marți, 31 martie 2015

Cheia geopolitica a alegerii lui Johannis ca presedinte in Romania



Cheia geopolitica a alegerii lui Jogannis ca presedinte in Romania – 9 martie 2015
Smaranda Dobrescu
Desi s-au scurs aproape patru luni de la alegerile prezidentiale, desi s-a discutat pana la satietate despre rolul FB, al diasporei, al lipsei de credibilitate a plagiatorului, iata ca acum apare si o explicatie geopolitica a victoriei lui Johannis:
"Dacă, în ciuda tuturor presiunilor, Ponta ar fi obținut mai multe voturi decât Johannis, ar fi urmat scenariul clasic: contestarea alegerilor, acuzații de fraude masive, ocuparea Pieței Universității, provocări și violențe etc. Până când? Până când diplomații occidentali le-ar fi spus clar PSD-iștilor că „nemulțumirea populară" îi obligă să se retragă. Așa că cei care sperau că Ponta și PSD-ul ar putea câștiga alegerile se înșelau - datorită necunoașterii intereselor geopolitice implicate."
http://m.ziuanews.ro/…/cheia-geopolitica-a-alegerii-lui-ioh…
Alegerile prezidențiale din România au multe aspecte relevante, dar cheia principală a problemei este una geopolitică. Cine și-a imaginat că ele erau de la bun început deschise oricărui rezultat (că ar fi...
m.ziuanews.ro|De expertvision.ro
  Gheorghe Gradinaru absolut de acord "Marele defect al PSD este forța sa politică, mult prea mare pentru a fi pe placul oricui vrea să dirijeze lucrurile în România. PSD-ul are un electorat constant, de multe milioane de votanți, putere organizatorică, rădăcini solide în teritoriu, numeroși susținători cu bani (indiferent că sunt numiți „baroni" sau „oligarhi"), și deci o anumită autonomie. Ne place sau nu, PSD este (încă) singurul partid solid, cu bază de masă, din România (nu va mai fi multa vreme... DNA, instituția prezidențială și alte forțe mai puțin vizibile îl vor demonta treptat). Or, un atare partid constituie un risc major pentru politicile construite peste granițe, el putându-se lesne replia în strategii naționale/naționaliste neconvenabile pentru marii actori strategici."

  Smaranda Dobrescu Nu stiu in ce masura dezarticularea stangii care se chema PSDR sau PSD nu a fost o intentie veche de 25 ani, fiind cunoscut faptul ca aceste partide dobandesc forta prin numarul de aderenti si activisti capabili de fapte mari. Dovada a fost servita celor interesati de acest esec chiar in mai 1990 cand in tara cu cel mai aprig regim comunist, a fost ales drept presedinte tot un fost comunist dupa o revolutie anti-comunista. Stanga endemica, stanga ereditara ce trebuia dizolvata...
  Alexandru Botu Da, dar la astea trebuie sa adaugam si faptul ca romanii asteptau si asteapta mereu "omul providential", pe care Ponta nu avea cum sa-l reprezinte, pe care l-a demontat si mai tare in campania electorala. Probabil ca si altii, care doresc sa-si promoveze interesele in Romania si cu Romania tot de un "om providential" au nevoie, asa cum au avut mereu nevoie si care, spre deosebire de propriul popor, pe aceia nu i-a dezamagit.
  S.D  Tot pe linia atomizarii stangii, cu bune sau mai putin bune intentii, s-a anuntat Partidul Social Roman cu Mircea Geoana, Marean Vanghelie, Radu Golban; Ultimul si-a schimbat poza de profil, aparand pe un fundal rosu. Daca ar sti cat de putin conteaza aderenta la culoare!
  Prospectiv A-z .
Cam aceiasi termeni cu acest articol discutam si noi aici in jurul alegerilor--mai ales dupa surprinzatoarea victorie a lui KWJ. Deci nicio revelatie. Problema persistenta ramane aceea a zgomotelor de intimidare a lui KWJ. Adica astia au tras sforile operative sa iasa cel slab, iar acum pare ca i se agita lantul ca nu cumva sa-si ia prerogativele in serios. Pana la urma, daca Vestul insista pe aceleasi politici la Bucuresti, se va produce legic un declick de genul Orban/Erdogan--adica nu-i vorba de 'daca', ci de 'cand'. Si atunci imi revine in gand, a cata oara, metafora coprospectivului Weiss, Romania ca transee evacuabila. Tzine de romanii dela varf sa faca mai bine in actualul sistem sau sa plateasca pretul inca odata pentru a avea sansa de a face mai bine in alt sistem.
Fogarassy Paul Dupa ce am citit articolul, am fost uimit sa vad ca nu Adrian Severin il semneaza. Oare autorul nu ar fi trebuit macar sa mentioneze sursa de inspiratie ? unele fraze sunt copiate aproape in intregime

Niciun comentariu: