miercuri, 5 octombrie 2016

Schimbare geopolitica la Marea Neagra

Schimbare geopolitica la Marea Neagra – 5 august 2016

 
Alexandru Cosmin Codreanu
 

Mi se pare ca pe acest grup nu s-a discutat mai deloc schimbarea brusca geopolitica de la Marea Neagra.

In caz ca le-ati ratat, va recomand 2 articole mai vechi, insa foarte interesante, dedicate schimbarii de atitudine a Turciei:
- 
http://adrianseverin.com/turcia-incotro/

- http://www.rfi.ro/politica-88520-flancul-sud-estic-al-nato-…

 

 

Turcia încotro? - Adrian Severin

1.     Indiferent cine a organizat puciul de la Ankara, ceea ce se întâmplă în prezent în Turcia poartă numele de terorism de stat – adică folosirea de către autoritatea publică a fricii ca mijloc de guvernare.   Ce va urma? Răspunsul nu este foarte greu de dat.   Urmează instalarea unui regim bazat p...

2.     ADRIANSEVERIN.COM

Prospectiv A-z.
S-a discutat aici:
https://www.facebook.com/.../permalink/1177197685677144/

 

Alexandru Cosmin Codreanu Scuze. Sunt nou pe grup. Pentru a evita incarcarea grupului cu topicuri redundante puteti sterge aceasta postare

 

Smaranda Dobrescu Bine ai revenit, Alexandru!

 

Alexandru Cosmin Codreanu Mi-au lipsit mult conversațiile de pe acest grup. Sper să putem reface atmosfera de mai demult :)

 

Preda Mihailescu Vorbind de toleranta altor confesiuni, in schimbul fidelitatii fata de stat, masura a fost aratata de curand, cand cu ocazia condamnarii genocidul din1916 de catre Germania, mai marele bisericii Armenesti a fost pus in situatia sa apara la televiziune, si sa explice in engleza cum de fapt nu a fost genocid, a fost un act de razboi, si sarmanii turci de fapt ar fi vrut sa isi arate dragostea fata de armeni, dar au gresit putin masura. Intre el si un sef - de asociatia scriitorilor sau de biserica, sau de academie sau ce va fi fost - sub comunism, nu era nici o diferenta: la fel de umiliti, speriati si prefacuti laudau puterea. Deci, sa nu ne imbatam cu cuvinte, pretul este aproape imposibil de platit.

 

Draghi Puterity Si iata cat de repede a ajuns Turcia pe "axa raului". Germania (proxy-ul principal al SUA din Europa) acuza Turcia (de data aceasta public) ca sustine terorismul.

http://www.spiegel.de/.../deutschland-und-die-tuerkei...

 

 

Deutschland und die Türkei: Über Terror spricht man nicht - SPIEGEL ONLINE

SPIEGEL.DE|BY SPIEGEL ONLINE, HAMBURG, GERMANY

 

Draghi Puterity For the record, SRS despre vizita lui Biden in Turcia:

http://inpolitics.ro/desant-american-in-turcia_18434126.html

 

 

Desant american în Turcia

Vicepreședintele Joe Biden merge la Erdogan. În spatele amabilităților diplomatce, stă un adevăr crud. Este…

INPOLITICS.RO

 

Prospectiv A-z .
Nu mi-a venit sa cred cine a semnat acest articol, nimeni altul decat SRS. Daca am o problema cu textul asta este genul de analiza facuta de pe buza paharului--adica vezi si discuti numai despre ultima picatura care a umplut paharul, fara idee de ce s-a intamplat in pahar pana atunci.

Ca un general francez are alte idei decat NATO e o chestiune franceza mai veche decat De Gaulle. Un comentator roman demn de atentie s-ar gandi la pozitia Romaniei intr-o schema eurasiatica si ar evalua-o in comparatie cu pozitia curenta in schema euroatlantica. 

Biden va incerca sa-i imbrobodeasca pe turci pentru a nu i se puna in carca administratiei Obama pierderea Turciei. Dupa aceea, noua adminstratie va spune ca usturoi n-a mancat samd. Dar pe turci nu-i intreaba nimeni caci lumina la Bucuresti vine doar dela licurici, chiar si cand sursa e o tara vecina.

 

Smaranda Dobrescu NATO sau UE au sanse sa se desfiinteze si fara analiza comparativa a vreunui analist cu mailuri din triaje. Daca se va intampla asa ceva, noi trebuie sa avem variante pregatite pentru cat mai multe solutii posibile. Trebuie evident sa avem in vedere siguranta nationala, evitarea conflictelor si mentinerea granitelor, contextul economic cel mai favorabil si faptul ca logica binara ne ajuta doar cand lumea este bipolara. Oare in situatia asta suntem?

 

Mihai Ion Turcu Intermarium care facea din Romania o piesa importanta nu are suportul Germaniei si Frantei. Este in fapt un concept militar-politic american menit exact sa impiedice o noua alianta Germania-Rusia. Romania nu sta pe picoare pentru ca si le taie. Pentru Germania Romania este in plus in UE. Daca atuncea ca Hintergarten, a avut totdeauna aceasta viziune. Nu stim care va fi politica americana. Strategic ar trebui sa devenim piesa de rezistenta americana ceea ce ne va costa daca nu intelegem importanta noastra daca vom intra in planul strategic american, importanta care teoretic permite negocieri.Romania poate construi o flota militara (americana) sub pavilion romanesc. Trebuie doar sa nu vindem porturile si santierele navale, cum exista tendinte ( iresponsabile) in spatiile guvernamentale si loby . Anglia stapaneste poarta atlantica a Mediteranei, mediterana care scade din valoare daca proiectul Rusiei de a controla si poarta spre Marea Neagra prin Turcia, reuseste. Anglia este aliat traditional cu SUA si teoretic in relatie speciala cu Canada si Australia. In Europa avem nevoie de o relatie solida cu Anglia.

 

Prospectiv A-z .
"In Europa avem nevoie de o relatie solida cu Anglia." SkyNews!

Domnule Turcu, sunte multe 'trebuie' care stau pe picioare de furnica in cele ce scrieti.

 

Ioan Sorin Leoveanu Nu cred ca modul in care Turcia incearca sa raspunda la criza araba este cel mai bun mod. Din cite se observa in acea zona este un butoi de pulbere pe linga care Erdogan si partidul sau umbla cu luminarea aprinsa. Este foarte posibil ca instabilitatea din Siria sa se extinda rapid in zona de sud a Turciei si nimeni sa nu mai poata ajuta la stingerea incendiului. Cine urmareste asa ceva si cui va folosi fragmentarea Turciei, Siriei, Iracului si destabilizarea nordului Iranului ar putea sa fie intrebarea care sa conduca la raspunsul dorit. Atunci vom vedea daca se urmareste si cresterea importantei Romaniei in flancul Sud-Estic al NATO sau poate ca SUA ar fi mai interesate de aceasta. Oricum, criza refugiatilor si modul in care Turcia a incercat sa o rezolve a creat premisele si sperantele unor populatii din zona spre autodeterminare, iar metoda adoptata pare sa fie cea a fortei armelor. Din punctul meu de vedere, pentru Europa securitatea militara costa, iar aceste costuri nu pot fi impinse la nesfirsit pe umerii armatei Americane prin amenintarea ca in caz contrar Europa s-ar orienta spre Rusia. Nu vad cum ar accepta Rusii asa ceva fara sa preia conducerea UE ? Cred ca unii generali francezi folosesc prea mult hormonii atunci cind dau interviuri sau verifica pur si simplu tendintele din opinia publica. NATO nu putea fi desfiintat in anii '90 pentru ca Europa raminea fara aparare iar armata Franceza nu cred ca putea sa o asigure singura, Franta nu este Israel.

 

Mihai Ion Turcu Situatie fluida prost gestionata pana acuma. Cand americanii spun ca securitatea (prin puterea lor) costa se refera nu numai la costul militar si si la costuri economice. Im ce ne priveste se subliniaza contributia la autonomia energetica( a Europei), ceea ce se traduce prin exploatarea gazelor de sist. Cum doar noi consideram Romania stabila in granitele ei, observam un interes combinat si sporit pentru lichidarea rezervelor minerale din teritoriul actual al Romaniei (pentru ca nu este definitivat cine ce teritorii va stapani in viitorul apropiat).Cam toate statele marginale (Visegrad) se preocupa de consolidarea existentei lor ca stat.Ce am crezut ca ne asiguram aderand la UE si NATO nu mai este la fel de sigur, acesta urmand sa fie obiectiv prioritar.

Niciun comentariu: