vineri, 6 noiembrie 2015

Propunerile strazii

Propunerile strazii – 6 noiembrie 2015


Smaranda Dobrescu

Nu pot comenta alegerea manifestantilor. Dreptul lor, nu al celor care stau pe FB si comenteaza, doar. Totusi ma intreb de ce oare toti reprezentantii lor sunt cunoscuti aparatori ai capitalismului neoliberal si ai lui Basescu? Sa-mi inchipui ca in strada sunt basisti, cred ca ar fi o greseala pe care nu mi-o pot permite.

 

 

Românii au decis! Ei trebuie sa se intalneasca cu presedintele Iohannis: Adi Despot, Tudor...

Citeste detalii aici:

ROMANI-BUNI.INFO

Elena Agachi E previzibil...

Florin Miron Da, Mîndruţă cu Guran mare, ză guru's ov ză mazăr fazăr lend...cei mai buni!!! pfff!

Florin Miron 2 semi-docţi! neo-conies+neo-commies=?Vezi traducerea

Florin Miron Stimată şi distinsă Doamnă, like-ul este pentru comentariul dumneavoastră, impecabil, ca de obicei, eu vă propun pe dumneavoastră ca Ministru al educaţiei! Avem o ecuaţie ce merită explicată şi pusă în dezbatere, România încă GÎNDEŞTE! (scuzaţi-mi punctul pe "i" cu ÎÎÎÎÎ din i şi nu cu  din AAAA)!

Flory Maier De ce in lista asta sunt mai cei ce au au sustinut regimul basist ? Eu ce sa cred?

Smaranda Dobrescu Multumesc, Florin Miron, pentru incredere. Eu am iesit odata pentru totdeauna din joc, prin vointa mea. Altfel as fi trait ca un om constrans, lipsit de libertate interioara.

Eugenie Posdărăscu De ce o greseala?... Ar fi bine sa nu mai impartim tara in basisti si comunisti, in adepti ai investitiilor si adepti ai consumului. Poate ca ar trebui totul resetat. Si printre cei neoliberali dar si printre socialisti sunt oameni buni. Sa nu uitam contextul istoric al perioadelor in care au condus tara si proiectele derulate ... Uneori traim si accepram confuzia in care ne-a aruncat unele posturi de televiziune.

Smaranda Dobrescu Dihotomia basisti/antibasisti a existat timp de 10 ani bazata pe convingeri si fapte. Cu timpul va disparea poate din exprimarile noastre. "Comunisti" nu este decat un termen uzxitat de presa preluat de la peiorativul strazii. Nu-i poti numi comunisti pe cei care intre 1990 si 1996 au facut privatizare masiva, buna, rea. NU mi-o luati va rog in nume de rau, dar cel putin la noi Guvernul neoliberal al lui Boc a avut parte de cele mai mici investitii din istoria post decembrista si ce ar caracteriza acea perioada este mai degraba austeritatea. Adeptii consumului au incercat obtinerea de crestere nu prin investitii caci nu au dispus nici ei de capital strain sau romanesc ci prin usoara crestere a consumului. Resetarea automatismelor de gandire va avea loc pe cale naturala atunci cand fiecare va simti ca decidentii fac ceva important, necesar, pentru el personal.

Octavian Lupu Desigur propunerile denota o anumita naivitate si reflecta deriva in care se afla tinerimea. Pe de alta parte, tinand cont de mediocrii si submediocrii care au invadat structurile de putere de peste 20 de ani, pe baza de bani, nepotisme si voturi pentru partid, etc unii dintre acesti tineri, mai mult sau mai putin basisti sunt de o calitate superioara celor pe care ar trebui sa-i inlocuiasca. Si daca ar da doamne fereste o molima prin care noi astia mai in varsta am pieri datorita sistemelor imunologice mai slabe, astia mai tineri ce ar trebui sa faca? Sa-si lege cate un pietroi de gat si sa se arunce in piscinele politicienilor corupti la o ora de maxima audienta? Si inca ceva: care sunt tinerii cu vederi politice si economice mai echilibrate, sa zicem mai de stanga, care ar putea fi alternative la cei scosi in fata de pietari ? Sunt si ei in piata sau se multumesc sa-si planga soarta pe FB ca nu-i baga nimeni in seama.

Smaranda Dobrescu Acei tineri scoliti, de stanga daca vreti sunt o multime si stralucesc prin educatie si cunostiinte doctrinare.Daca ar fi sa ma uit doar in lista mea de prieteni de pe FB mi-as scoate palaria in fata a cel putin 50 dintre acestia si inca pe atatia ceva mai maturi. Din pacate , chiar daca au fost in Piata Universitatii ce ar fi putut sa faca? Sa ceara guvern de tehnocrati, sa ceara dizolvarea Parlamentului, etc? De ce nu acceptati ca manifestarea este spontana, libera, atat de libera incat a cam scapat de sub control dar este eminamente de tip corporatist, de dreapta? Mai cititi odata va rog sloganurile. Daca il veti vedea pe cel legat de saracie inegalitati si lipsa de perspective, sau acuzator fata de sistemul sanitar sau de educatie, imi voi cere scuze, aici.

Octavian Lupu Am văzut chiar în dimineața asta un reportaj de la protestul de aseară în care tineri și mai puțin tineri întrebați fiind ce își doresc ca rezultat al mișcării din piață au răspuns locuri de muncă un sistem sanitar care să îi ia în calcul și pe cei cu boli mai grave, etc. Sloganurile sunt ale unei minorități care au de a face în mică măsură cu urgențele celor ieșiți în stradă. În al doilea rând eu nu am pus în discuție existența unor oameni alternativă față de cei propuși de piață, ci lipsa lor de vizibilitate datorită inacțiunii. De aceea în piață avem oameni cu revendicări pe fond de stânga dar cu slogane și revendicări inventate de burtaverzimea corporatistă care reprezintă o minoritate în stradă. O minoritate foarte vizibilă și vocală. Pentru piața, cu toată stima, nu are absolut nicio valoare faptul că pe tinerii valoroși de stânga îi cunoașteți doar dvs sau alții ca dvs. Dacă vreți să se întâmple ceva încurajați-i să iasă în stradă să apară la dezbateri televizate pentru că altfel potențialul lor nu contează. De abia atunci vom avea în piață sloganuri și cerințe care să coincidă cu motivele reale pentru care oamenii au ieșit în stradă.

Smaranda Dobrescu Am vrut sa evit subiectul, dar totusi, daca vor fi in piata amestecati si unii si altii la fel de radicali in sustinerea opiniilor lor nu cumva problemele ridicate catre autoritati s-ar transforma in adversitati ce pot fi solutionate ad-hoc cu totul imprevizibil si de nedorit? Romania este totusi un teren cu multime de resentimente.
Dar sa revenim la subiect. Alegerea manifestantilor le apartine si vor culege roadele elocventei acestora. In acelasi timp presedintele s-a manifestat foarte doritor sa satisfaca cerintele pietei aflat, sa recunoastem, intr-o situatie mai mult decat incomoda.

Eugenie Posdărăscu Multe dintre sloganuri nu au o logica... Si aveti dreptate, lipsesc cele legate de zona sociala, cand acestea ar trebui sa fie prioritare ... Probabil in strada sunt majoritatea oameni fara griji emoticon smile

Eugenie Posdărăscu Lipsite de logica sunt comparatiile intre nr de biserici si nr de spitale. De parca fiecare sat sau catun ar fi bine sa aiba cate un spital. Poate mai nimerit ar fi fost comparatia scoli - biserici, dar nu le convine pt ca nu e instigatoare emoticon smile

Niciun comentariu: