luni, 11 iulie 2016

O Europa din ce in ce mai germana

O Europa din ce in ce mai germana – 26 iunie 2016

 
Smaranda Dobrescu
 

"Următoarea mutare importantă care va schimba definitiv şi major cursul istoriei ar fi ieşirea Franţei din UE. Care poate să fie mult mai aproape decât o văd propagandiştii de toate culorile. Pentru că Franţa e de multe luni în stradă, se găseşte deja într-o stare revoluţionară, foarte probabil fără întoarcere. În plus, împotriva tuturor panglicilor despre prietenia franco-germană, Franţa, prin uriaşa sa civilizaţie maritimă, e mult mai apropiată de Marea Britanie şi de SUA, puteri maritime, decât de eterna sa rivală continentală, Germania."

 

 

Cotidianul Transilvan - O Europă din ce în ce mai germană

Cele şase ţări fondatoare ale construcţiei europene – Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg – şi-au dat întâlnire, prin miniştrii lor de Externe, sâmbătă 25 iunie, la Berlin. Au fost chemate la…

COTIDIANTR.RO|BY PETRU ROMOŞAN

 

Draghi Puterity Permiteti-mi sa postez si aici comentariul meu pe marginea acestui articol. L-am mai postat pe wall-ul domnilor Adrian Severin siGheorghe Gradinaru.

Adeptii acestei teorii par sa ignore un lucru - faptul ca Angela Merkel e un soldat credincios al intereselor oligarhiei americane si ca aripa "transatlantica" a Germaniei detine puterea pe mai toate planurile (politic, economic, mediatic, servicii, etc.). Abia cand/daca aceste lucruri se vor schimba, am putea vorbi despre sandvisul germano-rus.

In plus am senzatia ca autorul manipuleaza pe ici pe colo in punctele esentiale. De exemplu:

- "guvernul tehnocratilor bruxellezi" are de fapt puternice afiiatii sorosiste

- "bravul popor britanic" e si cel care prim Margaret Thatcher (impreuna cu Ronald Reagan in SUA) ne-a daruit doctrina neoliberala, cea care a eliminat-o pe cea a "economiei sociala de piata" a Germaniei.

- voturile romanilor din 2012 au fost ignorate in primul rand la Washington, colonizatorul de facto al Romaniei, si abia apoi la Berlin si Bruxeles.

- Maidanul din Ucraina a fost o revolutie colorata germana? Serios? Sa reascultam "declaratia de dragoste" a Victoriei Nuland!

Si o intrebare care sunt sigur ca va deranja: sunt pana la urma mult hulitele politici de austeritate altceva decat incercarea statelor europene (si nu doar a Germaniei) de a iesi de sub jugul datoriilor externe a oligarhiei transnationale de pe Wall Street? Chiar daca Germania e avantajata pe undeva de situatie, in sensul ca astfel se impiedica ascensiunea economica rapida a unor potentiali rivali cu o dinamica economica mai mare, ar fi Europa in ansamblu mai avantajata daca ar fi sufocata de datorii sau daca economia germana s-ar prabusi? Si daca tot m-am aplecat atat de mult peste blustrada, de ce ar fi proiectul euro-asiatic care ar aduce impreuna tehnologia germana (pana cand ea nu va fi depasita de cea chineza) cu resursele si puterea militara a Rusiei ceva mai rau decat o Europa americana pe modelul TTIP-ului?

 

Prospectiv A-z .
"Adeptii acestei teorii par sa ignore un lucru - faptul ca Angela Merkel e un soldat credincios al intereselor oligarhiei americane si ca aripa "transatlantica" a Germaniei detine puterea pe mai toate planurile (politic, economic, mediatic, servicii, etc.). Abia cand/daca aceste lucruri se vor schimba, am putea vorbi despre sandvisul germano-rus."

Pe undeva greii asuma deja ca-i despart doar un ciclu electoral de momentul in care Angela & minionii vor fi inlocuiti. De partea greilor sta faptul ca daca vreunul mai *deochiat* incearca sa scoata capul in Germania invinsa...

 

Mihai Ion Turcu Romania trebuie sa se reataseze de Anglia prin restaurarea monarhiei cu aducerea pe tron a principelui Harry , nepotul Reginei Elisbeta a II-a, fiul viitorului Rege Charles, si frate al viitorului Rege William.

 

Prospectiv A-z .
Nu pot fi de acord fara argumente, dar apreciez curajul propunerii!


Mihai Ion Turcu  Prospectiv A-z Nu este o tocmai o propunere ci mai mult o traznaie romaneasca din felul celor care uneori a adus foloase.

 

Mihai Ion Turcu TTIP niciodata !!!

 

Prospectiv A-z .
Atunci X-über alles!

 

Mihai Ion Turcu Unii spun ca n-am castigat razboiul pentru ca X care a pierdut in mod repetat sa dicteze pacea.

 

Smaranda Dobrescu Draghi, ai ridicat cateva intrebari pertinente, dar mi se par mie mai apropiate de pozitia germana decat de cea romaneasca (a caror interese nici macar nu sunt identificate de la varf pana la talpa tarii) 
Daca e vorba de guvernul nostru tehnocrat poti spune ca nu are afiliatii sorosiste? Nu Ong-urile sorosiste l-au cerut? Nu este un exemplu tipic macar Cristian Ghinea al acestei afiliatii, etc?
Ai dreptate ca nu Tchatcher si Reagan au inlaturat economia sociala de piata din Germania, ci mai ales Blair si Schroder.
Rezultatul referendumului a fost cam simultan negat de catre PE cat si de Departament prin Gordon-Nuland. Inca erau multe pareri comune pe vremea aceea.
De Maidanul din Ucraina, SUA nu poate fi exonerata. Daca insa Germania ar fi avut o oponenta clara nu s-ar fi ajuns la sanctiunile economice actuale, prelungite.
Inteleg ca parerile tale isi gasesc explicatia in faptul ca elitele germane sunt dizarmonice, ceea ce nu permite sa descrii pozitia Germaniei printr-o definitie clara.
Motivul comunicat initial de catre Germania pentru introducerea austeritatii a fost diminuarea datoriilor suverane. In urma austeritatii, singura tara care a iesit bine a fost Germania care a reusit sa exporte in toata Europa, diminuand sau desfiintand ramuri industriale traditionale. Somajul tarilor -piete de desfacere a compensat refacerea economiei Germaniei. Mai mult, Germania continua sa sustina austeritatea si reforma pietii muncii chiar dupa ce rezultatele globale dezastruoase au dovedit un fiasco al politicii respective, fiasco recunoscut de toti marii economisti ai lumii, inclusiv de catre ipocritul FMI>

 

Draghi Puterity Ce voiam sa spun de fapt e ca pozitia domnului Romosan mi se pare polarizata intr-un mod germanofob si am dorit provoc o discutie pe tema "Europei Germane" pentru a prospecta daca nu cumva solutiile pentru Romania in acest context sunt mai bune decat alternativele subintelese din articolul domniei sale. 

Imi doresc din tot sufletul o Romanie puternica si prospera insa incerc sa raman realist. Si atunci sunt obligat sa ma intreb - daca soarta noastra e sa fim mereu subordonati unor mari puteri, e o "Europa Germana" chiar cea mai proasta alternativa? Inteleg bine ideosincraziile europene legate de o Germanie prea puternica, dar e de preferat o Europa colonie a plutocratiei transnationale americane pe modelul TTIP? Sau preferam o Europa fragmentata in care tarile ei sa poarte razboaie una impotriva celeilalte? Stiu ca incalc un tabu si provoc emotii negative spunand ca o aliantza Euro-Rusa ar putea fi de preferat uneia Euro-Atlantice, in sensul ca e mult mai naturala din punct de vedere economic, cultural, si pe zi ce trece chiar si politic. Insa cred ca in acest grup putem lua in discutie si o astfel de teza.

Cum spuneam, nu cred ca "pericolul" acesta e imediat, puterea in Germania fiind asigurata in acest moment de forte care sunt un adevarat proxy al intereselor plutocratiei americane, insa presimt ca Brexitul ar putea pune in miscare forte care ar putea schimba multe lucruri in Europa. 

Desigur, conditia necesara pentru a gasi o formula castigatoare pentru Romania ar fi o clasa politica si o elita romaneasca autentica, demne, si neviciate de tot felul de mecanisme de control licuricesti. Dar daca am reusi sa promovam asa ceva, am putea ajunge la concluzia ca experientza federalista a Germaniei ne-ar permite mai multe grade de libertate pentru dezvoltarea economica si sociala decat obsesia unui control orwellian a la SUA. Si aparent chiar si rusii ne privesc cu mai putin dispretz decat americanii.

Daca Germania va schimba conducerea cu una care sa urmareasca interesele germane, acest lucru o va apropia inevitabil de Rusia. Austria si Ungaria vor adera imediat la aceasta axa. Si vrem atunci noi sa ne opunem, de dragul americanilor, sa devenim o line a frontului pentru interesele LOR geopolitice? Sau e preferabil sa cautam sa obtinem maximul pentru Romania dintr-o eventuala reorientare de acest gen? Articole de genul celui de mai sus, care manipuleaza emotional starnind (subtil) gemanofobia latenta din europeni, si blocand astfel decizii rationale, mi se par contraproductive in acest context. 

Poate ma insel. Sunt inginer si nu istoric, si tind sa dau poate o importanta mai mare aspectelor practice decat celor istorice. Privesc inainte si nu inapoi.Traiesc in Germania din 1990 si poate nu vad eu padurea de copaci. Cred insa ca in acest moment de rascruce acest punct de vedere ar trebui luat serios in considerare, rational si nu emotional, pentru a evita sa ne trezim din nou de "partea gresita a istoriei".

 

Smaranda Dobrescu O idee preconceputa in momentul de fata e cel mai pagubos punct de vedere cand exista atata mobilitate si reorientare in jur. Romania deja are doua handicapuri in privinta unei viitoare hotarari: O politica externa deosebit de proasta cu Rusia ca si acceptul scutului, care nici macar nu face fata tehnic unor posibile nenorociri. Prima noastra grija este sa ramanem intregi, chiar daca ne sunt inca necunoscute alte intentii si aranjamente. Acesta ar fi dupa parerea mea elementul de conditionare si actiune. Sa nu uitam ca in prezent germanofobia si americanofobia se cam concureaza...

 

Mihai Ion Turcu Guvernul nostru "tehnoicarat" este o solutie de avarie intr-un dublumoment de stupoare, desfiinatrea USL si demisia guvernului Ponta, avand noi in fapt un parlament USL si consilii locale USL. Am avea nevoie de alegeri anticipate pentru un parlament de 300 de parlamentari, reprezentativi pentru centrele dinamice ale tarii, cu o majoritate clara sau asociere politica in jurul catorva teme de interes major imediat si altor catorva de strategie, care sa genereze un guvern politic solid si impreuna sa confere putere in relatiuile externe Presedinteluyi, altfel ramanem la nivelul gainariilor si compliante fata de "tod do list" venite in plic de la unii sau altii.Am avea nevoie de media nemanipulatorii si neoneroase, neancilere.

 

Prospectiv A-z .
Presedintele dumneavoastra, domnule Turcu, n-are la dispozitie decat nivelul gainariilor. Pe care in general le ignora suveran ocupandu-se de redistribuirea plicurilor in cateva domenii inaccesibile lui Ciolos. 

Daca "media nemanipulatorii si neoneroase, neancilere" este conditia pentru schimbare, ramane cum am stabilit.

 

Mihai Ion Turcu  @Cand spuneti "presedintele dumneavoastra" Va referiti la mine sau la cetatenii romani? Eu cred ca Presedintele Romaniei este presedintele Romaniei, nu al meu sau al altcuiva anume.Bun rau acesta este.Focalizarea pe guvernul Ciolos din presa, este pierdere de timp. Ne aflam in fata alegerilor parlamentare care ar trebui sa conduca la un guvern politic solid si competent, astfel incit sa nu mai manipulam plicuri.Faptul ca media noastra, acuma, mai mult manipuleaza decat informeaza este strident.

 

Prospectiv A-z .
Mihai Ion Turcu "Va referiti la mine sau la cetatenii romani?" Da!

GuvernuLUI umbla la chestii deosebit de importante pentru care ii lipseste mandatul. Pentru asta, nu doar mass media, ci oricare cetatean roman ar trebui sa fie STRIDENT impotriva!

Domnule Turcu, cand guvernuLUI si/sau KWJ dau o prima dovada de actiune desteapta in folosul poporului, anuntati(-ma), va rog!

 

Mihai Ion Turcu Este impotriva, Parlamentul a interzis guvernului sa guverneze prin ordonate in timpul vacantei parlamentare dar argumenteaza ca indepartarea guvernului acuma nu este practic de dorit.Cand va reveni parlamentul in sensiune vom fi in ajun de alegeri, acesta fiind ultimul act in care acest guvern va fi implicat dupa care vom avea alt guvern.

 

Gheorghe Gradinaru 1 eu cred ca solutia de avarie a aparut ca urmare a manipularilor prezidentiale , in interes personal si nu national.Ce se intimpla daca Ponta isi termina mandatul si pierdea alegerile in mod democratic.?Deci cineva trebuie sa deconteze politic aceasta instabilitate creata doar pentru ca cineva sa aiba "guvernul meu".Altfel ce garantii politice avem dle Mihai Ion Turcu ca rezultatul alegerilor anticipate sau nu vor fi de natura sa rezolve problemele noastre,2 Draghi Puterity aduce in discutie o posibilitate pe care eu personal o consider viabila doar in cazul in care SUA isi pierde actualul statut.

 

Draghi Puterity Si daca SUA nu isi pierde statutul insa impinge Europa intr-un razboi cu Rusia?

 

Mihai Ion Turcu Draghi Puterity @Nu am date dar nu cred ca Presedintele a determinat demisia premierului. Nu are atata putere si nu-i sta in fire Domnului Ponta sa renunte la pozitia de varf pe care odetinea pentru ca asa ar fi poftit "strada" sau' KWI, in special nupentru ca asa ar fi poftit presedintele pe care de altfel il ataca non stop in mod brutal. Nu pare a se teme de presedinte.Decizia soc pentru PSD, pentru propriul guvern si pentru noi, a raspuns unei presiuni forte (??).


Prospectiv A-z .
1) Bravo prospectivilor!

2) Gasesc inexplicabile erorile conceptuale ale lui Romosan--in traditia unei minoritati valoroase, care descrie situatia dela Cotidianul in general, se spun lucruri bune 90% din timp ca la momentul decisiv sa se dea cu bata in balta!

3) Ma bucur ca 'optiunile' Romaniei prind contur la Atelier *Grupul Prospectiv*. 

4) Romania conteaza LA FEL si intr-o schema (anglo-saxona) si in alta (continentala).

5) Teoretic si istoric, la mana continentalilor, Romania ar fi sparta in bucati. 

5.a) Continentalii par a fi mai aproape de ideea dezvoltarii decat anglo-saxonii, care nu par a mai crede decat arbitraj. 

5.b) Cum am ridicat odata problema aici, intreb din nou: Cum ar fi fost mai bine Romaniei, desfacuta cu capacitatile economice intacte sau impreuna dar cu capacitatile distruse? Intreb asta deoarece vad ca pragul ultim al conversatiilor/deciziilor in Romania pare a fi unitatea teritoriala. Sunt romanii dispusi sa plateasca orice cost pentru unitatea teritoriala? Monarhia a raspuns nu, premiantii de dupa 1989 au raspuns da. Dumneavoastra ce ati raspunde azi?

6) Problema istorica a germanilor este aceea de a gandi despre popoarele de la estul lor in termeni egali. Dintr-un punct de vedere, la fel gandesc si puterile dela vestul Germaniei. 

6.a) Poate Romania sa mai creada in scheme federative venite dela Vest?

6.b) Sunt schemele federative dela Vest de preferat unei lumi unde nu exista egalitate intre state nici la nivel declarativ?

7) Pozitia SUA este indecisa (a se vedea comentariul lui GG). Daca va castiga Clinton, se extinde cel mai probabil status-qvo-ul. Cu Trump trebuie sa citim in stele.

7.a) Chiar daca va castiga Clinton, nu este nicio garantie ca SUA va putea continua. La centrul problemei, inclusiv BREXIT samd, se afla problema sistemica a cresterii pe datorie. Aici avem de-a face cu blocaj de sistem, pe care aproape nimeni nu-l confrunta frontal, dar care da voce la tot felul de frustrari acumulate in acest sistem.

7.b) Germania a fost si ea *contaminata* de modelul hegemon de crestere. Asta reduce libertatea de actiune pe care deseori asumam ca o are Germania.

7.c) Surpriza o vad in continuare ca venind probabilistic de undeva intre Moscova si Pekin. 

7.c.') Tocmai de aceea ni se spune toata ziua ca se cauta o scanteie care sa arunce sandramaua in aer. Este mult poker aici, problema sta in mainile lui Obama si felul in care el crede ca-si poate ajuta...

7.c") Abia in caz de pac-pac, cred ca Germania isi va arata mana.

8) Mi-as dori ca romanii sa discute cu optiunile pe masa si sa nu recurga atat de mult la poncife uzate.

 

Dinica Roman Cea mai mare problema ridicata de BREXIT statusqvo-ului consta in dezumflarea balonului in a carui nacela se afla multiculti, globalizarea, neolib, interventionismul, imperiul... limba engleza?

 

Prospectiv A-z .
...in nacela aia se mai afla si ideea ca cetatenii centrului imperial sunt scutiti de experienta periferiei.



Smaranda Dobrescu Efectul de dominou se va declansa, dupa cum se arata. Din experienta noastra avem sa alegem intre doua grupe mari de dezavantaje si respectiv avantaje ca stat membru UE 
In prima grupa avem a reflecta la referendumul politic din 2012 si interventionismul manifestat prin Redding si Barosso, cel putin, la regulile distrugatoare pentru noi impuse si acceptate cu rapida umilinta si fara cracnire, cum ar fi: vanzarea terenurilor agricole, incurajarea imigrarii si a amestecului brutal si conflictual intre culturi, chimizarea alimentelor si modificarea genetica, arderea viilor traditionale, renuntarea la unele produse alimentare specifice, , blocarea industriei, transformarea definitiva a tarii intr-o piata de desfacere cu aspect de colonie, acceptarea salariilor mici datorita lipsei de competitivitate la schimb cu alinierea preturilor, dificultatea de a accesa fonduri in virtutea calitatii de contribuabil , din cauze cam oculte care nu tin neaparat de priceperea noastra de a scrie proiecte valabile.
Pe de alta parte, o iesire a noastra din UE ar ridica cel putin urmatoarele probleme: Cu Germania, in centrul Europei, cea mai puternica economie europeana va trebui discutat si negociat de pe pozitii probabil mult mai slabe decat am putea sa o facem dinauntrul Uniunii (nu o facem deocamdata de incapabili decidenti ce avem) Atat export cat avem, el este in special axat pe tarile europene. O Europa impartita in n granite si n frontiere vamale ar mai incuraja produsele si serviciile noastre, sau ne vom izola economic in privinta schimburilor? Fondurile europene, asa subtiri cate s-au tras, reprezinta totusi o speranta pentru investitii altminteri greu de infaptuit cu o economie slaba si vaduvita de multe ramuri, infloritoare candva.Am incercat sa ma refer deocamdata la un prim aspect urmand ca discutiile si timpul sa ne ofere atuuri suplimentare pentru o analiza geostrategica..

 

Prospectiv A-z .
Iesirea Romaniei din UE, chiar daca UK o va face, este doar o optiune pur teoretica. La timpul acesta as considera-o numai de dragul inclusivitatii.

Romanii ar considera iesirea numai daca li se va cere acest lucru ca un argument in favoarea securitatii. 

Cred ca trebuie asteptat sa vedem ce au hotarat cei 6 + 1. Dupa aceea vom vedea ce si cum. Oricum, premiantii Romaniei + Basescu au redus capacitatea de initiativa a tarii la ceea ce face KWJ... 

P.S. Cetatenii romani pot inca sa-si intensifice folosirea pasapoartelor :-(

 

Smaranda Dobrescu Este momentul renegocierii Tratatului/tratatelor, e momentul ca romanii prin reprezentanti sa se pronunte... Federalizarea asa cum se prezenta ea in 2015 nu parea chiar simplu de abordat Ca urmare a analizei opţiunii de federalizare se poate spune că politicile sociale bazate pe procente de redistribuire diferite cât şi tendinţele naţionaliste în creştere în Europa urmare unei perioade neinspirate şi inutil de lungi de austeritate fac deocamdată deosebit de dificila -dar nu imposibila abordarea federalizării.Intr-un mic studiu incercat de mine in anul trecut referitor la sansele de reforma ale UE, apar cateva mici-mari impedimente:
http://blog.prospectiv.org/.../datoriile-suverane-si...

 

 

Grupul Prospectiv™ : Datoriile suverane si sansele Europei

BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY SMARANDA DOBRESCU


Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Excelenta analiza. Dar cum conchide analiza exista unul sau mai multe "dar".Cert Europa, sau "Penisnula Europa" cum se scrie ades, nu mai este in epoca "marilor puteri" europene care au devenit secundare, tertiare, deci "lumea" nu mai depinde de Europa, si pentru ca "Europa" sa subziste ca entitate cu identitatea ei, este necesara o forma de agregare "europeana". Pentru aceasta statele europene trebuie sa atinga o conditie de compatibilitate, acesta fiind un obiectiv al trazitiei spre conditia de federatie, insasi acest proces, complicat cerand politici adaptate diversitatii concrete inca existente. Se mai cere prevenirea dictatului unei puteri europene hegemon care ar genera imperiul acelei puteri nu o federatie, in acest moment anume grad de suveranitate a statelor confederatiei inca se impune.

 

Mihai Ion Turcu Se spune ironic ca UE in final va consta din Romania. Romania in acest moment abea se tine pe picioare.Poate totusi sa puna in sfarsit niste probleme in discutie.Romania a pus probleme in discutie in conditiile CAER si Tratatului de la Varsovia, fara sa sucombe.....

 

Smaranda Dobrescu Cresterea tendintelor nationaliste in special legate de impunerea refugiatilor mi se pare a fi principalul impediment in abordarea imediata a procedurilor de federalizare.Somajul diferit ca pondere iarasi va fi un motiv consistent ca tarile dezvoltate si cu cheltuieli mici cu somajul sa-si dea acordul sa imparta beneficii cu tari cu somaj de peste 20%.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Problema "refugiatilor", parte deloc "refugiati", este gresit gestionata din vina Germaniei, principala "beneficiara" a valului de imigranti. Cred ca se va rezolva in momentul in care se va renunta in sfarsit la dulcegariile la care Germania se simte datoare .

Niciun comentariu: