miercuri, 11 ianuarie 2017

Poveste adevarata de 1 decembrie

Poveste adevarata de 1 decembrie  - 1 decembrie 2016

 

Smaranda Dobrescu

Poveste adevarata de 1 decembrie. 


Via Gheorghe Gradinaru

Povestea aviatorului erou care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 
Publicat in Lecturi la lumina ceaiului
Povestea aviatorului erou, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918
La cimitirul din Rădăuţi, singurul din ţară traversat de o cale ferată în uz, se află, din primăvara lui 1981, un mormînt pe a cărui cruce stă scris numele de Vasile Niculescu, un bătrîn ceasornicar, care s-a stins discret, ba chiar în anonimat, la 90 de ani. Povestea lui se leagă, însă, puternic de unul dintre cele mai importante momente din Istoria românilor: ziua de 1 Decembrie 1918. Atunci, Vasile Niculescu era pilot… Două vieţi a trăit de fapt Vasile Niculescu, două vieţi diferite, ca două romane care se întîlnesc într-un punct crucial.
La 23 noiembrie 1918, un aparat de zbor pilotat de Vasile Niculescu şi capitanul Victor Precup a plecat de la Bacău spre Blaj, mai exact spre Cîmpia Libertăţii, pentru a duce mesajul despre Unire al moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, act hotărîtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, deoarece guvernul român, aflat la Iaşi, şi Consiliul Naţional Român Central nu puteau comunica decît pe calea aerului, din cauza iernii aspre. În avionul care a aterizat în dupa-amiaza de 23 noiembrie pe Cîmpia Libertăţii, aducînd mesaj de pace, se aflau un sac plin cu manifeste şi o geanta sigilată, în care se găsea, printre alte documente, scrisoarea primului-ministru Ion I. C. Bratianu pentru Consiliul Naţional Român Central. Zborul se efectuase la doar 2 600 de metri, cu un Farman 40 nr. 3240. Fiecare membru al echipajului avusese faţa protejată de un strat gros de parafină, singura soluţie pentru a supravieţui la -40 de grade Celsius. Piloţii nu avuseseră nici paraşute, nici armament, iar carlinga fusese deschisă pe tot parcursul zborului.
După ce au fost întîmplinaţi cu urale de mulţimea care aştepta sosirea lor, cei doi temerari au mers la Palatul Mitropolitan, iar avionul a fost păzit de 8 soldaţi din Garda Naţională, care se schimbau din oră în oră, pentru a se încălzi la un foc aprins cu lemne. La 6 seara, Restaurantul Patria a găzduit şedinţa festivă, cînd Vasile Suciu, preşedintele Consiliului Naţional Român din Blaj, a anunţat hotărîrea ca echipajul Niculescu-Precup să revină la Bacău şi să dea vestea că românii din Transilvania se vor uni cu ţara. Iar la Palatul Mitropolitan s-a hotărît să se ţină o Mare Adunare Naţională la Alba Iulia, pe 1 decembrie. La plecare, avionul ducea un document oficial, care a avut drept consecinţă realizarea celui mai important eveniment din Istoria românilor. Atunci, mulţi şi-au exprimat dorinţa şi sub o formă neconvenţională, punîndu-şi semnăturile pe pînza avionului. După acest moment, ce a schimbat prezentul şi viitorul unei ţări, toată lumea s-a aşteptat ca locotenentul Vasile Niculescu să primească Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a. Ceea ce nu s-a întîmplat. Iar eroul s-a retras încet-încet, a schimbat mai multe oraşe, s-a bucurat şi s-a întristat de anonimatul său. Literatura de aviaţie îl mai ţine minte. Manualele de istorie, mai puţin.
Cariera lui aviatică s-a oprit în 1926, la cererea sa, după ce a fost transferat la Centrul de Recrutare din Rădăuţi, prin Ordinul 37368/ 1926, emis de ministrul de Război. Cîţiva ani mai tîrziu, fostul aviator ajunsese în Regimentul 96 Infanterie, iar în '37 era căpitan în rezervă. Din 1918 pînă în 1937, aviatorul a lucrat la Comandamentul Şcolii de Aeronautică (1924-1925), după ce devenise căpitan, în 1923, graţie înaltului Decret Regal nr. 5634, emis în 24 octombrie 1932.
În vara lui 1919, la mai puţin de un an de la zborul istoric, Vasile Niculescu a mai fost încercat de destin, încă o dată. La 23 iunie, avionul pe care îl pilota în timpul unei acţiuni de recunoaştere în Transnistria a aterizat pe liniile bolşevice, iar el a fost luat prizonier la Odesa, unde a fost reţinut timp de o lună întreagă.
Ultimele două decenii de viaţă, în plină Epocă de Aur, le-a trăit într-un Bucureşti cu puţine urme de normalitate. Doar în 1961, în decembrie, a primit, se pare, o scrisoare de la Andrei Popovici, fostul comandant al Grupului 2 Aeronautic Tecuci, care amintea celebrul şi extraordinarul episod pe care i-l datorează istoria românilor. În rest, uitare…
Iată textul scrisorii: „Nu este prilej de sărbătoare creştinească şi naţională care să nu trezească în mine amintirea zborului dvs. la Blaj, atunci, la începtul iernii, în anul 1918. Zborul acesta rămîne înscris în istoria şi în analele întregirii Neamului Românesc. Camarazii zburători v-au aşezat pe cel mai înalt punct al unei întreprinderi zburătoreşti din războiul cel mare şi sfînt. S-a văzut nedreptatea pe care conducătorii ţării din acele vremuri au avut-o faţă de dvs., de a nu va acorda cinstea cuvenită pentru acel zbor istoric. Nu ştiu de ce, dar parcă tot n-am pierdut nădejdea că voi asista la preamărirea şi la actul de dreptate ce vi se cuvin".
În urma acestui om a rămas o poveste. Povestea unei Mari Uniri…


George Pala Dan Vizanty la Ploiesti in 44 a decimat us air force sau Horia Agarici
impotriva rusilor.De Majestatea sa Mihai nu are rost !

 

Dinica Roman alta adevarata

https://www.facebook.com/rezistenta/photos/a.451543261586610.1073741826.451541878253415/1239867592754169/?type=3

 

Rezistența Urbană

December 1, 2016 · 

Astăzi mai mult ca oricând s-a văzut geniul de comunicare al președintelui Iohannis. Dorind să mai ia din punctele de imagine ale "penalilor" nu i-a primit în tribuna oficială.

Rezultatul? Iohannis a rămas cu oameni "îndrăgiți" de popor precum Iliescu și omul fără dosar penal Traian Băsescu, printre alti PNListi puri și neprihăniți precum Ilie Năstase.

Opoziția exilată a apărut în mulțime, vorbind cu lumea și înconjurați de fani. Sigur, momentul acesta și el aranjat de un PR.

Dar una peste alta din lupta de imagine este destul de clar cine a câștigat. Morala? Toată lumea iese mai câștigată dacă respectăm principiul prezumției nevinovăției.

 

Dinica Roman si un altfel de adevar care merita raspus

https://www.facebook.com/169906939703249/videos/1545513122142617/

 

Gandeste Romania


December 1, 2016 · 

"Ce e rău în robie, nu e atâta robia. Rău e că, dacă trece prea multă vreme, omul se învaţă cu ea, cu robia, cu frica, cu supunerea, cu săru'-mâna, să fie batjocorit şi să nu-i mai pese. Se-nvaţă ca pasărea cea proastă cu colivia, care uită și c-o știut zbura oarecândva sau se teme să nu afle stăpânul că n-o uitat să zboare."

 Smaranda Dobrescu "Numa' că amu', cu voie de la-mpăratu' ori ba, am învăţat că se poate!"

Acesta e ultimul cuvant al acestei replici a lui Horea. Si un raspuns la adevarul enuntat.

 

George Pala Am cumparat Izvoarele Rascoalei lui Horea de cativa ani la un targ de carte http://www.librarie.net/.../Izvoarele-Rascoalei-lui-Horea... si am ramas aproape socat de similitudinile de atunci , a manipularilor josnice duse de catre clasa imperialista austro ungara cu cea de astazi dusa de imperialistii de peste ocean.Va rog sa nu pierdeti ocazia sa cititi limbajul diplomat dus la extrem,marturii si anchetele de genul celor de la Guantanamo.Nu aveau nici o sansa bietii iobagi in fata caracatitei nobiliare.Este crunt cate a avut de suferit acest neam in decursul veacurilor si azi continua.

 

 

Izvoarele Rascoalei lui Horea (seria A, Diplomataria, volumul IX)

LIBRARIE.NET

 

Prospecctiv A-z .
Domnule Pala, poate cadorisiti prospectivii fara acces la cartea aceasta cu o analiza insotita ce cateva exemple sau cel putin cateva pagini fotocopiate care sa ilustreze ceea ce spuneti. Nu-i graba, dar s-ar merita o postare si discutie separata plecand dela o asemenea contributie. Va multumesc!

 

Mihai Ion Turcu Final Iosif II a desfiintat dependenta personala medievala a taranilor de domnii de pamant, in Ungaria si in Marele Principat al Transilvaniei, in celelalte posesiuni ale coroanei fiind desfiintata. Este finalul unui conflict acut intre Imparat, preocupat de modernizare in spirit iluminist si magnatii Ungariei si Principatului Transilvaniei. Rascoala si spaima produsa de aceasta rascoala in clasa feudala, cu apel la protectia puterii centrale, a fost se pare avuta in minte de catre Iosif Ii-lea. Se poate admite ca in extremis, rezistenta magnatilor si patriaicatului urban la reforme fiind mare, Iosif II-lea a incurajat rascoala (ceea ce contravenea statutului si obligatiilor sale ca suveran. "Cu voie sau nu de la Imparat"). Productia cinematografica a fost, cinematografic excelenta. Radu Beligan in rolul Contelui Anton v. Jankovich a fost perfect.

 

George Pala Prospectiv A-z https://www.facebook.com/george.pala.9/media_set.

 

George Pala added 17 new photos to the album: Izvoarele rascoalei lui Horea /Guantanamo — at Albac, Valea Ariesului, Apuseni.

terorismul vazut din unghiul imperiilor / Emulatia imperiilor in materie de terorism
(austro ungar/usa)

 Smaranda Dobrescu Multumim, nu e usor de citit, dar merita!

 

George Pala Smaranda Dobrescu tehnologia e de vina.. cu placer

Niciun comentariu: