joi, 11 septembrie 2014

Victime colaterale ale razboiului economic



Victime colaterale ale razboiului economic -5 septembrie 2014

Un Prospectiv  Razboiul economic va face prea multe victime colaterale si nu va aduce Rusia in pozitia Iranului. Asa ca lucrurile nu se vor opri aici. Capitalismul pare nereformabil din interior.
Rosneft President Igor Sechin: 'Russia Didn't Initiate the Ukraine Crisis' - SPIEGEL ONLINE   www.spiegel.de
Draghi Puterity  Tare ma tem ca din toata povesta asta cu Ucraina, UE (si in special "noua Europa") o sa iasa si ... si cu banii luatzi. Dupa care UE o sa devina ca intreg la modul cel mai oficial (TTIP) o colonie a corporatiilor si a bancilor din SUA (unii ar putea spune ca acest lucru s-a si intamplat deja).
IMHO, strategic vorbind, ar fi avut mult mai mult sens sa ajunga impreuna tehnologia vest-europeana cu resursele rusesti. Iar impingerea Rusiei la o aliantza strategica cu China nu cred ca e o veste prea buna, nici pentru Occident, si nici pentru Rusia. Poate cel mult pentru China, ceea ce e o veste proasta pentru SUA. In fine, daca atata pot mult laudatele si temutele think tank-uri occidentale (cum ar fi de ex. PNAC-ul - cel al sotzului Victoriei Nulland)... ata ete.
Un.P  Pentru o imagine a *state of the art* in gandirea de tanc, recomand inca odata documentarul 'Hearts and Minds,' linkul fiind mai la vale. Sunt multe lectii acolo, inclusiv pentru cei care au facut cateva milioane pe sistemul asta.
Cristi Pantelimon  Draghi Puterity, pentru combinatia tehnologie germană-resurse rusesti s-a batut multa vreme Jean Thiriart, un european de stirpe veche. N-a avut succes, nici sovieticii nu l-au luat in seama (a murit in 1992), numai Dughin a apucat sa se adape la curentul acesta de gandire. Ceva straniu sa pui Rusia si Europa impreuna, mai ales cand America stapaneste marile, nu?
Un.P Sunt cateva obstacole in calea combinatiei ruso-germane:
1) aspiratiile (vestice? ale) germanilor care, cel putin in trecut. i-au facut pe germani sa-i traga pe rusi in pipet, considerandu-i pe acestia din urma suboameni;
2) existenta multor natiuni mai mici decat germanii pe continent care nu vad cu ochi buni ascensiunea germana;
3) lipsa unui proiect german in care celelalte tari sa nu se simta accesorii de mana a n-shpea ale germanilor;
4) in timpul acesta, puterile existente nu stau ca mainile in san...
Un.P  Chinezii vor sa castige din toate partile. Sa nu uitam ca sunt proprietari de pamant arabil in Ucraina, nu doar beneficiari ai embargoului impotriva Rusiei. Pana la urma, China e investita in mentinerea echilbrului/pacii.
http://uk.reuters.com/article/2014/09/01/uk-china-russia-ukraine-idUKKBN0GW1SI20140901
D.P Legat de China, in contextul de mai sus, am vazut recent un documentar care arata informatii noi, decalsificate, ce demonstreaza ca in perioada razboiului rece, China chiar juca la doua capete. De urmarit.

Rolul atribuit Chinei in acest moment imi pare altul, si anume cel de sustinator al "economiei finanantiste" a SUA. Acest lucru e posibil datorita cresterii economice enorme pe care China o are de decenii. Asta le permite sa cumpere masiv titluri de stat ale SUA (deci practic sa imprumute SUA). Ca SUA foloseste banii respectivi pentru razboaie futile, si nu pentru investitii sau reforme reale, asta e alta poveste. Citeam recent intr-un articol al unei reviste economice americane ca daca cresterea economica a Chinei (!) ar scadea sub 5%, SUA vor trebui sa isi schimbe radical modelul lor economic.
Un.P.Atat timp cat transferul de know-how s-a intamplat, era o casatorie pecetluita in ceruri, aceea dintre forta de munca chineza si impachetatorii de aer americani. Cred ca acum relatia e la etapa de *damage control*.
C.P O altă problemă, această Chină turată la maximum! Înțeleg că fac polenizarea cu mâna, din lipsă de albine. Să spună cineva că nu sunt stranii corespondențe în natură, între albinuțele-chinezi și moartea albinelor adevărate...
Un.P  "ma refer la functia lor de expresie a valorii unui bun sau a unui serviciu. Economia de piatza a decuplat partial valoarea bunurilor si serviciilor de valoare lor in bani, afectand-o pe aceasta din urma ca relatia dintre cerere si oferta."
Pentru cei mai multi, banii sunt acea corelare simbolica cu valoarea de schimb a unui bun/serviciu. Numai ca BANII & VALORILE nu-s in mainile celor mai multi--vezi Piketty. Asa ca tre sa te uiti dupa acele noi functii ale banilor ce permit stabilitatea ierarhiei sistemului. Dupa care, vezi ce functie deranjata poate rasturna carul mare.
D.P  Nu se pun la un loc sub denumirea "bani" lucruri complet diferite? E banul obtinut de cei multi prin munca "clasica" acelsi lucru cu banul obtinut de un speculant la bursa care pariaza pe cresterea sau scaderea cursului unor actiuni (sau "produse financiare" si mai complexe derivate din asa ceva)?
Cu alte cuvinte, nu se altereaza astfel functia de informatie valorica a banului? Sau, nu am ajuns cumva sa permitem superbogatilor sa tipareasca un fel de bani "falsi", pe care nu ii mai putem deosebi de cei "reali"? Nu ar trebui eliminata sau macar ingreunata aceasta "tiparire de bani falsi"?
Smaranda Dobrescu  Un raspuns partial incerc sa-l ofer eu: Sunt cazuri in care bogatia pe ansamblul societatii creste fara sa se afle intr-o relatie liniara cu productia globala a societatii, bogatia depasind-o practic. Aceasta situatie, intalnita din ce in ce mai des in tarile dezvoltate numita "erzatz capitalism" (nechezol, pe limba noastra) este datorata in principal sectorului financiar. Bancile socializeaza pierderile catre majoritatea clientilor obisnuiti sau vand-impart- o datorie a unui client(de exemplu un credit pentru un imobil) la mai multe banci. Clientul afla cu stupoare ca creditul sau angajat la o banca trebuie platit la n banci, fiecare cu conditiile sale specifice de returnare. Astfel un impbil cumparat sa zicem la valoarea lui reala ajunge sa fie platit cu dublul valorii sale. Deci, bani neacoperiti in produse. Acelasi lucru se intampla si in cazul unor contracte ale marilor corporatii cu statul care prin diferite subterfugii ajung sa obtina surplus de bani. (cel mai intalnit exemplu este cel al industriei de medicamente)
Aceste cazuri Stiglitz nu le considera a fi esecal pietelor ci al politicilor de dereglementare clamate si obtinute nu de putine ori de marile corporatii si politicile neoconservatoare impuse de acestea.
Un.P  Ba da! Dar tiparirea aceea este deja unul din cilindrii motorului democratiilor.
N-as diferentia intre banul speculantului si cel muncit. As diferentia totusi intre banii ce masoara ceva real versus cei care masoara modele. Cu cat este banul mai indepartat de real, cu atat ar trebui taxat mai tare. Numai ca vei avea o problema si aici: SERVICIILE si INTANGIBILELE.

Draghi, eu as sugera o privire la natura evolutiva a banilor. Aceste functii de care pomenesc sunt adaugate/amplificate si ca necesitate a mentinerii sistemului in forma sa. O problema fundamentala este atunci cand ai o tzara ca Romanai unde se opereaza cu banii ca inainte de Renastere, pe cand la centrul sistemului se creaza functii tot mai complicate ale acestora.
Adrian Rusu  Smaranda Dobrescu: Adica ar mai trebui sa aiba o „functiune”, aceea de agent al increderii reciproce.
S.D La bursa eu cred ca in afara speculariilor se poate obtine prin efectul cererii si ofertei chiar pretul corect. Asta face parte din economia clasica a capitalismului. O informatie insa de mare interes legata de acoperirea banilor in produse ne duce cu gandul la produsele derivate, Valoarea instrumentelor derivate din lume este estimata la mai mult de 600 de miliarde de dolari. Produsul intern brut (PIB) al lumii este de numai 65 de miliarde de dolari sau aproximativ de 10,83% din valoarea la nivel mondial a derivatelor de pe piata, conform The Economist. In concluzie, nu exista destui bani pe planeta pentru a ajuta bancile, in caz ca au probleme. Asta, de fapt este o problema fara legatura cu tema in discutie dar este atat de coplesitoare incat merita sa ne gandim si la ea cu egala ingrijorare.Evident ca aceasta este valoarea cea mai mare a banilor nesustinuti de marfuri

Niciun comentariu: