vineri, 7 noiembrie 2014

E si frackingul un fel de schema Ponzi sau o bula?



E si frackingul un fel de schema Ponzi? Sau o bula? - 16 octombrie 2014
Draghi Puterity "Shale energy extraction is a very capital-intensive business that relies heavily on cheap credit to survive. Shale oil wells experience much faster decline rates than conventional oil wells, which means that energy companies must keep drilling at a furious pace just to maintain their production – a very costly proposition that is typically funded by copious amounts of debt."
http://www.forbes.com/sites/jessecolombo/2014/06/09/9-reasons-why-oil-prices-may-be-headed-for-a-bust/
There are a growing number of factors indicating that today's high oil prices may finally experience a correction.
forbes.com|De Jesse Colombo
Cornelius Scipio The article argues the shale industry has been focused on drilling and this is likely to remain the focus for years to come as companies delineate acreage spacing, increasing the longevity of these plays and the span of drilling that may require decades not years. A key question is who can, or will want to, fund the drilling of millions of acres and hundreds of thousands of wells at an ongoing loss? http://www.oxfordenergy.org/.../us-shale-gas-and-tight.../
In just seven years, the US shale gas and tight oil revolution has created significant new challenges and opportunities and a new known-unknown that energy
oxfordenergy.org
Prospectiv FCh  Nu era economic nici pana acum, cand din motive de geopolitica scade pretul hidrocarburilor. Daca mai consideram si costurile poluarii...
Gavrila Ch Nu ne trebuie 9 motive pentru scaderea pretului 'aurului negru'. Unul ajunge si trebuie cautat in legea pietei-o piata pe undeva prin Washington.
D.P  Un grafic interesant - bugetele caror tari devin deficitare in functie de pretul petrolului :

http://cdn.static-economist.com/.../20141025_IRC047.png

Si alte lucruri interesate:
http://www.economist.com/.../21627642-america-and-its...
D.P  Ma intreb de ce in aceste conditii, Libia si-a crescut productia de petrol cu 40%. Oare Gadaffi ar fi facut asta?
P.FCh Draghi, daca am o problema/intrebare este de ce au crescut asa mult preturile in ultimii 11 ani, nu de ce coboara acum...
D.P Intrebarea mai adanca aici e cine are de fapt puterea in SUA - politicul sau "bubulii"? E clar ca pan aacum pretul a fost tinut sus de speculanti, insa ce/cine i-a determinat sa renuntze la placinta asta si unde se vor duce banii de speculatii eliberati de pe frontul petrolului. Oare in speculatii pe alimente?
D.P  Si inca ceva... Daca SUA (politica sau/si financiara) sunt in spatele acestei caderi masive de pretz a petrolului, si nu prea vad cum ar putea fi altcineva, inseamna ca ele sunt dispuse sa ingroape si frackingul, care nu va mai fi rentabil. Cel putin in SUA...
P.FCh .Da, Draghi, poate fi cum sugerezi. Insa, de ce ar avea Germania/EUropa alte interese la faza asta? Repet, intrebarea e de ce a escaladat pretul, actiune care nu putea fi doar manopera americana, caci BP, SHell, Total etc. sunt evropene.
D.P  Nu conteaza atat natzia concernelor cat cea a capitalului din spatele lor.
P.FCh .Draghi pot intelege si de ce si unde bati, numai ca acele firme europene probabil ca au mai mult capital dela Swiss RE, Munich RE, Allianz etc. decat dela americani. Probabil ca Washingtonul a orchestrat chestia, insa toti consumatorii de hidrocarburi din lume au de castigat la miscarea asta.
D.P  Articolul are unele inexactitati / manipulari. De ex. cand se refera la Germania care importa curent electric din Franta, o face sa sune ca si cum asta ar fi o consecintza a renuntarii Germaniei la energia nucleara. In realitate, de cand Germania a trecut pe energii regenerabile exporta mai mult curent electric, inclusiv in Franta! For the record, in 2014, 28% din necesarul de energie electrica a Germaniei e satisfacut de energii regenerabile, si asta in ciuda politicilor guvernamentale care incearca sa stopeze genul asta de energii (ministerul de resort apartinand "stangii").

Revenind la articol, problema nu e atat "Putinizarea" uraniului ci faptul ca si uraniul e o resursa finita care si-a depasit peak-ul. Concluzia se impune de la sine, insa vorba lui Douglas Adams "this will make a lot of people unhappy". O multime din cei 1%...

Oricum s-ar privi problma, trecerea pe energii regenerabile e mai putin riscanta decat o confruntare cu Rusia. Care in final se va termina cu si mai putin material fisionabil disponibil pentru reactoarele atomice.
P.FCh Interesante observatiile tale, Draghi. Iti multumesc. Intr-adevar, e ciudat ca un mare grangur in energy trading & research sa faca o eroare despre importul/exportul de energie al Germaniei.
Asta cu peak uranium n-o stiam. Ma intreb daca este asa de ce atatea tari isi planifica sa treaca (si) la astfel de energie. Inertia modelelor sau ...?
D.P Aici un grafic cu productia de uraniu pe tari si necesarul de consum pentru reactoare:

http://2.f.ix.de/.../89/1/1/7/2/8/6/9/5c8eb5e6e0aca05d.jpg

Peak-ul a avut loc la inceputul anilor '80 iar de la inceputul anilor '90 mergem pe rezerve. Dupa alte surse anul 2015 va reprezenta urmatorul punct critic in energia nucleara.
P.FCh Ar mai trebui cateva date. De exemplu, pretul uraniului. Daca acesta a scazut, nu conteaza ca a scazut si productie pentru a demonstra peak. Explicatia posibila pentru un astfel de fenomen: dezasamblarea si refolosirea in scop pasnic a armelor nucleare sovietice ce trebuiau casate.
DP   Asa e cu "megtone in megawatzi", insa din cate stiu eu transferurile respective s-au terminat prin 2013. Ori daca acum in urma noilor provocari strategice se va merge din nou pe inarmare nucleara, e clar ca va creste pretul si la uraniul sau plutoniul pentru centrale nucleare.
P.FCh."Historic data from many countries demonstrate that on average no more than 50–70% of the uranium in a deposit could be mined. An analysis of more recent data from Canada and Australia leads to a mining model with an average deposit extraction lifeti...Vezi mai mult
D.P  Daca la hidrocarburi mai exista o sperantza (gresita dupa parerea mea) ca ele provin din surse anorganice, deci se creeaza in permanentza, la materialele fisionabile e clar ca nu e asa.
Gavrila Ch Sunt motive de optimism pe seama filierei pe baza de Thorium ce se gaseste in cantitati semnificative si in plus nu poate fi folosit pentru bombe/fie ele chiar si 'murdare'. Intamplator, Australia poseda cam 55% din rezervele cunoscute de Thorium. Poate fi ragazul necesar pana la obtinerea fuziunii controlate.

Niciun comentariu: