duminică, 31 august 2014

Cum va influenta conflictul ruso-ucrainian noul sef al Consiliului European-31 august-2014



Cum va influenta conflictul ruso-ucrainian noul sef al Consiliului European-31 august-2014

Smaranda Dobrescu  Donald Tusk este noul sef al Consiliului European iar Federica Mogherini, dupa cum prevedea si Adrian Severin este noul sef al diplomatiei europene. Premierul Poloniei este un cunoscut sustinator al Ucrainei in aspiratiile sale europene iar Federica si-a anuntat prima vizita in noua calitate la Iulia Timosenko. Asta da detensionare! Daca mai adaugam si ultimatumul adresat Rusiei de o saptamana, am putea incepe sa luam in serios vecinatatea conflictului!!
Premierul Poloniei, Donald Tusk, desemnat preşedinte al Consiliului European
Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini în postul de şef al diplomaţiei UE, a anunţat sâmbătă preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
Van Rompuy a făcut acest anunţ pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie discutate de asemenea noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situaţiei în Ucraina.
Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului.
Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în timp ce Polonia, o fostă membră a blocului comunist, face parte dintre ţările care susţin ferm Ucraina de la începutul crizei.
 Costel Gilca Si mie imi e teama de posibilitatea ca polonezul sa fie aventurier iresponsabil.
Totusi UE nu e o forta unitara dar......e bine sa nu se joace nimeni cu focul!
Zoe Petre Tusk NU e un aventurieri, dimpotrivă. E bine că în fruntea UE e cineva care înțelege riscurile pe care le reprezinta politica lui Putin.
C.G  Este bine ca ati deschis discutia pentru ca acest subiect (fundamental de altfel) nu a fost dezbatut. Care sunt in realitate planurile lui Putin?
Rusia este intr-o crestere economica (sau era). Putin a propus (in mod natural pentru orice stat - mai mic sau mai mare) o uniune euro-asiatica.
Din cate stiu eu nu a exclus UE din aceasta ecuație.
UE a facut exact acelasi lucru: o uniune a statelor europene.
De aici incolo.sunt doar speculatii.
Revenind: planul lui Putin este logic, normal si legitim. Nici eu si nici Dvs nu am fi facut altceva.
Maidanul este creatia fascista a americanilor care au interes strategic (poate si economic) sa nu se dezvolte o noua super putere si sa nu se apropie prea tare UE de Rusia (si asa au deja probleme cu BRICS).
S.D  Costel, iata o parere (a lui Adrian Severin) despre interesul lui Putin: " Nici dl Putin nu este interesat în ocuparea Ucrainei. Ceea ce dorește, dincolo de Crimeea (deja obținută) și un drum pe uscat spre ea, este să nu vadă avanposturile Occidentului instalate în Ucraina. Cei care îl împing la război sunt inclusiv "vulturii" occidentali care au nevoie de un casus belli spre a termina - speră ei - cu puterea Rusiei și amenințarea rusească. Aceștia se tem că nu mai pot amâna reforma ordinii mondiale (datând încă din Războiul Rece și nerealizată pe "cale pașnică") și cred că ea se va putea realiza printr-o confruntare directă decisivă cu Eur-Asia dar nu înțeleg că și dacă victoria lor este foarte probabilă, efortul obținerii ei îi va epuiza într-atât încât, în cele din urmă, vor rămâne la cheremul învinsului. Ei vor trebui să îl resusciteze pe acesta spre a se alia cu el în lupta cu terțele puteri emergente. Aceasta cu costuri mult mai mari și cu șanse cu mult mai mici de a ajunge la o ordine viabilă și la o pace durabilă, decât ar implica o soluție negociată acum."
Gradinaru Gheorghe Ionel Nicu Sava "România a mers in ultimii 10 ani pe confruntare cu Moscova. Traian Băsescu şi-a consumat mandatul înjurându-l pe Putin. Prim-ministrul polonez a înţeles însă cel mai bine cum te poţi proteja de tentaţiile Răsăritului - o bună politică europeană, care să ducă la dezvoltarea şi integrarea ţării în UE. Tusk culege roadele acestei politici - ţara sa a luat cca. 64 miliarde de Euro de la UE pentru dezvoltare şi a angajat încă 102 miliarde în actualul ciclu, iar primul ministru a devenit preşedintele Consiliului European. Bucureştiul a abordat eronat politica europeană încă din 2007 şi are cele mai mici rate de absorbţie. (Cineva ar trebui să răsăundă penal pentru această contra-performanţă.)"
C.G  Sunt curios , in mod deschis si pozitiv, care ar fi planurile lui Putin.
Este clar ca anexarea unei parti a Ucrainei ar duce la pierderi financiare pentru Rusia fara niciun beneficiu pe termen scurt. Așadar Putin nu doreste o anexare ci o federalizare a Ucrainei. Sa isi administreze ei saracia.
Nici UE nu are bani sa ii integreze, iar SUA e prea departe.
De fapt Ucraina este o noua Cuba!
S.D  Nu stiu mai nimic despre D-na Mogherini. Dar imi inchipui ca orice persoana din partea socialistilor ar fi banuita de populari de pactizare cu interesele rusesti. Asta asa, ca paradox, caci pe de alta parte, D-nei Merkel se pare ca i-a convenit aceasta numire. Si doar nu putem sa o banuim pe D-na Merkel de apararea intereselor Rusiei!!!!
Z.P  Dna Merkel numai socialistă nu e; PPE e mult mai concesiv cu Rusia decît PSE. Numirea importantă e cea a lui Donald Tusk; Catherine Ashton nu era mai energică în relația cu Rusia decît ar putea fi dna Mogherini.
C.G  De ce spuneti ca este importanta numirea lui Tusk? Mie mi se pare ca dimpotriva este foarte periculaosa tocmai prin atitudinea lui belicoasa fata de Rusia.
Nu as vrea sa avem un razboi pentru ca o persoana are nu stiu ce fobii legate de rusi, astfel incat e impiedicat sa aiba o pozitie rationala unei situatii create de americani.
In plus Tusk este pro american clar, ceea ce contravina si intereselor UE.
Sa nu uitam banii americani aruncati in referendumul islandez- cu scopul de a impiedica dezvoltarea UE!
S.D  Facand abstractie de partidul nostru de stanga care are destul echivoc in exprimare va dau dreptate ca PSE nu este concesiv cu Rusia. In manipularea asta generala e bine sa ne amintim faptele si mai putin declaratiile distorsionate din plin de cine apuca sa le propage. Pe mine m-a contrariat dorinta D-nei Mogherini de a se vedea cu D-na Timosenko. Nu sunt nici din aceeasi familie, nici de partea pacificarii conflictului.
S.D  Costel, daca vorbim din punctul de vedere al Romaniei care nu vrea sa fie actor principal neaparat in noua ordine mondiala, cred eu, ar trebui sa ne intereseze o solutie diplomatica de evitare a razboiului chiar daca lupta pentru multipoilaritate va continua cu rezultat probabil devastator in viitor pentru omenire. In egala masura depinde acest lucru de Rusia, UE si Germania. PPE-ul insa continua cu imaginarea de noi penalizari ceea ce nu este deloc un semn al dorintei de dialog.Manipularile guvernului de la Kiev sunt de asemenea de un pericol maxim., indiferent ca nu ei au ales sa fie impinsi in aceasta situatie.
C.G  Acestea sunt instrumente de negociere. Daca vrei sa obtii cat mai multe la mase negocierii, trebuie sa pui cat mai multa presiune pe adversar.
Noi avem numai informatiile occidentale. Vedeam ieri pe CCTV ca Putin s-a intalnit cu presedintele Africii de Sud si ca discuta de o colaborare economica mult mai intensa. De asemenea, CCTV prezinta neutru-pozitiv Rusiei situatia din Ucraina.
Citisem ca 45% din indieni considera ca cel mai mare prieten al lor este Rusia.
Daca Rusia reuseste sa medieze o relatie buna China - India....atunci lumea e putin contrabalansata militar.
Asta in teorie pt ca intre cele doua nu exista acorduri militare, dar actiunile SUA din Pacific pot impinge aceste tari la semnarea unor acorduri! Si...ar cam avea numitor comun.
Asadar, problema internationala nu se reduce la Rusia v. UE! Si nici nu cred ca problema e doar Ucraina.
Adevarata problema o constituie BRICS si noua banca a acestui grup care incurca mult interesele americane. Iar UE este ciocanul cu care SUA vrea sa sparga nuca!
Si se agsesc si cozi de topor!













Niciun comentariu: