luni, 25 iunie 2018

O discutie sincera despre sistemul medical din Romania

O discutie sincera despre sistemul medical din Romania – 14 mai 2018

 

Vasile Ernu shared a link.

May 14

 

 

RO.BARICADA.ORG

O discuţie sinceră despre sistemul medical din România şi din lume a avut loc la "Londophone"

Chirurgul Florin Chirculescu a prezentat ecuaţiile manageriale din sănătate, a vorbit despre diversele deficite în domeniu şi în final a spus laconic şi emoţionat: "Suntem în război!"

Smaranda Dobrescu Cu mentiunea ca nu am ascultat prelegerea ci doar am citit parte din aceasta care e redata. Prima mea observatie este ca vorbitorul a ajuns la concluzia falimentului sistemului medical romanesc dintr-un punct de vedere al medicului care vede lipsa fondurilor. Timp de 6 ani, intre 1992-1998 am fost membra in comisia mixta care a elaborat in Parlament legea asigurarilor de sanatate. Am fost un fel de ratusca urata si rea care se situa in permanenta pe pozitia celui care are nevoie de ingrijiri. (in comisia mixta, munca-sanatate erau majoritatea medici). S-au facut in acea vreme numeroase vizite in Germania pentru a se deslusi tainele Bismarkului german in sanatate. La inceput am facut ceva calcule prin care demonstram ca continuarea si imbunatatirea sistemului sovietic de pana in 1998 dadea satisfactie celor cu nevoi cu sume mult mai mici. Intre Gestionor si beneficiar nu mai exista marea, larga birocratie mancatoare de timp si bani. Eram considerata a ma situa in afara reformei. Cu o zi inaintea votului final in Parlament, i-am scris premierului Ciorbea si l-am rugat sa cugete la argumentele mele. In principal acestea aratau ca in sistemul coplatilor si al sustinerii aparatului birocratic din contributii, oamenii saraci vor ajunge sa fie saraci si bolnavi. Cand nu ai bani de analize sau investigatii, te impaci cu vointa Domnului. Despre o reforma a sistemului medical eu il consider indreptatit sa vorbeasxa azi, doar pe doctorul Arafat. Trist, dar de luat in seama. In aceasta discutie era obligatoriu sa se vorbeasca despre despartirea totala a sistemului public de cel privat. Daca noul partid e de stanga el ar trebui sa se gandeasca atat la bolnav cat si la doctor.

 

Motto Bettermann Vedem sistemul sanitar din UK drept un model pentru ca nu-i cunoastem.vulnerabilitatile si atunci ne dam cu parerea aiurea in tramvai. NHS-ul britanic este bun in domeniul dotarilor tehnice(aparatura, cladiri, mijloace de transport) dar sufera teribil dpdv al multor cadre medicale. Este o lupta fantastica pt pastrarea NHS-ului administrat de stat deoarece se doreste privatizarea lui. Termenele de asteptare pt o banala scanare RMN pornesc de pe la 4-5 luni si merg uzual spre 7-8 luni. Daca apelezi la sistemul medical de urgenta ai 90% sanse sa primesti drept tratament paracetamol in momentul in care ai acuzat durere in orice parte a corpului; despre ecografie sau radiografie nu prea se pune frecvent problema la unitatea de urgente iar prin sistemul medicului de familie o programare la specialist pleaca de pe la 1-2 luni. Paramedicul care vine la domiciliu in caz de urgenta iti recomanda paracetamol dar te sfatuieste sa cauti in sertarul tau cu medicamente pt ca el nu are in geanta. Faimosul NHS este minunat si nu prea! Faceti modele din ce aveti in curtea voastra, luptati sa ridicati calitatea managementului sanitar pt ca in Ro sunt inca multi medici buni iar occidentul nu este neaparat referinta!

 

Prospectiv A-z .
Domnule Motto Bettermann, pana cand romanii din Romania vor intreba si asculta pe romanii de prin lume noi vom fi... oale si ulcele.

Se pleaca urechea la golanii si sindrofii, nu se vrea sa se afle insa dela cele mai bune/ieftine surse. Pacatul celor de acasa.

 

Motto Bettermann Prospectiv A-z ...asta este treaba societatii civile.....sa vorbeasca, sa afle, sa impuna politicienilor dorintele sale.


Niciun comentariu: