duminică, 12 martie 2017

Deglobalizarea a inceput

Deglobalizarea a inceput – 16 februarie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

"Un fenomen tectonic, cu o magnitudine uriașă, reașează economia globală într-un dispozitiv de neimaginat în urmă cu câțiva ani. Acest proces surprinde România nepregătită, ba mai mult, cu un conflict intern între centrele de putere naționale, care o lasă total descoperită în fața noului război mondial, purtat cu arme neconvenționale: capital, investiții, tehnologie, know-how. Profesorul Mircea Coșea avertizează, într-un editorial scris pentru DCNews, că liderii noștri se luptă pentru obiective mici, personale, în timp ce țara ratează marile obiective ale dezvoltării, ba chiar își pune în pericol supraviețuirea ca națiune, în lumea nouă care va exista la încheierea conflictului planetar. "

Iată, integral, editorialul scris de prof. Mircea Coșea:

 

 

DEGLOBALIZAREA a început. Conducătorii României se luptă între ei în plin război mondial

Un fenomen tectonic, cu o magnitudine uriașă, reașează economia globală într-un dispozitiv de neimaginat în urmă cu câțiva ani. Acest proces surprinde România…

 

Smaranda Dobrescu D-l profesor Cosea are dreptate sa fie ingrijorat in primul rand pentru ca orice masura economica/financiara/bancara s-ar lua acum in State, va avea reverberatii in toata lumea. Nu e sigur insa ca toate firmele americane sau din alte tari non-europene se vor retrage pentru a se apropia de patria-mama. La noi fiscalitatea este inca foarte avantajoasa, adaugandu-se si elementul mainii ieftine de lucru. 
In al doilea rand, nu e sigur ca tari straine vor investi in SUA avand in vedere gradul urias de indatorare al tarii si nesiguranta asupra modului de rezolvare a datoriei guvernamentale. Trump poate mari dobanzile la credite, caz in care firmele ceva mai mici pot da faliment in SUA si in toate filialele din lume sau s-ar putea sa recurga la refinantare, caz in care s-ar mai salva ceva din situatia grava, daca conditiile sunt avantajoase pentru firme. De exemplu, Japonia si alte tari si-au aratat rezerva in a investi in SUA.
O alta observatie pe care as face-o este ca in continuare D-l Profesor merge pe aceeleasi solutii, adica dezvoltarea noastra prin atragerea capitalului strain. Sigur, ca nu e bine sa plece actualele firme multinationale din tara, dar tema noastra de casa obligatorie pentru a lua examenul economiei romanesti este mijlocirea dezvoltarii investitiilor cu capital autohton. Fondul, sau fondurile de investitii prevazute in programul PSD trebuie protejate ca pe niste nestemate. Ele reprezinta sansa refacerii economiei romanesti, a bascularii statutului nostru din piata de desfacere cu aspect de colonie intr-o tara in curs de dezvoltare a economiei proprii.
Va trebui deasemenea sa evaluam corect viitorul nostru in Europa in toate variantele posibile de exituri, de relatii comerciale actuale cu viitoarele exituri, de fondurile atrase si folosite in infrastructura, etc.

Trebuie sa ne pregatim de examen greu, cel mai greu din acest sfert de secol si noi facem convocari sa venim cu copiii la manifestatie! Poate ca le-am putea asigura si in altfel un viitor mai bun!

 

Doina Nicolescu Am citit articolul cu mare atentie si cu toate ca stiinta mea in economie este redusa consider ca este important semnalul de alarma tras de d-ul Cosa. Si trebuie sa actionam unitar. Are dreptate cand spune ca trebuie sa renuntam la legende. Dar consider ca una din legendele la care trebuie sa renutam este atragerea capitalului strain. Alta legenda este sa asteptam ca UE sa ne considere un partener serios! Daca dupa 27 de ani nu am inteles esenta capitalismului ne meritam soarta. Just a semnalat d-ul Cosa dezvoltarea politicilor de protectionism. Trebuie ca si Romania sa gandeasca la asta.

 

Smaranda Dobrescu Dezvoltarea politicilor de protectionism mie mi se pare ca Profesorul nu le vede necesare. Odata ca exportul nostru nu ar mai fi eficient in tari care au recurs la protectionism si pe de alta parte considerand ca "pe fundalul renașterii naționalismului și a incapacității instituționale de rezolvare a efectelor crizei s-a dezvoltat curentul politic al social-xenofobismului care a eșuat economic în protecționism.". Pana la a discuta despre protectionismul sanctionabil (nu chiar frateste de catre UE) am putea vorbi de ridicarea sanctiunilor Rusiei care la randul ei nu mai accepta produsele noastre la export, ridicand mari probleme in special agricultorilor romani.

 

Rizea-manea Marius Atunci nu avem de ales -INLATURAREA LUI JOHANIS !!! RAPID !!!

 

PA-z .
Parca in timpul campaniei pentru parlamentare, inscrisurile d-lui Cosea aveau mai mult sens. Ca exemplu pentru lipsa sensului acum as atrage atentia ca anticipata deplasare a banilor pentru productie care SUA n-are prea mult de-a face cu Romania--sunt 2 sisteme atat de diferite incat nu SUA face concurenta Romaniei. In plus, romanii au facut deja totul si ceva mai mult (citeste autoflagelare economica) pentru a asigura hiper-profitabilitatea investitiilor straine in Romania...

Romanii ar face bine sa inteleaga:
1) Nu poti rezolva problemele Romaniei numai din taxare--alungi strainii in 2 timpi si 3 miscari;
2) Trebuie sa cresti nivelul de taxare al multinationalelor;
3) Trebuie sa cresti productivitatea muncii in Romania prin formarea si atragerea unei forte de mucna mai calificate deceat azi;
4) Trebuie facut TOTUL pentru incurajarea cresterii cantitative si mai ales calitative a productiei economice romanesti (adica invers decat recomanda dl. Cosea si scoala internationlista).

 

Alexandru Botu Deglobalizarea zapaceste mai ales prin faptul ca presupune schimbarea de stapani, gasirea unor eventuale noi parteneriate in locul unor constructii cu comanda unica si ferma si cei obisnuiti sa se supuna ca sclavii nu stiu ce sa faca daca ar deveni liberi, mai liberi.

Niciun comentariu: