sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Selectia valorilor va trebui sa se manifeste



Selectia valorilor va trebui sa se manifeste -29 octombrie 2014
Prospectiv FCh. Este nevoie de un mecanism de formare si triere a valorilor. Ar putea fi SNSPA parte din acest mecanism? Cum ati vedea solutia?
"Prin inexplicabilul infantilism electoral, aş spune constant, România se situează periculos de confuz între două lumi. Speranţa într-o rezolvare a crizei actuale, consolidată într-un crescendo politic neîntrerupt, printr-un sistem dictatorial, rămâne un obiectiv electoral-cheie, fără propunerea unor soluţii aplicabile imediat. Aşa cum experienţa dictaturii ceauşiste, în loc să deschidă societatea spre o critică severă a totalitarismului, pare să producă efecte contrare. Mergând în acest sens, dezechilibrul se va accentua. Criza politică, a partidelor, va genera, în mod logic, amplificarea dezastrului economic şi o îndatorare continuă a statului. Nu mai există niciun domeniu, nicio categorie socio-profesională care să poată fi identificată ca având resurse moral-reformiste demne de încredere."
http://www.cotidianul.ro/intermundii-249849/
Intermundii
Ioan Vieru
Prin inexplicabilul infantilism electoral, aş spune constant, România se situează periculos de confuz între două lumi. Speranţa într-o rezolvare a crizei actuale, consolidată într-un crescendo politic neîntrerupt, printr-un sistem dictatorial, rămâne un obiectiv electoral-cheie, fără propunerea unor soluţii aplicabile imediat. Aşa cum experienţa dictaturii ceauşiste, în loc să deschidă societatea spre o critică severă a totalitarismului, pare să producă efecte contrare. Mergând în acest sens, dezechilibrul se va accentua. Criza politică, a partidelor, va genera, în mod logic, amplificarea dezastrului economic şi o îndatorare continuă a statului. Nu mai există niciun domeniu, nicio categorie socio-profesională care să poată fi identificată ca având resurse moral-reformiste demne de încredere. Prăbuşirea societăţii româneşti a ajuns la dimensiunile din perioada dictaturii ceauşiste. Lipsa reacţiilor publice permite reinstalarea celor mai barbare criterii de organizare şi gestionare instituţională. Chiar instituţiile pe care se bazează guvernarea actuală sunt acelea ale ceauşismului, cu modul lor de abordare a realităţii. Campania electorală desfăşurată pe un teribil fundal judiciar, unic, a fost compromisă de acesta, în totalitate. Coincidenţa derulării celor două puneri în scenă arată la ce agresiv exerciţiu de manipulare este expusă societatea. Învingătorii celor două campanii, în mod regretabil, nu sunt cetăţenii României. Alte grupuri ale corupţiei se formează în spatele acestor operaţiuni, cu un avansat grad de manipulare. O justiţie care livrează dreptate peste noapte, de parcă am fi în Paradis, trebuie privită cu multă mefienţă. Sunt prea multe indicii care obligă la o asemenea afirmaţie. Acest joc de imagine care nu se bazează pe un sistem funcţional se va opri în curând, prin blocajul pe care rezultatul alegerilor îl va impune. Dacă nu este propagandă, această demantelare a corupţiei ar trebui să impună schimbări sistemice şi o relaxare socială. Cu îndatorările existente, plus angajamentele oportuniste oricând posibile, presiunea este atât de mare încât România, prin guvernanţii actuali, nu mai poate funcţiona decât ca o ţară de ocupaţie. Reformele morale, economice, de redresare a vieţii intelectuale nu pot fi posibile într-un asemenea primitivism organizatoric.
România nu are doar această corupţie din rândul căreia care sunt selectate aceste personaje clasice, spre a fi puse într-un muzeu judiciar. Mai are o corupţie care coordonează aceste mişcări, în folosul unei dominaţii cu tendinţe eterne. Foarte puţini politicieni români nu sunt produsul acestor reţele mafiote. Sistemul public este dominat de piramida infracţională, cea care arată un dispreţ şi o neînţelegere a democraţiei de neimaginat. Cu o justiţie controlată, sub stare de asediu, şi fără o condiţie moral-intelectuală respectabilă pentru acest secol, multe lucruri pozitive din acest moment vor fi duse în altă direcţie. O Justiţie responsabilă n-ar fi dovedit atâta zel în campania electorală, sau ar fi lucrat constant. Acest tip de implicare creează vedete, nimic altceva. Atmosfera dominantă în multe instituţii ale Statului este poluată de acest tip de dreptate care nu poate fi dusă la capăt, nu reprezintă reforma. Grupurile infracţionale sunt mult mai extinse, presiunea pe societate nu poate fi slăbită decât prin reformă legislativă. Legile sunt concepute tocmai de cei care fac parte din aceste grupuri infracţionale, mai mult sau mai puţin. Dacă nu ar fi făcut parte din aceste clanuri, ar fi fost imposibil să ajungă în poziţiile de actuali şi foşti legiuitori.
Puterea politică din perioada imediată va trebui să deconteze întregul faliment în care a fost dusă şi mai mult România. Cu un sistem aberant, cadristic, constituit din familii, nu există ieşire. Să ne gândim cum poate fi soluţionată o simplă petiţie! Statul nu poate cere nimic, în asemenea condiţii, mediului privat, care a ajuns de o atrocitate patologică. Sindicalismul, regulile elementare de conduită şi respespect între membrii societăţii sunt puse la grea încercare. Mărirea impozitelor, falimentul firmelor, închiderea domeniilor de excelenţă, câte mai sunt, posibila retragere a trustului Renault, aflată la orizont, vor duce la mişcări sociale pe care presupusa stângă autohtonă nu le poate contracara. Iluzia venirii unui personaj generos la Cotroceni, care să ofere cadouri naţiunii, plasează din nou România într-un areal la dispoziţia celor tocmai scoşi miraculos din jocul marilor fraude. Nu mai există resurse pentru cadouri electorale sau sociale, iar acest lucru trebuie reglementat, fiind o sursă esenţială a corupţiei şi întreţinerii degradării publice. Ele au constituit sandwich-urile electorale, prin intermediul cărora unii au obţinut întreaga avere a ţării.
Devalizarea României va trebui constatată de economişti responsabili, nu de către cei care au fraudat, în toată amploarea. Justiţia se află, chiar fără voia ei, deja pe drumul unei acţiuni în acest sens. Dacă mişcările judiciare din aceste zile nu duc la ridicarea imunităţii parlamentare, la revizuirea legislaţiei care să nu mai permită furtul din averea publică, ele rămân în faza unor sterile războaie personale, descalificând, dacă mai era cazul, fragila şi bulversanta noastră Justiţie.

Nedeea Burca "....fără o condiţie moral-intelectuală respectabilă pentru acest secol..." Oare cum s-a ajuns pana aici? Eu cred ca prin distrugerea sistemului de invatamant, la toate nivelele, prin confiscarea mijloacelor media si , nu in ultimul rand a sistemului editorial. Care a ramas in continuare unul ideologizat si supravegheat la maximum. E o fundatura din care nu se va putea iesi cu una cu doua. Cred ca e nevoie de crearea unor alternative, in special la presa si edituri. Cunosc scriitori care au fost marginalizati si scosi din joc, fiindca ar fi avut ceva de spus. Daca sectorul editorial nu ar fi acaparat in intregime dupa modelul Editura Politica/ Humanitas/Liiceanu & comp., lucrul acesta nu ar fi fost cu putinta. La ora actuala se aud doar anumite voci, asa cum se citesc doar anumite carti. Iar la scoala nu se invata mai nimic.
Adan Justias eu as introduce obligativitatea ca un procent insemnat din cei care doresc sa ajunga paralamentari sau sa o ocupe inalte functii in administratie sa fi absolvit snspa sau institutii asemanatoare. calitatea clasei politice este execrabila. ce facem insa cu moralitatea, lipsa coloanei vertebrale? asta nu se invata din pacate in nici o scoala si,din pacate, societatea romaneasca este plina de jigodii.
Niculae Malanca De douazeci si cinci de ani privim distrugerea sistemului de invatamant dar nu facem nimic pentru racordarea lui la cerintele actuale .Guvernul nu are curajul de a sprijini acest sector de o importanta covarsitoare pentru evolutia societatii alocand resursele necesare . Fara un invatamant de calitate , clasa politica nu se va schimba , iar partidele ajunse la guvernare vor lua decizii catastrofale pentru tara .
Prospectiv FCh .
1) Moralitatea se invata in scoala;
2) De 25 de ani invatamantul se racordeaza la tot felul de Bolognii, cu efectul net al scaderii calitatii absolventilor.
3) Viorel Straoanu atragea atentia aici ca decan si rector la SNSPA a fost nimeni altul decat ministrul cu vulpea.
Mihaila Augustiniu Adan Justias .... eu as da drept de vot numai celor care au satisfacut intr-un mod oarecare un stagiu de tip militar, cativa ani .... Ajungi sa fi responsabil pe gesturile tale doar dupa ce experimentezi si postura de a fi cea mai slaba za din lant cat si postura de a avea grija ca aceasta sa nu se rupa .... sub incidenta amenintarii ca daca se produce acest eveniment ... tot lantul se duce pe copca ..... Altminteri filosofiile de bouduar din marile scoli politice, n-au nici un sens in fata unei crize.

Niciun comentariu: