duminică, 12 octombrie 2014

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala




Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala-8 octombrie 2014
Prospectiv FCh via Ovidiu Hurduzeu
Deja se pune de un tandem Melescanu-Georgescu? O fi de bine, o fi de rau?

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

    Guvern de uniune nationala sau cu larga sustinere, recomasarea alegerilor parlamentare si prezidentiale, dar si reducerea numarului de parlamentari la 324. Acestea sunt cateva dintre obiectivele lui Teodor Melescanu in perspectiva castigarii alegerilor prezidentiale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Melescanu s-a declarat gata sa demisioneze in 2016 daca pana atunci va fi realizata intreaga modificare de legislatie necesara pentru ca mandatul presedintelui sa fie redus la patru ani.

"Daca noi continuam sa dam mesaje disparate, daca nu suntem predictibili, daca nu ne tinem de cuvant, nu suntem cu adevarat parteneri pe masura a ceea ce reprezentam, adica cea mai mare dintre tarile mici ale UE. Suntem si noi in cladire, dar nu suntem la masa deciziilor. Lumea uraste lucrurile pe care nu le poate intelege", a explicat Teodor Melescanu.

Totodata, Teodor Melescanu se angajeaza sa fie "garantul institutiilor statului roman, intre care institutiile justitiei sunt importante. Nu voi accepta nimic care sa afecteze Justitia".

Pe cine vedeti viitorul presedinte al Romaniei?

Pe mine. Adica un om capabil sa ii adune pe romani, nu sa ii dezbine, care sa puna capat scandalurilor permanente intre presedinte si premier, bataii din Parlament, care sa asigure ca toate organismele Romaniei vor functiona bine in domeniul lor. Eu voi fi garantul ca fiecare va fi nu numai lasat, ci si sprijinit sa-si faca treaba.
Tara trebuie pusa pe roate lucrand impreuna si ma vad mai degraba ca un presedinte dirijor, armonizand interesele si preocuparile oamenilor, astfel incat ele sa fie comune, cel putin in zona intereselor vitale ale Romaniei.

Daca aveti in fata un "cetatean turmentat", care nu stie cu cine sa voteze, ce ii spuneti? De ce sa puna stampila pe dvs?

Sa ma voteze daca vrea un presedinte cu experienta si expertiza necesare. Daca doreste un presedinte care sa reprezinte interesele tuturor romanilor, tot eu sunt singurul. Eu nu ma bat cu nicio tabara. Daca vrea un presedinte care sa readuca normalitatea, prin legalitate, sa discutam impreuna orice problema. Daca aveam un candidat care raspundea la aceste intrebari, nu as fi intrat in cursa prezidentiala, ci l-as fi sprijinit.

Cum va finantati campania?

Eu nu voi face lansari faraonice, nu voi merge prin piete sa ofer concerte, mici si bere. Eu nu voi trage de oameni sa vina sa imi asculte discursurile. Eu ma voi duce spre ei si ma costa doar benzina si niste afise. Am un cont, RO12INGB0000999904588795, unde oamenii care doresc sa contribuie sunt bine veniti. Si un leu conteaza, pentru ca inseamna ca acel om are incredere in mine.

Cine va ajunge in turul al doilea?

Probabil ca va fi Victor Ponta cu 30-35%, iar al doilea clasat va fi la o diferenta de vreo 10 puncte si dupa toate evaluarile eu voi fi acela.

Cat aveti acum in sondaje?

20%. Nu am facut sondaje, dar am niste studii sociologice pe care ma bazez. Eu invit pe toata lumea sa vina la vot. Studiile sociologice estimeaza ca participarea va fi de 50-55%. 30% nu s-au hotarat. Eu mi-as dori sa ma voteze pe mine, dar e important sa vina lumea la vot indiferent pe cine voteaza.

Pe ce criterii ati desemna premierul Romaniei?

Deocamdata il avem pe Victor Ponta, premier legitim, desemnat de o majoritate. In perspectiva, in primul rand, trebuie sa respecti ceea ce e legal. Daca avem o majoritate legal aleasa in Parlament, ea trebuie sa dea premierul.

Nu e treaba presedintelui sa sparga majoritati si sa creeze altele. Premierul este responsabilitatea majoritatii si cel pe care il va propune ea, cu acela voi lucra.

Dar si la ministri si la premier voi avea intotdeauna o intrebare de ordin profesional: are experienta si aptitudinile necesare pentru aceasta functie. E vorba despre criteriul profesionalismului. Acesta va fi pentru mine un lucru esential.

Si criteriul de integritate?

El apartine ANI.

Sunt totusi unele persoane cu un trecut controversat.

Nu ma intereseaza ce a fost, ci ceea ce va fi de acum inainte. Nu voi fi comentatorul evenimentelor din ultimii 25 de ani.

Ce ar simti concret romanul dupa ce Teodor Melescanu ar ajunge presedinte?

Va simti ca statul functioneaza coerent, statul intr-un sens foarte larg. Ca presedinte, voi trage la aceeasi caruta cu toti ceilalti. Vorbesc despre caruta mare care se numeste Romania si, daca ea nu ne preocupa, se duce de rapa.

Cum veti aseza la aceasta caruta mare toti caii care acum trag fiecare la caruta lui?

Una dintre ideile mele este de creare a unui guvern de uniune nationala sau de largire a majoritatii. Suntem intr-o situatie foarte grea. Economic, Romania e confruntata cu mari probleme, mai ales la nivel micro, la nivelul vietii de zi cu zi motorul economic e gripat, de la micul intreprinzator, la marile companii.

Avem o problema si din punctul de vedere al securitatii noastre in zona. Razboiul bate la usa, avem conflictul din Ucraina. In zona Orientului Mijlociu avem Siria, avem Irakul cu Statul Islamic. E nevoie mai mult ca oricand de o adunare a tuturor fortelor care doresc sa lucreze pentru aceasta tara.

Nu trebuie sa cadem din nou in jocul "ce vine de la Opozitie e prost pentru majoritate" si invers. Daca il continuam, nu facem decat sa ne erodam orice sansa ca Romania sa devina un partener important si viabil in UE si NATO.

Cand ii intrebi pe americani, iti spun ca doresc o Romanie democratica, stabila si prospera. Pentru ca sunt interesati sa aiba un aliat functional. Lumea nu se uita doar la ce spunem, ci si la ce facem.

Daca aveti nevoie de niste bani si invitati pe cineva la masa pentru o discutie in sensul acesta, iar in fata oaspetilor incepeti sa va certati cu sotul, va mai scapati si o palma, bateti copilul, credeti ca ei vor fi interesati sa stabileasca o relatie cu dvs?

Daca noi continuam sa dam mesaje disparate, daca nu suntem predictibili, daca nu ne tinem de cuvant, nu suntem cu adevarat parteneri pe masura a ceea ce reprezentam, adica cea mai mare dintre tarile mici ale UE. Suntem si noi in cladire, dar nu suntem la masa deciziilor. Lumea uraste lucrurile pe care nu le poate intelege.

Si cum veti determina Guvernul sa se tina de cuvant, sa aiba o politica predictibila?

Sunt parghii: refuzul de a promulga o lege, presedintele are un inalt grad de expunere mediatica, declaratiile lui au mare greutate, presedintele are dreptul de a face declaratii in Parlament, conduce sedintele de guvern la care participa, poate cere referendum.

Traian Basescu a folosit aceste instrumente si nu a reusit mare lucru.

Depinde in ce scop folosesti instrumentele acestea. Daca le folosesti in scopul de a aduna lumea, ea te va urma. Eu nu voi veni cu idei sau propuneri care sa ofere un sprijin cuiva impotriva altcuiva, ci doar intereselor fundamentale ale Romaniei.

Alegerile parlamentare si cele prezidentiale ar trebui recomasate?

Intr-o luna dupa instalarea la Cotroceni voi prezenta un program de resetare a prevederilor constitutionale si a sistemului politic romanesc in acord cu realitatile de astazi. Dezvoltarile care au avut loc trebuie prinse in Constitutie.

Si una dintre chestiunile fundamentale va fi reducerea Parlamentului la 324 de parlamentari. Este radacina cubica din populatie, criteriul de reprezentare democratica.

Voi incuraja reducerea mandatului prezidential de la 5 la 4 ani. Am constatat ca in Romania coabitarea este aproape imposibila cand presedintele si premierul sunt din zone aflate in disputa.

Dar daca sunt din aceeasi tabara nu apare riscul partidului-stat?

Da, poate fi o problema. Dar si ei isi asuma responsabilitatea si o data la 4 ani electoratul le spune punctul lui de vedere. Daca se modifica Constitutia, legea electorala si cea privind Parlamentul, voi sprijini ca inca din 2016 aceste alegeri sa fie impreuna.

Cum?

Mi-as depune mandatul fara cea mai mica problema. Eu propun oamenilor sa nu mai avem in fiecare an cate un rand de alegeri si, daca se realizeaza acest lucru in urmatorii doi ani, cum sa ma agat de mandatul de 5 ani? Ar insemna ca propunerea mea sa nu se realizeze practic decat in urmatorii 15-20 de ani.


Este posibil ca una dintre primele decizii pe care ar trebui sa o luati in calitate de presedinte sa fie desemnarea unui sef pentru SIE. Ce criterii veti avea pentru propunerea sefilor serviciilor secrete?

Lucrul cel mai important este ca omul respectiv sa aiba bagajul de cunostinte necesar si sa aiba capacitatea sa fie in contact si sa discute cu toate fortele politice. Sa fie om deschis si acceptat ca interlocutor de toti liderii in Parlament.

Ati pastra regula ca sefii serviciilor sa provina din Opozitie?

Eu sper sa avem pana atunci guvern de uniune nationala. Ca principiu, cred ca e o regula buna. Dar esentiale sunt experienta, profesionalismul, seriozitatea si, mai ales, dorinta de a servi interesele Romaniei.

In SIE nu exista nicio numire pe criterii politice. M-am dus la SIE insotit de geanta mea si asa am plecat. Tot ce aveam nevoie a fost oferit de serviciu, profesionist, fara implicare politica.

Care este lectura dvs asupra scandalului Microsoft?

E o problema a justitiei. Niciodata nu ma voi amesteca in actul de justitie si nu voi spune ceea ce din punctul meu de vedere dovedeste un infantilism politic, ca indiferent ce decizie ia ICCJ eu tot o sa fac asa sau asa. Ca presedinte si chiar in calitate de candidat, nu poti sa spui asa ceva. Este o chestiune halucinanta.

Va referiti la dl Ioahnnis?

Daca el a spus, ma refer la dl Iohannis. Si la oricine altcineva ar mai spune asa ceva.

Exista scenariul potrivit caruia candidatura dvs ar fi un "back-up" pentru liberali in ipoteza ca dl Iohannis ar fi declarat incompatibil in campanie.

Urasc ideea de a fi un candidat de "back-up". In perioada cat am fost director SIE am avut contacte saptamanale cu toate partidele politice, din momentul in care am hotarat sa imi prezint candidatura, am intrerupt orice contact. Nici cu liberalii, nici cu PDL, nici cu PSD nu am avut discutii. Nu mi-au facut oferte, nu le-am adresat cereri.

Sunt candidat independent si cine doreste sa ma sprijine poate sa o faca indiferent de partid, insa toate aceste partide au candidati proprii. Ar fi imoral din partea mea sa ma implic in discutii sau negocieri chiar daca ar fi vorba de colegii mei din PNL, de la care stiu ca pot conta pe un numar important de voturi.

Dar in ipoteza caderii dlui Iohannis cate din voturile ACL ar veni spre dvs?

Marea majoritate. Dar ar veni si din alte parti, din zona cealalta, socialista. Eu sunt un politician de centru dreapta, dar candidez la functia de presedinte, care este una de reprezentare a tuturor romanilor. Indiferent cine ma va vota masiv, eu trebuie sa reprezint interesele tuturor, chiar a celor care au fost impotriva mea.

Scandalul ofiterilor acoperiti este o tema reala sau o fumigena?

Este posibil sa fie o tema de campanie. La noi este o intreaga mitologie referitoare la serviciile care fac si desfac. Am simtit-o si eu pe pielea mea, ca director SIE. Desi tema de campanie e interesanta, ea va ramane strict la acest nivel, pentru ca potrivit legislatiei in vigoare nimeni nu are dreptul sa deconspire un ofiter de informatii sub sanctiunea legii penale.

Oricum chestiunea nu priveste SIE, care nu are niciun ofiter acoperit in nicio structura a statului, in presa, in ce vreti dvs., in Romania.

Exista o lista a ofiterilor acoperiti, intr-un seif undeva?

Exista niste evidente, dar si o doza foarte mare de descentralizare. Evidentele care sunt nu folosesc la mare lucru, sunt cu alte nume decat cele reale.

Sunt platiti cu state semnate de contabila serviciului de informatii?

N-am vazut asa ceva in realitatea din servicii. Dar eu cred ca pe oameni ii preocupa mai mult statul lor de plata decat altele prezentate pe la televizor.

Credeti ca aceasta tema, care nu poate avea finalitate, dupa cum spuneti, si care a inflamat in opinia publica mitologia despre serviciile care fac si desfac, a fost lansata special pentru a intampina cu un fond sensibil candidatura dvs, venit direct din fruntea SIE?

Cred ca e o simpla coincidenta.
Ce relatie vedeti in perspectiva cu Rusia?


Accentul e pus pe parteneriatul in materie de securitate cu SUA si pe participarea noastra la UE si NATO. Conditionarile sunt clare. Politica externa comuna a UE nu e insa obligatorie ca la zona economica si vamala. Nu e ca asomarea la sacrificarea porcului.

In politica externa exista o marja. Deci relatia cu Rusia trebuie bazata pe respect reciproc si respectarea principiilor dreptului international. Rusia e un partener economic si acum pentru Romania, vedeti firme rusesti in tara, relatia nu trebuie sa fie de segregare. Dar trebuie bazata pe interes reciproc si neafectata de interese politice.

E dificila acum o relansare a relatiilor economice, in conditiile sanctiunilor actuale impotriva Rusiei. Dar in perspectiva unei lumi care se normalizeaza, inclusiv cu ajutorul Romaniei, putem sa ne gandim la relatii pragmatice care nu pot sa fie insa in afara obligatiilor internationale si a calitatii noastre de tara NATO.


Prospectiv FCh  Iata ce scria la postarea lui Ovidiu Hurduzeu, care stiam ca face parte din Miscarea lui Georgescu:
Aveti altul mai bun?
Ilie Catrinoiu
9 hrs · Edited ·
Teodor Melescanu mi se pare singura voce echilibrata si realista, lipsita de politicianism. Cateva remarci vitale pentru Romania care nu se intalnesc la ceilalti candidati:
1. Nu ofera bere si mici pentru a fi ales presedinte asa cum fac ceilalti.
2. Va reduce numarul de parlamentari la 324 din 588 cati sunt in prezent.
3. Reducerea mandatului prezidential la 4 ani astfel incat alegerile prezidentiale sa fie concomitente cu alegerile parlamentare, deci Melescanu isi va da demisia in 2 ani daca va ajunge presedinte.
4 Doreste un guvern de uniune nationala in care primul ministru si ministri sa fie alesi pe criterii de profesionalism, nu pe interese de partid.
5. Crede ca motorul economiei romanesti e la nivel micro, la micul intreprinzator, si ca acolo sunt marile probleme care trebuie rezolvate urgent.
6. Stie foarte bine ca siguranta nationala e data in primul rand de stabilitatea si prosperitatea economica, lucru inexistent in Romania, ceea ce inseamna ca statul roman se afla in prezent intr-un mare pericol de dezintegrare in contextul in care razboiul bate la usa.
7. A primit garantii ca atat America cat si Rusia doresc o Romania stabila si prospera, astfel incat sa ne indeplinim cu bine rolul de stat-tampon sau "Elvetie a Estului" intre Orient si Occident.
8. In privinta Rosia Montana si gazele de sist a declarat ca politicienii trebuie sa ii lase pe expertii de mediu sa decida in aceasta problema.
9. S-a declarat sustinatorul politicilor pentru agricultura bio si Dezvoltare Durabila.

Tot OH precizeaza: "Este gresita informatie potrivit careia CG ar fi initiat miscarea informala Motivatia:Romania. Aceasta miscare este, de fapt, un grup informal care-i sustine proiectul de tara. Vor fi redeschise paginile FB si site-ul personal pentru a corecta unele greseli, inclusiv imagini grafice care nu sunt reprezentative)"
Smaranda Dobrescu Punctul 7 din lista avantajelor: "A primit garantii ca atat America cat si Rusia doresc o Romanie stabila si prospera, astfel incat sa ne indeplinim cu bine rolul de stat-tampon sau "Elvetie a Estului" intre Orient si Occident."
Ar fi interesanta in contextul tandemului sugerat detalierea de catre autor a semnificatiei acestor garantii.
S.D  Ideea unui guvern de uniune nationala avansata de D-l Melescanu are o nuanta de armonizare a clasei politice orientata psre apararea unor valori si interese comune. Practic vad doua aspecte care nu stiu cum ar putea fi indeplinite:
1. Care ar fi motivul sau argumentul pentru care PSD sa renunte si la guvernare si la presedinte in acceptiunea alegerii D-lui Melescanu ca presedinte
2. In cat timp se poate constitui formula unui guvern de uniune nationala, programul de guvernare pus de acord de toti? In termenul dat de Constitutie? Cat timp va dura elaborarea si aprobarea bugetului de stat pe 2014 de catre un colectiv eterogen dat fiind ca nu exista inca nici macar o schita de buget elaborata cu exceptia prognozei multi anuale, complet iesita din date? Exista o gandire privind Ministrul Finantelor?
Alexandru Botu Am receptat totdeauna formularea "guvern de uniune nationala" ca o fuga de la asumarea raspunderii si o constructie ineficienta si rapid perisabila. As fi de acord cu numirea unui guvern de tehnocrati, dar nu cu unul format din politicieni care se cearta ca la usa cortului, incapabili sa-si asume responsabilitati nationale. Nu stiu daca Domnul Melescanu ar avea succes intr-o astfel de intreprindere. Mai mult, Doamna Smaranda Dobrescu a pus niste intrebari serioase la care nu stiu daca se mai poate raspunde acum. Raspunde convingator, am vrut sa zic..
Costel Gilca Razboiul bate la usa?!
Pai asta e propaganda lobistilor americani.
1. Sunt in NATO deci nu imi pasa.
2. Nu este/ va fi niciu razboi!
Octavian Lupu Daca razboiul bate cu adevarat la usa, asa cum zice dl. Melescanu si cum pretinde si liderul tatarilor din Crimeea, atunci cred ca singura optiune viabila pentru Romania este dl. Melescanu. Ponta si Johannis pe langa faptul ca sunt niste ageamii nu se mai bucura de respect in fata clasei politice in general si a propriilor formatiuni politice in special. Asa ca formarea de guverne stanga/dreapta pigmentate cu tehnocrati viabili ar ramane o iluzie din punctul meu de vedere sub leadership-ul unuia sau altuia. Si am sa zic una si mai si: si mai bun decat Melescanu ar fi fost Ion Iliescu in aceste vremuri. Acum ca am zis-o astept sa trageti in pianist (ce-i drept nu foarte talentat).
A.B  Am gasit o mascota japoneza la adresa: http://okininjakitty.wordpress.com/.../ponta-card-what.../
Cristi Pantelimon Poate Ion Iliescu ar fi fost mai bun, dar şi Teodor Meleşcanu e cam din acelaşi aluat.
C.P  La nivel de simţ comun, nu cred că ruşii au puterea să deschidă un nou front în Transnistria. Poate unul de apărare a ceea ce ei cred că e dreptul lor strategic.
O.L  Domnule Cristi Pantelimon nu vreau sa par Conu Leonida fata cu reactiunea, dar amintiti-va ce spunea onorabilul domn Friedman: rusii sunt imprevizibili. Daca situatia economica se va degrada rapid in Rusia atunci Putin va trebuie sa le ofere rusilor cel putin circ. Un circ razboinic.
S.D  Ar mai fi de mentionat ca buna intentie a D-lui Melescanu de modificarea a Constitutiei ar trebui sustinuta de Parlamentul dominat de PSDisti. Presedintele nu are decat drept de initiere a modificarii Constitutiei; proiectul il elaboreaza Parlamentul, urmand apoi calea referendumului daca este acceptat. In oricare din variante este nevoie de sprijinul PSD:atat la investirea Guvernului de uniune nationala cat si la votarea Constitutiei. Greu, dar nu imposibil in cazul unor avantaje de ambele parti. Asta ca sa discutam in ipoteza ca D-l Melescanu va fi preferatul alegatorilor
C.P  Domnule Octavian Lupu, din gura ursului (care sigur că se plânge... excesiv) aud că ceea ce ei numesc coloana a V-a e foarte puternică şi că au început reacţii de respingere a sărbătoriului de ieri... Dar... nu se ştie niciodată!
O.L  Daca mandatul ipoteticului presedinte TM va incepe sub semnul unui razboi lung de uzura in Ucraina, modificarea Constitutiei in sensul suprapunerii alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare nici nu ar fi de dorit. TM ar trebui sa stea acolo pana la sfarsitul mandatului.
C.P  Ca să glumim, asta ar fi o mişcare... a la Putin.
O.L  Cristi Pantelimon Asa sa ne ajute Dumnezeu.
P.FCh  Multe din problemele corect ridicate de Smaranda pot fi *rezolvate* intr-un singur fel: DNAul, inainte si dupa alegeri.

"sa ne indeplinim cu bine rolul de stat-tampon sau "Elvetie a Estului" intre Orient si Occident" Suna ca transeea evacuabila Raoul Weiss , respectiv modelul elvetian al lui Radu Golban.

Candidatul Melescanu inca mai umbla la mesaj, nu stiu cat reflecta asta negocierile cu ușa si cat faptul ca-i o candidatura in conditii precare.

Altfel, toata sharada asta electorala imi arata inca odata conditia perena a relatiei dintre popor si elita in Romania--o combinatie stranie de Orient si Occident. In doua cuvinte, dispret si frica. Cum naiba sa iau candidaturile lui Johannis si Melescanu altfel decat parasutari care scurtcircuiteaza un sistem democratic absurd? Pentru o ilustrare istorica, cititi spusele despre romani ale celui mai mare strateg militar german din Razboiul II: https://www.facebook.com/GrupuIProspectiv/posts/261315510659380

Melescanu vine si striga RAZBOI! Bun, pot accepta acest apel. Si mai departe? Adica el telegrafiaza cumva de pe Marte iar alegatorul trebuie sa umple golurile? Ce fel/forma de razboi, ce ar face el, cu ce ar fi mai bine? Detalii domnule Melescanu, ca oamneii au multe alte optiuni, inclusiv pe aceea de a sta acasa.

_______________________
P.S. Putin e la fel de im/previzibil ca japonezii dinainte de Pearl Harbor--cautati si aflati ce si cum. Petrolul vine in jos, fara alt motiv decat...
Cand norii se aduna peste estul european, provocari multiple din varii directii solicita o gama de raspunsuri din care nu lipseste cel militar, chiar si numai daca pentru mentinerea pacii e nevoie de o armata puternica. Numai ca armata romana nu mai e nici ea ce a fost. Sau a ramas aceeasi?
P.FCh  Apropierea Melescanu-Georgescu este interesanta si in ceea ce priveste viziunea lor despre economie: intreprinderi mici, la scala mica. Ma gandesc la ce inseamna asta: A doua zi dupa colaps/Colaps?
C.P Totusi, ce sanse reale ale T. Melescanu?
P.FCh Ponta, Johannis si Melescanu. As vrea sa aflu mai multe, mult mai multe dela Melescanu, asa incat sa fie regretul mai mic.
O.L Stimate Doamne, Stimati Domni, va propun un mic exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca ar exista consileri electorali nu numai pentru candidati ci si pentru votanti. Sa zicem ca noi electoratul am reusit sa strangem banii necesari platii acestui consultant din donatii. De asemenea sa presupunem faptul ca respectivul e un profesionist si un tip profund onest. Cu care dintre candidatii inscrisi in cursa electorala credeti ca ne-ar recomanda sa votam si de ce.?
Draghi Puterity Interesant exercitiu, domnule Lupu.

Un bun consultant cred ca ar incepe prin a-si intreba clientii (votantii) ce vor ei de fapt. Eu nu sunt sigur ca el ar putea sa distileze un raspuns in Romania de azi, iar daca totusi ar reusi, ceea ce ar spune votantii ca vor ar fi ceea ce ar fi cel mai bine pentru ei.
S.D  De acord cu propunerea lui Octavian Lupu. In principiu cred ca ar trebui sa avem cateva criterii pe care sa le aplicam in judecata daca ne-am transpune in rolul consilierului onest.
In al doilea rand banuiesc ca e bine sa mentionam ca subiectivismul nostru personal poate sa nu coincida cu logica consultantului.
P.FCh Asemenea consultanti ar trebui sa fie presa si intelectualii publici. In realitate, nici electoratul nu plateste pentru serviciile acestora, iar ei trebuie sa-si scoata parleala intr-un an electoral pentru ceilalti 3 de stat pe bara.

Numai ca internetul a facut posibila crearea Grupului Prospectiv, mentinut prin intrebarile si raspunsurile TUTUROR.

Asa ca hai sa ne dam consultantii electoratului si rezolvam cateva probleme deja.

Eu raman la ce am spus:
Pacaleste-ma odata, e vina ta. pacaleste-ma a doua oara, e vina mea. Asta ii lasa numai pe Johannis si Melescanu in cursa, numai ca trebuie sapat si aici--daca nici cei mai prospectivi nu pot oferi un raspuns convingator, lumea va ramane acasa.

Complicatia apare numai daca mai crede careva in stangismul reprezentat de PSD. Daca da, ideea ar fi ca un Ponta chiar si ca pana acum macar n-ar distruge de tot partidul.

Dati-mi voie sa ma intorc la binomul Melescanu-Georgescu, pe care-l vad conturat la monetul acesta pe baza unor similitudini ce nu pot fi accidentale, din perspectiva intrebarii puse de Smaranda apropos de mijloacele prin care s-ar impune un guvern de uniune nationala. Am raspuns acolo: DNA, inainte si dupa. Iata detaliile cum le-as vedea eu:

Melescanu, odata instalat la Cotroceni, va fi asociat cu un partid in care la inceput vom vedea cateva figuri publice, dupa care va primi un influx de parlamentari de peste tot. In caz ca aceste defectari nu vor altera majoritatea de sub Ponta, DNAul o va face cu siguranta. Georgescu va apare atunci ca prim-ministrul de compromis/tranzitie, peste ministri veniti de peste tot.

Deocamdata atat, ca tot sunt consultant voluntar. Electoratul ar face bine sa co-prospecteze si el cu mine/noi pe mai departe.
O.L  Stimate Doamne, Stimati Domni va multumesc pentru comentariile facute. Doar ca ceea ce am propus eu se vroia mai degraba un fel de exercitiu in oglinda, Consultantul sunt eu cel din oglinda, profesionist si onest si trebuie sa le recomand milioanelor de oameni cu cine sa voteze. Deci nu e o dezbatere pe facebook chiar am o mare responsabilitate. Sunt platit pentru asta. Nu sunt sfaturi oferite de dl Friedman pe la diferite chermeze.
P.FCh
1) Eu nu votez de fel acolo unde nu traiesc zi cu zi;
2) Pe baza informatiilor de pana acum, n-as vota. Am mai spus-o pe aici pe undeva, lucrurile se pot schimba pana in ultima zi, sper ca oamenii sa afle destul incat regretul sa fie minim(izat).
S.D  Octavian Lupu,vreti sa propuneti niste criterii ca sa ne putem pronunta? Sa nu cad cumva in tentatii frivole de apreciere!
D.P  La modul cel mai general eu as recomanda sa fie ales candidatul care are inteligentza, flexibilitatea, viteza, energia, patriotismul si caracterul adecvat pentru a face fatza provocarilor imense la care va trebui sa faca fatza Romania in urmatorii ani (am senzatia acuta ca "timpul nu mai are rabdare cu omamenii"). Experientza ar fi binevenita, dar pentru situatia care va urma, pe care eu o vad extrem de volatila, nu cred ca va ajuta prea mult.

Candidatul care se apropie cel mai mult de aceste criterii e Victor Ponta, desi la unele puncte e foarte departe de optim. Eventual daca criteriile de mai sus sunt acceptabile, le-am putea pune pe linii intr-o tabela, iar pe coloane candidatii, si am putea acorda puncte sa vedem care candidat obtine punctajul maxim. Desigur acestea sunt doar criteriile pe care le consider eu importante, cu sigurantza exista si altele.
O.L Doamnelor, Domnilor nu va ambalati: eu daca as fi si profesionist si onest as refuza contractul.
P.FCh ...ca sa fiu si mai clar:

Cea mai mare problema a romanilor e depravarea, devenita noul normal. Numai indreptarea morala poate conduce la o solutie de care sa nu-ti para rau. Democratia liberala (vot+neoliberalism) nu ajuta moralitatea, ba dimpotriva ar spune unii.

Ce este moral despre Melescanu? NIMIC pe care sa pot numi. Cele 9 puncte ale sale sunt de nivelul intelectual-moral ale absolventului de profesionala. Ceea ce inseamna ca el chiar daca iese, nu va fi o solutie decat cel mult un bandaj.

Abia dupa un eventual termen Melescanu romanii ar avea sansa sa se uite de jur imprejur si sa vada care mai sta in 2 picioare--Nastase, Severin, desi ar mai trebui sa aflam si dela acestia, mai ales in astfel de momente de confuzie. Dela dl. Nastase citim parabole, semnul inteleptirii sau ocolirii problemei pe motiv de dosariada. Dela dl. Severin aflam foarte multe si interesante, timpul ne va spune si cata dreptate are--sa retinem atent tot ce spune pentru ca nu ne vin oameni pe calibrul profesional al acestuia in fiecare zi.

Toate acestea de mai sus sunt demne de luat in seama numai daca timpul mai are rabdare cu romanii. Interzicandu-i drepturile civile lui Adrian Nastase pe 10 ani, triajul tzine Romania pe linie moarta.
S.D Octavian Lupu, m-am ambalat! Am vrut sa aprind becul si sa strig Evrika!.Pentru ca din cele doua calitati necesare imi lipsea una, am esuat. Cum ma puteti ajuta folosindu-va cea de a doua calitate care imi lipseste mie? Trebuie sa gasim rotita gripata!:-)
O.L  Am inceput sa caut. Ma indoiesc ca o voi gasi pana la alegeri.
Alexandru Botu Suntem tentati, chiar inconstient, atunci cand suntem pusi pe stabilit criterii de selectie sa strecuram intre acestea pe multe dintre cele care se potrivesc unui model mai degraba real, cunoscut, convenabil confortului nostru decat unuia ipotetic, ideal. Astfel ca daca ai fi profesionist si mai ales onest ai ajunge la concluzia Domnului Octavian Lupu. Mie mi s-ar parea nedrept, ba chiar mai mult- o rapire a unor drepturi fundamentale, ca si alegatorii sa nu se exprime fiecare conform propriilor logici si perceptii, ci sfatuiti de "consultanti". Adica alegatorii sa fie si ei "falsificati" asa cum sunt candidatii de catre grupurile exponentiale de interese care ii propun si sustin. Nu este oare deja prea mult ca foarte putini se autoimpun celorlalti? Mai trebuie sa ni se inoculeze si ideea cum ca specialistii (!), ei care au obtinut dreptul contractual sa "selecteze", asa au considerat ca este bine.?
S.D   Asa e, Alexandru. In ideea consultantului, se poate gresi fata de libertatea de a gandi si a alege a alegatorului si se mai da si apa la moara celor care gandesc ca parte din populatie ar trebui exceptata de la dreptul de a alege. Bine, rau, fiecare are criteriile lui de apreciere si trebuie incurajat sa si le exprime.
D.P  Subiectivismul criteriilor cred ca poate fi eliminat statistic.

Deoarece facebook-ul nu permite o tabela de genul celei pe care o propusesem eu,
Prospectiv A-z a incercat sa prinda ideea intr-un poll. Desi e un instrument cu o "rezolutie" mult mai mica si care nu surprinde bine nuantele de gri, deja incep sa se cristalizeze unele lucruri. Observ ca anti-basismul pare sa fie mult mai important decat anticipam. (F. buna oservatia lui Prospectiv A-z ca trebuie diferentiat intre basism ca neo-cezarism (cum il numeste domnul Severin) si Basescu ca persoana).
S.D  Corect, doar anti-basismul cuprinde si sentimentul de anti-basescu!
Adrian Severin Doamnelor și domnilor, nu încercați să îi căutați pe candidați la calități întrucât nu îi cunoașteți cu adevărat și nici nu aveți cum să îi cunoașteți. Ceea ce știți este doar ceea ce v-a oferit marketingul politic. Adică un fals.

În acest context l-aș întreba, totuși, pe dl Draghi din ce anume a dedus că dl Ponta este inteligent și patriot. Nu spun că nu ar fi dar aș vrea să știu cum a ajuns dl Draghi la această concluzie. Poate un exemplu sau două nu ar strica. În rest, viteza și energia l-au caracterizat și pe Ceaușescu. Doamne ferește de energia prostului (incompetentului) și de flexibilitatea celui fără caracter.

De aceea aș propune un tip de judecată mai "obiectiv", în condițiile în care la prima vedere nici unul dintre candidați nu corespunde fișei postului.

În primul rând ar trebui să ne decidem dacă vrem un Președinte pe termen lung (cu care să ne potcovim pe zece ani, după care ne lasă moștenire niște structuri "baroniale" pe care numai cu dinamită le mai poți disloca) sau unul pe termen scurt (de "tranziție") care să ne mai dea ceva timp spre a găsi un președinte cu adevărat potrivit. În primul caz, nu avem de ce discuta despre dl Meleșcanu decât, eventual, dacă ne gândim la dânsul ca la un "președinte de război". În cazul din urmă, discutăm numai de dl. Meleșcanu. Chiar dacă nu aș avea încredere în promisiunile lui, din punct de vedere obiectiv el este singurul care poate renunța la mandat în 2016 pentru a permite suprapunerea în timp a mandatului parlamentar și prezidențial, scoțându-ne din coșmarul coabitării. (Nu putem cere dlor Ponta sau Iohannis la 40-50 de ani să devină pensionari, fără ca măcar să fi avut timpul pentru amortizarea uriașelor lor cheltuieli electorale.)

În al doilea rând, ar trebui să ne gândim dacă în condițiile actuale, fără o reformă constituțională prealabilă, dorim să dăm puterea unui singur partid; aceasta cu atât mai mult cu cât știm că partidele actuale sunt, de fapt, niște clanuri corupte sau carteluri de asemenea clanuri. Dacă o dorim, trebuie să votăm pentru Victor Ponta. Dacă nu o dorim, trebuie să căutăm printre ceilalți.

Revenind la problema războiului, acesta nu bate la ușă ci este deja în casă. Războiul se poartă deja, chiar dacă cu mijloace neconvenționale, iar România este în centrul frontului. Pentru asemenea vremuri ai nevoie de un președinte care să fie curajos ca leul, viclean ca vulpea și înțelept ca șarpele. (Primele două calități erau recomandate Princepelui de către Machiavelli.) Evident, înțelepciunea presupune și competența care sintetizează experiența cu expertiza. Chiar dacă ne este greu să știm care sunt candidații care posedă, cât de cât, asemenea calități, ne este ceva mai ușor să îi identificăm pe cei care nu le au ori este foarte improbabil să le aibă. Ei trebuie scoși din calcul.

Pe de altă parte, dacă identificarea însușirilor personale ale candidaților este aproape imposibilă, mult mai ușor de identificat sunt interesele grupurilor oligarhice (locale, naționale sau străine) care îi susțin și controlează. De asemenea influențe nedemocratice este greu de scăpat. Ce putem face, însă, este ca prin opțiune noastră pentru un candidat sau altul, să încercăm a le elimina pe cele mai nocive.

În fine, "prezidențiabilitatea" sau figura, ținuta, călcătura de președinte. Fiind un aspect exterior este mai lesne identificabil. Președintele simbolizează națiunea și în această calitate o reprezintă în relațiile externe. Acolo, la limită, simpla lui apariție poate face diferența. După experiența cu dl Băsescu, apare evident de ce neglijarea "prezidențiabilității" nu este un lucru bun.
D.P  Scrisesem (reiau subliniind):

"LA MODUL GENERAL eu as recomanda sa fie ales candidatul care are inteligentza, flexibilitatea, viteza, energia, patriotismul si caracterul adecvat pentru a face fatza provocarilor imense la care va trebui sa faca fatza Romania in urmatorii ani

[...]

Candidatul care se apropie cel mai mult de aceste criterii e Victor Ponta, DESI LA UNELE PUNCTE E FOARTE DEPARTE DE OPTIM."

Regret ca din motive tehnice tabela cu punctaje pe care o propusesem nu a putut fi realizata, dand astfel nastere unor confuzii. Concret, inteligentei lui Ponta i-as da nota 8. Lui Melescanu cam aceeasi nota, desi din lipsa de input ar fi o nota cam "din burta". Domnului Severin i-as da 10, pacat insa ca nu candideaza.

Nu stiu daca pot indica anumite momente sau exemple singulare care sa imi justifice parerea, practic e un puzzle realizat din diverse momente si exemple completat in timp. In unele cazuri e mai complet, in altele mai incomplet.

In ce ma priveste sunt foarte constient de existentza marketingului politic, si cred ca ma descurc destul de bine filtrandu-l (desi uneori ma folosesc de el daca am senzatia ca scopul e suficient de important ca sa scuze mijloacele). Ca fiintza sociala, evident nu sunt nici eu imun la manipulare, totusi, privind in urma constat ca nu prea m-am inselat. Ce ma ajuta e un fel de "ureche muzicala" care imi semnaleaza diverse disonantze in discursul sau actiunile unor actori politici. In rest e vorba de curiozitate, nu am liniste pana nu inteleg ce anume le-a generat, si de o oarecare aviditate de informatii de orice fel. E poate vorba si de o deformatie profesionala, ca inginer software trebuind de multe ori sa inteleg fenomene complexe in care distanta dintre cauza si efect e mare.

Domnul Severin (re)aduce in discutie un criteriu important - rezistentza la "betia puterii". Sincer, nu stiu ce nota i-as putea da lui Ponta la aceasta disciplina. E inca tanar si se poate dezvolta in orice directie din acest punct de vedere. Totusi, comparandu-l cu alti tineri (MRU de ex.) deocamdata pare sa stea destul de bine. Si Melescanu are un anumit "bun simtz" care l-ar putea impiedica sa devina un "dictator", desi uneori razbate la suprafatza cate un norisor de superioritate autosuficienta. La celalat capat al scalei o vad clar pe Monica Macovei a carei complexe si rautate lipsita de scrupule o vor transforma cu sigurantza intr-un zbir.

"Clanurile corupte" si "aripile lor politice" cred ca sunt specificie oricarei societati capitaliste. Ce m-ar putea convinge sa prefer unul altuia ar fi aspectul (sau raportul) national - strain (domnul Severin are un articol foarte interesant despre coruptie ca arma politica care mi-a confirmat unele banuieli). Poate ma insel, dar cred ca un mafiot roman nu ar putea leza interesele conationalilor sai in aceeasi masura ca un mafiot strain. Din punctul meu de vedere in societatea noastra exista si "nedreptati legale" si "dreptate ilegala". Daca sunt silit sa aleg, eu prefer dreptatea legalitatii. Cred ca la acest punct ma intalnesc cu domnul Severin care doreste eliminarea celor mai nocive structuri oligarhice. Insa pentru mine e mai greu sa determin care sunt acestea, mult mai greu decat sa detemin insusirile candidatilor.

S-a sugerat subtil ca Ponta ar fi exponentul "Grupului de la Cluj". Sunt dispus sa ascult tot ce poate fi spus legat de asta si sa imi reevaluez opiniile. Reprezinta "Grupul de la Cluj" interese germane? Romanesti? Transnationale? Astept acelasi lucru si in cazul celorlalti candidati. De ex. care e grupul oligarhic din spatele lui Melescanu, daca exista? Suspiciunea mea e ca daca acesta exista, prin natura functiilor ocupate de Melescanu el ar putea putea proveni din zona corporatismului american. Ar trebui discutat si despre Johannis din acesta perspectiva.

In fine, notele mele pentru tinuta (prestantza):

Ponta - 7
Melescanu - 9
Tariceanu - 10
Udrea - xxx

A.B  Apreciez sublima sinceritate in discutii a Domnului Draghi Puterity, chiar daca pentru unele chestiuni am pareri contrare.
P.FCh "Pe de altă parte, dacă identificarea însușirilor personale ale candidaților este aproape imposibilă, mult mai ușor de identificat sunt interesele grupurilor oligarhice (locale, naționale sau străine) care îi susțin și controlează."

Clar, orice candidat cu sanse reale nu-i din spuma marii. Din moment ce suntem la postarea despre Traian Melescanu, care sunt structurile de suport ale acestuia? Am zis de cand am auzit numele lui prima oara aici ca ar fi de mare ajutor sa vedem cine-l suporta. Deocamdata, se simte ca suport ii va veni din zona lui Călin Georgescu.

Daca ar fi sa surprindem aceasta dimensiune, a calitatii suportului de catre o structura sau alta in chestionarul dela capul paginii, cum am codifica acest lucru? De exemplu: [Mafie Nume-Candidat] sau [Societate-civila Nume-Candidat] sau [Mare-putere Nume-candidat]...
S.D  Care societate civila?
D.P  Pentru asa ceva ne-ar trebui o noua generatie de monitoare, mult mai late
P.FCh Societatea civila ca nume generic pentru Sindicatul pensionarilor militari, GDS, Prietenii Chevron/RMGC...
S.D Sa fie totusi o coloana si cu partidul/formatiunea din tara care-l sprijina; cea mai neinsemnata, mai la coada.
D.P  "Societate civila" adica NGO-uri adica adica zona plutocratica care o finantzeaza.

O postare (destul de radicala) a unui amic virtual pe aceasta tema :

http://conumishu.wordpress.com/.../pro-democratia-sau.../
S.D  Fondul proprietatea,Ambasada x, etc
D.P  Fondul proprietatea, Ambasadorul X, etc.
D.P Venind la ideea de consultant politic propusa de domnul Lupu, poate ideea mea initiala cu tabela criterii si punctaj mai mult ne incurca clientii si ar trebui mers in directia inversa, simplificiand. Ceva de genul:

Alege-l (-o) pe:

Victor Ponta - daca iti place riscul si "learning by doing"
Klaus Johannis - daca vrei sa moara capra lui Ponta si te inchini la holograme
Teodor Melescanu - daca vrei ca tara sa fie condusa "prin mijloace specifice"
Elena Udrea - daca vrei o conducere ca in filme (pentru adulti)
Monica Macovei - daca esti un fascist revansard
Dan Diaconescu - daca vrei sa o gasesti pe Elodia
Corneliu Vadim Tudor - daca confunzi patria cu circul
Calin Popescu Tariceanu - daca iti plac gulerele albe
Kelemen Hunor - daca crezi ca romanii ti-au ocupat tara
William Branza - daca esti din agentura SUA
Gheorge Funar - daca vrei borduri tricolore

(nu ma pot hotara ce emoticon sa pun)
A.B  O astfel de punere de problema simplifica mult lucrurile si le aduce spre buna intelegere (bascalioasa) romaneasca. In cealalta varianta era nevoie de ceva fortare de creier, si nu-mi dau seama daca se impunea.
S.D  Doi emoticoni (emoticoane??) cred ca ar merge, unul pe ganduri si altul cu zambet larg,!
O.L D-le Alexandru Botu, cand am facut propunerea respectiva n-am urmarit sa dau tema pentru acasa nimanui. Am sperat ca vor fi si unii care vor ajunge la aceeiasi concluzie cu mine, si anume: daca esti cinstit cu tine insuti si te simti responsabil pentru sfaturile pe care le dai, atunci nu ar trebui sa faci recomandari. In acest sens propunerea bascalioasa a d-lui Draghi Puterity se apropie de ceea ce cred eu si anume ca e greu, aproape imposibil sa recomanzi pe cineva din toata inima din pleiada de candidati. Totul depinde de perceptia personala a realitatii. E o chestiune de responsabilitate individuala.
A.B  Domnule Octavian Lupu eu am glumit putin punand cuvantul bascalios pentru o chestiune rezultata totusi pe baza de analiza logica. Gandeam, in fapt, ca romanul (acceptiune generica) nu prea ia in serios analizele profunde, dificil de asimilat,, dar daca le prezinti sub forme adecvate (glume, fabule etc) poate ramane cu ceva, caci rasul odata cu destinderea inscrie si mesajul care l-a determinat in mintea oamenilor. Ceea ce este bine, pentru ca rasul se declanseaza daca intre ceea ce receptezi ca inedit si ce sti apar discrepante hilare. Astfel ca apreciez mult ceea ce a facut Domnul Draghi Puterity si as dori ca sub acest aspect, sesizat si de Dumneavoastra sa fie luata in considerare

declaratia mea anterioara.

Niciun comentariu: