miercuri, 28 septembrie 2016

Anti-coruptia care ne zgarie urechile

Anti-coruptia care ne zgarie urechile -17 august 2016

Stefan Kovacs

Anti-corupția care ne zgârie urechile...
---------------------------------------------------
Ne-amintim de țepele lui Băse- da ? Alea unde promitea el în 2009 că îi va trage pe toți corupții...după care am avut cel mai corupt și mai murdar guvern unde se construiau "domenii schiabile" pe banii noștri (ăia 25% reduși) și unde debilul mental Boc ne spunea "Eu știu ce e mai bine pentru România". 
Anti-corupția e doar un slogan prost și gândit pentru proști. Spui anti-corupție și proștii încep să cadă de pe scaune- bucată cu bucată- orbiți de măreția ideii. 
Anti-corupția de fapt nu există. În orice țară civilizată din lume (și ne referim aici doar la fondurile de la stat, da ?) dacă vrei să realizezi o gulguță (1 km de autostradă, dotare cu software, etc.) ai niște cataloage de prețuri și un buget pus la dispoziție conform acestor cataloage de prețuri. Iei o limită minimă, o limită maximă și între aceste două limite dai mână liberă respectivului funcționar (și actualului penal după gândirea Macovei și colaboratorii) să construiască ceva care poate fi verificat, pentru care există o anumită trasabilitate și pentru care respectivul funcționar deține ceea ce se numește "accountability". Simplu- nu ? Ușor- nu ? Dar pentru asta ar trebui să existe și o ierarhizare a necesităților la nivel de minister (chestie pe care a descoperit-o acum "Vlad al nostru" de la Sănătate) și o planificare. Și niște oameni responsabili- cărora să li se dea astfel de proiecte- și care să fie urmăriți în timpul execuției. Și mă întreb și eu ca prostul- ce e mai simplu și mai normal- un corp de control și validare- care să te oprească atunci când ai luat-o razna și să împiedice niște eventuale pierderi- sau DNA ?

Smaranda Dobrescu In urma cu vreo 15 ani s-a hotarat si la noi urmare campaniei UE sa se acorde Curtii de Conturi atributii suplimentare celor clasice de control. Anume, atributii de preventie, in sensul in care un ordonator principal de credite daca avea un feeling rau privitor la derularea unoe licitatii, contracte, etc, sa poata apela la Curte fara ca aceasta sa penalizeze, doar sa atentioneze. Mi s-a parut o solutie buna. S-a renuntat mai apoi. Chiar daca se abate putin de la tema coruptiei si stoparea acesteia, vreau sa dau un exemplu de rezolvare pe care l-am auzit ieru la un post TV: Don Cocos avea prin firma sa de livrat materiale necesare in spitale incepand cu reactivi pentru analize si pana la halate, vata, pansamente, etc contracte de o suta de milioane de euro pe care nu le-a respectat. A urmat intocmirea unui dosar penal lui si familiei lui, implicata in afacere. Cativa dintre frati, surori, veri, au atacat declarand ca pentru contractele respective directorii respectivelor spitale au primit spaga de la ei si sunt pasibili de incadrare penala. Cu aceasta delatiune, ei spera sa scape de orice invinuire si sa-i bage pe altii la apa. Macar sa fie un caz singular. Metoda e insa brevetata iar delatiunea face cam inutile cercetarile penale minutioase..

 

Stefan Kovacs Exact. Atunci când controlezi la timp- nu se mai ridică posibilitatea neîndeplinirii a ceea ce a fost propus. Ce mă interesează pe mine- ca țară- zic eu că e să faci ceva cu niște bani- acel ceva să fie de calitate bună și să fie necesar (și aici poate că re-gândirea unui Comitet al Planificării Investițiilor Naționale și Locale poate că n-ar fi rea). Faptul că medicul cutare a primit o excursie sau funcționarul cutare un training- în aceeași bani - e o fereastră de oportunitate și nu o crimă.

 

Smaranda Dobrescu Medicii primesc de obicei sponsorizari pentru congrese de unde se presupune ca se intorc mai destepti. Medicul meu de fiecare data cand se intoarce isi injura dotarile si se da peste cap sa ajunga la zi cu acestea pentru precizia diagnosticului..si mentinerea prestigiului sau.

 

Doina Nicolescu Tema coruptiei a fost impusa din afara si imbratisata cu entuziasm de unii care au vazut oportunitatile pentru beneficiul personal! Eu personal nu cred ca mai rezist mult daca mi se mai vorbeste de asa ceva. Banuiesc ca si procentul persoanelor manevrate de aceasta tema s-a redus. Oricat se bucura o persoana la vederea catuselor, la un moment dat va constata ca el o duce tot mai rau. Nu uitati ca in vremea decaderi iRomei se asigura si painea cetatenilor, nu numai circul

Niciun comentariu: