiti si cu know how in diferite domenii. Onest ar fi sa recunoastem ca in multime de directii nu mai avem specialisti, in timp ce specialistii in comunicare, stiinte politice, silvicultorii, jurnalistiii nu mai au niciun fel de cautare desi abunda facultatile respective. Mica mea dezvoltare nu ar fi avut sens daca nu as fi inclus aici si categoria romilor
  P.A-z  .
Domnule Turcu, "Romanii nu 'emigreaza'"? Poate nu MAI emigreaza, insa cele 2-3 milioane de romani puteau si trebuiau sa faca pentru Romania mult mai mult din interior decat din pribegie. Casele de care vorbiti sunt un vis frumos, deocamdata. Visul ca ele vor fi locuite de oameni care se intorc si sunt gata sa imparta din expereintele lor. Ce se face in Romania pentru a face din acest vis realitate? Din discutiile pe care le port cu atatia, se pare ca in Romania se face totul pentru ca cei plecati sa nu se poata intoarce. Adica lasa-ne frate/soro banii si du-te inapoi ca aici nu-i ca'n America/Franta/Italia/Spania/Canada/etc!
  Preda Mihailescu S-a anuntat demonstratie silentioasa astazi la Londra in fata canalului de televiziune respectiv, in semn de protest impotriva filmului.
  P.A-z  .
Cat sa tzina si *goodwill*-ul creat de fregate si Sidex?!

https://nastase.wordpress.com/2015/02/22/channel-4/
Privesc cu dezamăgire deteriorarea imaginii noastre in Occident si, in special, in Marea Britanie. Cauzele...
nastase.wordpress.com
  P.M  Mi se pare mie, sau individul acesta cauta sa scoata profit politic cu argumente absolut de-andoasela, din acest context revoltator? Pai cum sa lupte România impotriva denigrarilor concertate - când politicienilor nu le arde decât sa foloseasca evenimentele pentru luptele lor de baricade. Atacurile in Anglia au inceput de un an, atunci nu era Johannis nici in perspectiva! Nu ii spune nimeni asta?
  M.I.T  Includ problema tiganilor intr-o problema mai larga a marginalilor, categorie in crestere in Romania. In aceasta categorie nu intra toti tiganii. In epoca comunista in special foarte multi tigani au fost asimilati existand o politica favorabila acestui demers. Tiganul asimilat nu este tigan. Am avut un pe jumatate tigan presedinte a Romaniei si doi tigani primari generali ai Bucurestiului. Tigani sunt doar cei din grupurile agregate de tigani. Toti sunt marginali unii fiind foarte bogati si influenti prn bani,relatii si tehnici sociale specifice.
  M.I.T  Exista grupuri agregate de tigani meseriasi, tinichigii si acoperitori de case. Sursa tiganilor vaganti sunt din rural, dupa desfiintarea GAC si GAS. Parte paraziteaza ruralul, altii au migrat in periferiile oraselor si traiesc din expediente, sunt nescolarizati si necalificati, prolifici. In spatiul european traiesc mult mai bine din expediente decat in RO. Nu exista nici in RO nici la nivel UE concept pentru reducerea marginalitatii in crestere sub toate formele ei. Observ ca se preia usor mitologia tiganilor, de tip romantic (Trubadurul). Tiganii au indeplinit medieval rol economic ca metalurgisti (excelenti) legat de transportul hipo, esential. Presenta lor era reglementata, controlata, impozitata, atat in TR cat si in Transilvania existand un inalt dregator al domniei "ministru" (Voevod) al tiganilor. Toti tiganii din tarile noastre au fost crestini, in religia stapinului lor. In TR si M principalii proprietari de tigani au fost mitropoliile si manastirile. In Transilvania prin constitutiile Aprobate au fost stabilizati pe mosii si in sate ca meseriasi. Pina in secolul XX n-a existat sat fara potcovar tigan. Nisele economice in care erau utili si performanti au disparut, astfel au ajuns marginali.
  P.M  "Nisele economice in care erau utili si performanti au disparut, astfel au ajuns marginali."-- cred ca aceasta este chintesenta. Mestesugarul tigan nu a fost apt sa devina muncitor de fabrica, dar mestesugul lui a devenit superflu. In Pakistan imi povestea un prieten, a vazut mestesugurile traditionale tiganesti in desfasurare.
  S.D  Si totusi, la Muzeul Taranului Roman la targurile de sfarsit de saptamana sunt locuri special amenajate pentru tiganii mestesugari. Regasesti aproape toate meseriile lor din trecut. Mai mult ca sigur, insa ca ei sunt de acum doar cateva familii carora nu le vine sa-si paraseasca meseria, poate ultimii reprezentanti ai acesteia.
  M.I.T  Doamna Smaranda Dobrescu,una din sursele de tigani in Tarile Romane au fost mongolii. De la mongoli puteau fi cumparati. Mongolii nu omorau meseriasii, de care marea lor armata avea nevoie. Alta sursa a fost Imperiul Bizantin ( de unde se numesc si "romanoi" provenind din imperiu). Muzicantii tarigradeni si bucatarii costau foarte mult. O doamna a platit contravaloarea unei jumatati de mostie pentru un bucatar tigan tarigradean. Nu mai stim ce insemneaza un cal nepotcovit sau rau potcovit. In Tara Romaneasca si Moldova tiganii confectionau inclusiv bijuteriile si sigiliile, dar si sabii si piese de armura. Confectionau vasele de cupru cositorite ("spoite" de unde "tiganii spoitori"), "spalau aur" (zlatarii) etc Se adauga "rudarii" ca sa nu vorbim de de[rinderile lor de ingrijitori de cai si negustori de cai.Tiganii au avut functie economica. mai trebuie specificat, tiganii nu erau 'sclavi' ci "robi", robii aveau statut judridic si anume drepturi civile. erau persoane nu bunuri.
  I.I.V  Deci, tiganii nu sunt buni sa devina muncitori in fabrica dar nici sa presteze alte meserii si ocupatii care necesita disciplina si prezenta continua !!! Dar au fost capabili sa fie artizani si mestesugari tocmai pentru ca aceste ocupatii nu necesitau disciplina si prezenta continua, pauzele si intreruperile neafectand nici procesul creator si nici productia finala ... !!! Toata aceste handicapuri volitionale fiind provenite din cultura si traditiile lor ... Sa fiu cinic si sa zic ca tiganul se deztiganizeasa comportamental pe masura ce se indeparteaza de cultura si traditia tiganeasca si este tot mai mult tigan pe masura ce traieste in medii inchise familiale sau ginta sau de grupuri gregare asociate culturi tiganesti ...

Niciun comentariu: