vineri, 5 februarie 2016

Secolul 21 in viziunea lui Attali

Secolul 21 in viziunea lui Attali – 25 ianuarie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Am rasfoit din nou cartea lui Attali manata de unele controverse avute ieri cu un cunoscator al teoriilor sale. 
În „O scurtă istorie a viitorului", Attali prezice că secolul XXI se va desfăşura în trei faze distincte: 
1. Super-imperiul .Mai întâi va fi o eră de privatizare în care societătile (corporatiile) impun ordinea de zi. El scrie: „Banii îl vor scăpa în cele din urmă de tot ceea ce-l amenintă, inclusiv de statele-natiuni, care se vor distruge progresiv. Piata va deveni singura lege recunoscută în lume. Un sistem de putere a cărui structură rămâne evazivă, dar al cărui scop este global".
2. Hiperconflictul. Super-imperiul va face implozie şi va exista o perioadă de haos la nivel mondial.Începând cu 2030, Attali prevede „războaie devastatoare, natiuni erodate, grupuri religioase,entităti teroriste şi pirati ai pietelor libere care se vor lupta unul împotriva celuilalt". 
3. Hiperdemocratia (2060). Extenuată de războaie şi de revolte sociale, populatia lumii va accepta cu bratele deschise „crearea unui guvern mondial democratic". Acesta va fi un sistem colectivist, în care toată lumea lucrează pentru „binele comun" (stim cu totii ce înseamnă acest „bine comun" încă din vremea comunismuluI)

Oare aflandu-ne in prima faza, ne apropiem de renuntarea la statele-natiuni, valul de refugiati fiind o "intamplare" care sa sustina teoria?

 

Ioana Muresan Am citit-o in urma cu cativa ani si mi-a placut, chiar mi-am propus s-o recitesc si sa mai caut si altceva de Attali, probabil dupa sesiune cand nu e aglomerat la biblioteca o voi face. Nu stiu ce sa zic, oare Europa sa dea tonul la erodarea si distrugerea statelor-natiuni? Si cat va dura procesul, ca sunt altele mult mai mari, decat cele din Europa. Mai conteaza oare mult Europa, in plan global?

 

Prospectiv A-z Avem aici comentariile la cea mai recenta carte in engleza a lui Attali:

http://www.amazon.com/Brief.../product-reviews/B00B5ZJZ3W/


Smaranda Dobrescu Cu ocazia Conferintei de la Paris asupra incalzirii globale, după cum sugerează Figueres și mulți alții, "avem nevoie de o conducere centralizată la nivel mondial, care să nu se mai împiedice în dispute naționale sau partinice, să treacă rapid la dezindustrializare și să înfăptuiască idealul de două sute de ani al elitelor: comunismul global. Nu trebuie să vă așteptați ca aceste obiective să fie trecute negru pe alb în documente. Trebuie doar să citiți enclicla Papei Francisc din luna august, sau lucrări "științifice" publicate în reviste prestigioase, sau să aruncați un ochi pe declarațiile membrilor Clubului de la Roma. Toți vorbesc despre un nou model economic global care seamănă izbitor de tare cu vechea noastră cunoștință: comunismul."
Cam asa ceva preconizeaza si grupul Bilderberg, dar nici vorba de comunism. 
Intre multele scenarii e dificil de prevazut viitorul..

 

Prospectiv A-z N-am stiut de aceasta doamna Figueres, noroc cu Google:

https://climatism.wordpress.com/.../shock-news-the-uns.../

 

Smaranda Dobrescu Maurice Newman, chairman of the Australian Prime Minister's Business Advisory Council:
"The UN is using climate change as a tool not an issue

It's a well-kept secret, but 95 per cent of the climate models we are told prove the link between human CO2 emissions and catastrophic global warming have been found, after nearly two decades of temperature stasis, to be in error. It's not surprising."

Desi traim cu convingeri ca emisiile de CO2 produc incalzire globala, nu putem sa nu recunoastem ca un proiect mondial de anvergura majora invaluit in oarece discretie in folosul mai marilor lumii nu ar recurge la ideea ca incalzirea globala este instrumentul cel mai convingator in stabilirea unui guvern mondial-caci nu cred ca ONU care nu poate rezolva in prezent o serie intreaga de crize ar fi capabil-

 

Mihai Ion Turcu Ideea ca un guvern mondial poate fi 'democratic' este contradictie in termeni. Se va reveni la statele nationale ale natiunilor care vor supravietui ca natiuni.

 

Prospectiv A-z  Asta stiu si ei, domnule Turcu, cei care prezinta ideea guvernului mondial. Unde ei nu mai sunt de acord cu viziunea dvs. este in revenirea la statele nationale.

 

Mihai Ion Turcu La "state natiune" nu neaparat la acestea, insemnand revenirea la forme de agregare organica.

 

Prospectiv A-z  Domnule Turcu, de un lucru sunt aproape sigur: cuvantul organic nu incape in nicio constructie de care vorbesc astia. Elita timpurilor noastre se inchina la sintetic. Si consuma organic.

 

Mihai Ion Turcu Tocmai. Organicul are puterea de a supravietui si a se adapta. Dupa un asemenea cataclism mondial se pot prevedea pierderi insemnata, inclusiv de populatii si de civilizatie, deci regres planetar, cu suprtavietuitori ( fara elite politice) care se vor regrupa si vor incerca sa supravietuiasca in colectiviutati organice, oamenii sunt fiinte sociale si ca fiinte sociale pot exista.Preventiv este bine sa pastram organicitatile.

 

Prospectiv A-z  Asta stiu si ei despre organic, numai ca ei sunt convinsi ca planul lor are o sansa doar daca despart oamenii de organic. Romania isi mai permite luxul organicitatii, si cu ce pret!, dar omul modern tocmai prin asta este redefinit: distanta de organic. 

Pariul facut de elite este cu miza existentiala pentur noi toti.

 

Mihai Ion Turcu Tendinta acestor elite genereaza conflict, unul care se va acutiza. Puterea acestor elite este de factura "hainelor imparatului" , exista cata vreme rezista conventia potrivit careia "imparatul este imbracat" .

 

Prospectiv A-z  Viziunea aceasta a lui Attali scapa din vedere un lucru: Vointa Chinei. Cum nu-l cred atat de neinformat/naiv, deduc ideea ca superimperiul este tocmai amalgamarea Vestului, respectiv, hiperconflictul va fi confruntarea dintre Vestul reformat in chip neoliberal si Estul chinezesc.

Ce conteaza ca cei multi si nesemnificativi nu vor sa aiba nimic de-a face cu asta? Attali trebuie sa justifice cumva dreptul ereditar la caviar.

 

Smaranda Dobrescu Traim im epoca mistificarilor, potrivelilor si vanarii cu viteza a unor jumatati de idei, a folosirii inteligentei celor ce o poseda in slujba celor care degaja aer cu iz de putere.

 

Mihai Ion Turcu China subzista ca ce este de multe secole in identitate cu sine. China nu poate fi deidentificata. Neoliberalii se vor perima pentru ca traiesc intr-o fictiune.

 

Smaranda Dobrescu Mai spune Attali: "Imigrarea. Fluxurile de imigrare se vor extinde si vor scufunda statele-natiune. „Marea Britanie va deveni o tară-gazdă majoră, în special pentru cetătenii din tarile Europei Centrale. În cele din urmă, acestia vor spune la rândul lor bun venit muncitorilor ucraineni, ei însisi înlocuiti de rusi și de vasta populatie chineză." Tările durabile (rămase) vor învăta că „un aflux de populat ie este conditia ca ele să supravietuiască".Într-un pasaj sinistru, Attali vorbeste despre hoardele lumii a treia înghitind Vestul: "Mai numeroase ca niciodată, masele se vor arunca asupra portilor Vestului. Ele deja numără sute de mii în fiecare lună; această cifră va creste la milioane, apoi zeci de milioane".Statele Unite vor fi cea mai populară destinatie, în douăzeci de ani, populatiile hispanică si afro-americană vor constitui aproape o majoritate în Statele Unite". Nomadismul va deveni, de asemenea, norma în Occident: „şi tot mai multi oameni vor lăsa o tară pentru alta; în curând vor fi mai mult de zece milioane dintre ei care vor schimba tările în fiecare an".

 

Mihai Ion Turcu Chiar daca indepartata este elocventa caderea Imperiului Roman de Apus. 476 . Odoacru foederat roman, Militum Magister, detroneaza pe Romuluis Augustulus si trimite insemnele imperiale la Constantinopol, Zenon i-i confera demnitatea de patriciu si domneste in toata Italia ca rege , Zenon ramanand imparat unic in 480. Odoacru a guvernat cu senatul Romei si in acord cu Episcopul Romei desi era crestin arian.Domnia efectiv barbara, ostrogota incepe cu Theodoric si Evul Mediu. alt principiu de organizare al lumii care n-a eliminat complet parte din elementele structurale ale imperiului, mai mult a mimat reconstituirea lui ca Sfantul Imperiu Roman de natiune germana , un fel de UE ( tot germanica). Imperiul Roman instituise cetatenia politica (nonetnica, non tribala) specifica si singura posibila intr-un agregat politic si civilizational imperial. Franta, galoromana-franka, modern imperiu colonial, si SUA, au facut la fel, instituind cetatenia politicia. Germania, un agregat de statulete, in cadrul Sf.Imperiu, a reconstituit criteriul etnic ca element de aglutinare cu excesul rasist al celui de al III-lea Reich. Pravoslavnica Rusie, imperiu, este panslavista, experimentul sovietic de inspiratie occidentala fiind abandonat (cetatenie politica). UE si SUA vor sa universalizeaze cetatenia politica (in spatiul civilizatiei occidentale). Adevresarii potentiali ramanand China care este altceva decat occidentul si ramana China, si Rusia daca va reusi sa se recupereze dupa experienta sovietica esuata.Orientul Mijlociu si Africa pot fi facute pulbere oricand. Invazia aceasta arabo-musulmana exista printr-o eroare politica a Frantei si Germaniei care se va corecta iminent ca si haosul lasat in Orientul Mijlociu de inrterventiile avortate occidentale in Orientul Mijlociu si amestecul in Africa de Nord, avortate plecand de la principiul politic nu de la incapacitatea militara. Intrebare ar fi daca o structura politica ( o suma de principii si practici corecte politic) confera suficienta consistenta unui mare agregat social-politic de indivizi sociali , alternativa fiind un agregat universal ordonat de idei politice dar constituit din entitati social-politice multiple, coerente organic.

 

Smaranda Dobrescu Attali cred ca ne duce cu gandul prea departe. Dar asa cum spuneti, imperii au mai existat, cetatenii politice la fel, nu inseamna ca aglutinarea ar fi usoara sau macar posibila. Erorile politice sunt dificil de corectat in mod pasnic, fara pierderi..

 

Prospectiv A-z  Aglutinarea sintetica se poate intampla numai ca la... furnal.


Adrian Rusu Asta era textul ? Il citisem; credeam ca vorbiti de unul mai consistent. „Binele" asta comun.... dupa mintea cui, dupa care ideologie, din ce motive ? Din epuizare ? De frica ? Mi se pare cețoasă ideea asta. Comunismul s-a dus ptr ca nu aveam niciun motiv rezonabil pentru egalitate. Aveam doar sentimentul. In 1789 au decis ca suntem liberi si egali in drepturi ca REACTIE la inegalitatea dinainte. De-atunci tot nu avem MOTIVE. Suntem inegali by design. Trebuie o egalitate intre inegali fundamentali - din alte motive decat cele materialiste. Nu stiu.... Cat priveste renuntarea la statele - natiune, asta pare inevitabil si in curs. O sa fie intai state ale solului (nu stiu daca exista expresia; o opun unor state „ale sangelui" comun - sau ale limbii) si apoi ale culturilor, de pilda o „Arabie generalizata" ca si un „Occident" generalizat"...etc. Asa cred...

 

Prospectiv A-z 1) 'Binele' de care vorbeste unul ca Attali nu se refera decat strict la binele elitei liberal-democratice(sic!).
2) In 1789, s-a pornit cu un dublu/tripul paradox. Fiecare a incercat sa-l rezolve altfel. Intre timp, unii au devenit atat de eficienti la rezolvarea paradoxului ca s-au invitat sa-l rezolve si pentru altii, caci in ochii lor devenise valoare universal umana.
3) Nu stiu cat vor merge germanii impotriva geografiei, caci trebuie un spor de resurse, dar daca nu mai fac fata, Eurasia va fi urmatoarea statie.
4) Totul este in zona incertitudinii, iar cu asta numai scamatorii se joaca. Ce poate face mintea analitica este sa gandeasca la scenarii/optiuni. De exemplu, ce inseamna pentru Romania infiintarea Eurasiei? Sau ce inseamna un avort al Eurasiei? Sau ce inseamna super tratatul? Sau ce inseamna peak-oil? Pe tema aceasta din urma sunt scrise o multime de carti in SUA, unde ideea peak oil exista de decade. 
5) Din meseria mea stiu ca in fata incertitudinii fundamentale, nicio strategie nu valoreaza mai mult decat hartia pe care este asternuta. Ce conteaza este accesul la resurse pentru supravietuire. Asta este la fel de adevarat atat pentru Microsoft, cat si pentru Mizil, Prahova.
6) Romania are inca destule resurse si populatia inca nu depinde in mod fundamental de sisteme hipercomplexe. Daca ar mai fi ramas in existenta Garzile Patriotice, infiintate de Ceausescu ca o masura aditionala de protectie impotriva unei invazii 'fratesti', aproape ca as fi spus ca cei din urma de azi (romanii) vor fi printre cei dintai. Neavand capacitatea de aparare interna... bate vantul frunza'n dunga!

 

Prospectiv A-z Nu stiu daca are legatura sau nu, dar comentariile sunt musai de citit.

http://www.cotidianul.ro/patrulele-paramilitare-ale-pru.../

 

 

Patrulele paramilitare ale PRU, date pe mâna procurorilor

COTIDIANUL.RO


Smaranda Dobrescu Attali merge pana la punctul in care isi imagineaza o conducere mondiala cu disparitia statelor natiune, eliminarea granitelor, omogenizarea populatiiilor in acelasi sens in care se pare ca ar merge si grupul Bilderberg, despre care nu stiu mare lucru. Cand vorbeste de o oranduire de tip comunist, cred insa ca se desparte complet de ceilalti aranjori ai lumii care vor sa fie la butoanele cele mari o elita destul de larga care sa delimiteze si mai clar pe cei avuti de cei de acum saraci si amestecati, fara traditii, fara limba, fara cultura, toate pierdute intro masa egala de sclavi. Asadar, deocamdata printre scenarii vedem punctele comune si anumite trenduri reale. Invazia refugiatilor a deschis usa la tot felul de posibilitati incadrabile in anumite viziuni.

.

Prospectiv A-z  Inseamna ca Attali are in vedere un eveniment cataclismic/ecologic. Inca n-am vazut reactia germanilor saraciti de Hartz la noii oaspeti...

 

Mihai Ion Turcu Grupurile sociale mari se subdivid in grupuri mici, fata in fata, de oameni reali in interpersonalitate efectiva.Un grup mare genereaza stat, suprastructura politica, cand grupul este foarte mare statul devine obligatoriu "stat savant", statul savant se rupe de realitate, devine schematic si rigid, ostil vietii. Inainte razboi si revolutie mai avem democratia.

 

Adrian Rusu Inteleg. (trebuie citit impreuna cu raspunsul anterior). Ideile religioase n-au adica niciun rol ? Organicitatea ar fi doar social-economica ?

 

Mihai Ion Turcu Adrian Rusu Nu, organicitatea nu sacrifica complexitatea.

 

Prospectiv A-z  Sa-mi fie permisa inca o intrebare: Credeti ca aceste 'previziuni' privesc si statele mari si puternice de azi?

Mi-e clar ca victime sigure vor fi cei care s-au 'emancipat' de sub greutatea statelor/natiunilor proprii, devenind, cei mai multi doar in imaginatia lor, cetateni internationali.

 

Mihai Ion Turcu "Cetateni internationali" sau cum si mai pompos se spune "cetatean al lumii" este nonsens.Cetatenia este un status politic legat de o suveranitatea anume. Neoliberalismul

Niciun comentariu: