luni, 7 noiembrie 2016

Ce se intampla cu pensiile?

Ce se intampla cu pensile? – 19 octombrie 2016


Vasile Ernu

Astăzi au ieşti la pensie un medic, un profesor, un agricultor şi un procuror: cum s-au distribuit banii?
____

Astăzi Ilie Pătraşcu, unul din medicii buni ai ţării care a salvat sute de vieţi a ieşti la pensie la vîrsta de 66 de ani. Are pensia: 4000 RON. (Pensia medie a unui medic primar este de 1400 RON)

Vasile Păşcăneanu a predat la şcoală 40 de ani. A ieşit şi el la pensie după ce a umplut ţara de oameni educaţi. Are o pensie de 1400 RON

A ieşit la pensie şi Ion Horodiru dintr-un sat de cîmpie. A muncit o viaţă pe cîmp. Are o pensie de 400 RON. În situaşia lui sînt peste 450.000 pensionari.

Şi vestea mare: Ilie Botoş s-a pensionat şi el astăzi. La vîrsta de 51 de ani. Are o pensie de 24.000 RON. Nu ştiţi să număraţi? E 5333 de EURO pe lună. Asta însemnă că pîna la 80 de ani va încasa de la stat: aproape 2 milioane euro (mai exact: 1.920.000). El a fost între 2003 și 2006 Procuror General. Multe porcării s-au făcut atunci.

Amintim că pensia medie în România este de 900 RON

 

Alexandru Botu Recompensarea celor ce nu numai ca nu au merite exceptionale, dar au produs pagube imense. Asta pentru ca acest lucru sa continue!...

 

Smaranda Dobrescu A acorda pensii dupa merite exceptionale, sau dimpotriva dupa munca complet iesita din limitele calitatii nu poate crea decat subiectivisme cat cuprinde si ar necesita criterii pe parcursul vietii stabilite si judecate de sefi diferiti, cu cerinte diferite. Ca sa nu inventam roata, putem sa tinem seama doar de contributie, cum face orice sistem Bismark. Un sistem de tip sovietic cum a functionat pana in revolutie si care se baza pe un procent din salariul din ultimii 5 ani activi este supus fluctuatiilor de inflatie si subiectivismului incadrarii in acea perioada, pe un salariu mare de coniventa cu patronul .

 

Smaranda Dobrescu Pensia , Alexandru nu este o recompensa ci un drept castigat si platit in avans. Ceea ce eu consider injust rezida nu in modul de calcul din sistemul public ci cuantumurile in general atat de mici incat nu permit de cele mai multe ori supravietuirea in cadrul minim al subzistentei. Asta e rezultatul salariilor mici si al numarului mic de contracte de munca. Economicul dicteaza cuantumul pensiilor, cred ca este clar. Si asa deficitul din sistemul public este urias si impovarator, iar Ponta a mai micsorat iar PSD-ul vrea sa micsoreze in continuare contributia angajatorilor.

 

Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu, pensiile normale nu sunt recompense. Toata lumea o stie, inclusiv eu. "recompensa" este pensia speciala, calculata dupa alte reguli si privilegii, deci imorala si nemeritata.. De aceea, cu ironie am formulat postarea mea.

 

Smaranda Dobrescu Cu exceptia pensiei D-lui Ilie Botos, care beneficiaza de legea pensiilor militare cat si cea a magistratilor, prevazute in legea lui Oprea si legea privind pensiile magistratilor cu referire la solda si grad, , respectiv ultimul salariu ca magistrat, si care poate duce la sume foarte mari, celelalte trei pensii sunt calculate pe legea nr.19/2000 modificata 
In aceasta lege toate pensiile se calculeaza in functie de contributiile platitte de angajat si angajator in timpul vietii active. Medicul daca a platit contributie si pentru orele si garzile efectuate , in baza formulei generale de calcul a primit suma respectiva. Profesorul, probabil cadru didactic in invatamantul primar sau secundar a primit pensia in functie de contributia, respectiv salariul primit. Legea este bazata pe echitate, asa cum au cerut-o toti pensionarii o decada intreaga, 1990-2000, perioada in care s-au recorelat pensiile. Agricultoarea daca a avut o adeverinta de la CAP ca i s-a platit o anumita contributie, legea are o regula de stabilire a timpilor utili in baza normelor de lucru anuale prestate. O pensie de 400 lei din agricultura a unei femei inseamna ca aceasta a realizat un stagiu de cotizare de 24 ani și 2 luni, din care 24 ani ca membru cooperator și 2 luni la stat, are un cuantum al pensiei de 361 lei. Ea primește, lunar, 400 de lei, întrucât beneficiază de indemnizația socială. Indemnizatie sociala (400 ) primesc si agricultorii pensionari din zonele necooperativizate care nu au platit nicio contributie. 

In concluzie, diferentele mari de cuantum provin din retributiile diferite din perioada activa care oglindesc calitatea si cantitatea muncii si a pregatirii profesionale. Daca se doreste stergerea diferentelor atunci se poate renunta la sistemul bazat pe echitate si contributii si se recurge la un sistem bazat pe nevoi, egalitar. Ar fi corect? 
Cea mai mare contributie in prezent (limittaa la de 5 ori salariul mediu) este de 1450 lei si cea mai mica corespunzatoare salariului minim este cca 375 lei.

 

Smaranda Dobrescu E important de stiut ca in 2004 D-l Adrian Nastase a elaborat legea privind pensiile pentru agricultori, un sistem mutual de contributii ale agricultorilor si statului prin care acestia odata cu pensia decenta primita beneficiau si de asigurare de sanatate. Boc in prima luna a abrogat--o desi calcului de sustenabilitate prezentat o califica ca sustenabila si foarte necesara.
http://blog.prospectiv.org/.../proiect-de-lege-privind...

 

 

Proiect de lege privind sistemul public de pensii pentru agricultori

BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY GRUPUL PROSPECTIV

 

Alexandru Botu Aproape nimeni nu este revoltat de principiul de calcul al pensiilor bazat pe contributivitate si solidaritate, dar pensiile speciale care nu au ratiuni sociale, ci doar exclusiv politice, trebuie sa dispara pana cand nu vor falimenta sistemul national de pensii. As dori sa vad ca beneficiarii unor astfel de pensii, rusinati, sa ceara sa se anuleze aceste privilegii si, pana la anularea prin lege, sa renunte la ceea ce li se cuvine excedentar prevederilor Legii pensiilor pentru oamenii normali.
Asta si pentru ca nu cred ca beneficiarii unor astfel de pensii si le pot justifica in scris si public, nu prin prevederile legilor exceptionale, ci prin serviciile facute poporului din care fac parte.

 

Smaranda Dobrescu Sunt de acord sa dispara pensiile speciale, dar toate categoriile, caci altfel dihonia va ramane, insamantata de magistrati in primul rand care magistrati de la CCR au fost de acord cu suspendarea tuturor pensiilor speciale cu exceptia propriilor pensii. Cateva mentiuni:
1. Pensiile speciale se platesc de la bugetul de stat. Asta inseamna ca maresc cheltuielile bugetului consolidat, nu pe cel al pensiilor.
2. beneficiaza un numar de 7982 persoane din categoria: diplomati, aviatie, parlamentari, functionari parlamentari, procurori, judecatori, personal din instante, Curtea de Conturi
3 Beneficiaza un numar de 168098 persoane din categoriile: MI, MAPN, Servicii speciale, Acesta este greul cel mare. 
Despre principiul constitutional care sta la baza unora dintre ele, nu vorbesc. Sa nu uitam insa ca tara e condusa de un binom interesat in aceste pensii.

Niciun comentariu: