luni, 25 iulie 2016

O analiza dupa Brexit

O analiza dupa Brexit – 4 iulie 2016

Dinica Roman

Un amic de pe online imi spune "Am citit dupa Brexit. Ciudat dar este cea mai buna analiza a .. Brexitului!" Este vorba de un text din decembrie 2014 scris de Gabi Cretu, senator PSD. Ghita Bizonu', emitentul mesajului, nu-i vreun fraier, asa ca dau semnalarea lui mai departe drept buna.

 

 

Gabriela Cretu » Blog Archive » România, între a fi ca toți și a fi ca nimeni

Articolul își propune -  fără pretenții de adevăr dar cu speranța de inteligibilitate - să ofere o lectură…

GABRIELACRETU.RO

Like

Smaranda Dobrescu Gabi Cretu a facut un studiu serios privind neajunsurile UE si NATO in general si pentru Romania in special. Discutia as porni-o insa de la prezentarea facuta de Ghita Bizonu`, daca bine inteleg (Cel mai bun articol despre Brexit) si de la faptul ca studiul fiind scris in 2014, motivatiile, tendintele, interferentele geostrategice sunt diferite. Legatura cu un anume Exit, nu neaparat cel al GB nu este pusa in discutie ci doar se enumera neajunsuri din cadrul UE care mi se par bine atinse: Puterea in prezent este centrala, mai putin difuza si delocalizata datorita existentei si interventiei institutiilor FMI, BM, Organizatia Internationala a Comertului care au o legitimitate slaba si sunt lipsite de control democratic.Chiar si asa deciziile in cadrul UE de facto nu sunt luate de actori politici nationali sau europeni, ci de catre actorii economici, in cadrul general al fundamentalismului pietelor. Astfel statele nu mai sunt instrumentele democratice ale suveranitatii populare revenind la functia de instrument de control al populatiei.IN statele europene cetatenii pot servi la cresterea economica dar cresterea in schimb nu mai serveste cetateanul.
Pana aici, cauzele sunt identificate corect si ar servi mai degraba motivarii desfacerii Uniunii europene care nu-si atinge scopurile initiale. Mai departe sunt unele idei pe care le inteleg mai putin: 

1." Dupa1989 romanii si-au castigat dreptul de a face opozitie politica dar si-au pierdut pe acela de a exercita puterea politica" Aveau romanii in comunism putere politica si inca exercitabila?

2 Optiunea geopolitica NATO este una ferma si inchisa discutiilor, cu alte cuvinte o non-optiune.Acest lucru poate fi interpretat ca un act de tradare. Al cui, fata de cine? Nu a fost conform sondajelor din anii premergatori aderarii la NATO optiunea clara si fara echivoc a romanilor?Avem motive clare de a iesi din NATO si de a ne alatura altei puteri militare sau a ne asigura singuri apararea? Nu, desigur. Gabi Cretu vede ca UE poate deveni actor strategic in afata NATO Aici, de altfel autoarea propune realizarea unei structuti de aparare a UE care sa poata justifica ruptura de NATO si intarirea rolului Bruxelles-ului.Inarmam Germania? Au alte tari europene disponbilitati financiare de dotare si instruire militara? Poate. Intarirea insa a UE prin structuri de aparare geostrategice face uitate insa toate neajunsurile enumerate mai sus ale Uniunii monetare care nu-si gasesc de altfel solutionarea in propunerea de federalizare.Cu alte cuvinte propunerea geostrategica este disolutia NATO sau retragerea statelor UE din Alianta

3. Aparent fara pregatire, autoarea ajunge in final la o problema care fara demonstratie sau sau justificare este ridicata perpendicular:
"Politicile adoptate pot fi adecvate sau inadecvate, pot servi doar unora sau tuturor. Critica progresistă la adresa UE pare a ignora acest lucru; ea știe însă că fără o repolitizare a societății în ansamblul ei, schimbarea de direcție este improbabilă. Sunt necesare o noua utopie, drept motivare, și un proces lung de învățare a democrației directe, asumate, participative."
Oare pentru democratia directa, participativa sa fi fost readus in amintire acest interesant articol?

Niciun comentariu: