joi, 13 noiembrie 2014

Sa schitam modelul reformarii statului!



Sa schitam modelul reformarii statului!-3 noiembrie 2014
Prospectiv FCh.
Ne intrebam adesea ce legatura au declaratiile oficialilor dela externele americane despre rolul luptei anticoruptie cu cele ale guvernatorului despre modernizarea statului si cu actiunile DNA. Iata o schita, incomplet specificata de Fukuyama:

Celebrul teoretician al "SFÂRŞITULUI ISTORIEI" avertizează: Conflictul din estul Ucrainei, pericol pentru ORDINEA MONDIALĂ!

Conflictul din estul Ucrainei este foarte periculos pentru ordinea mondială şi poate fi începutul unei lungi perioade de instabilitate în regiunea unde trăiesc etnici ruşi, ţinând cont de comportamentul Rusiei în criza ucraineană, a declarat reputatul analist american Francis Fukuyama, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de presă Ukrinform.

"Cred că actualul conflict este foarte periculos pentru ordinea mondială nu atât de mult din cauza evenimentelor tragice în sine din Ucraina, ci din cauza comportamentului Rusiei", a afirmat Fukuyama.

După destrămarea URSS în 1991, întreaga Europă de Răsărit s-a bazat pe principiul că etnicii ruşi care s-au trezit în afara ţării lor de origine trebuie să rămână în ţările în care i-a surprins colapsul imperiului sovietic, fără niciun fel de pretenţii teritoriale.

Dar prin acţiunile sale împotriva Ucrainei, "Putin a dat un semnal etnicilor ruşi, care trăiesc în afara statului /rus/, că atunci când nu le va plăcea situaţia din ţara de reşedinţă, Rusia le va veni în ajutor", consideră Fukyama, citat de Agerpres.

Referitor la atitudinea rezervată a Casei Albe în ceea ce priveşte furnizarea de arme letale Ucrainei, celebrul politolog american a estimat că administraţia preşedintelui Barack Obama s-ar putea să conştientizeze riscurile implicării Statelor Unite în astfel de conflicte militare.

"Evident, există îngrijorări (la Washington) că un astfel de pas ar putea duce la o complicare şi mai profundă a situaţiei", a spus el, în interviul acordat cu ocazia lansării noului său volum 'Political Order and Political Decay' la Washington.

Ideea 'revoluţiei portocalii' din 2004 a eşuat în Ucraina din cauza nivelului ridicat al corupţiei, consideră cunoscutul expert, apreciind că actualele forţe prooccidentale care au venit la putere la Kiev au şansa să învingă acest flagel nu prin adoptarea doar a unor legi anticorupţie în parlament, ci prin punerea lor în aplicare.

"Mai întâi de toate, trebuie să se schimbe mentalitatea. În mod real. Bunăoară, georgienii şi-au reformat eficient activitatea din sectorul public, sistemul de colectare a impozitelor, învăţământul superior, procedurile vamale etc. Eu cred că Ucraina s-a angajat pe această cale şi trebuie să treacă prin acest proces foarte dificil", a declarat Fukuyama.

În acelaşi timp, spune el, există încă un aspect necesar şi foarte important pentru realizarea acestui obiectiv.

Persoanele care doresc democraţie şi societate civilă trebuie să fie gata să se implice în politica reală, să reprezintă guvernul. În condiţiile menţinerii vechii elite la putere, reformele nu au nicio şansă.
Prospectiv FCh .
Iata aici coordonatele argumentului lui Fukuyama
http://www.amazon.com/.../ref=cm_cr_dp_see_all_summary...
Alexandru Botu Sa fie asta chintesenta? Adica, citez din Prospectiv FCh: "Persoanele care doresc democraţie şi societate civilă trebuie să fie gata să se implice în politica reală, să reprezinte guvernul. În condiţiile menţinerii vechii elite la putere, reformele nu au nicio şansă."....
Niculae Malanca ``Persoanele care doresc democratie si societate civila sa se implice in politica reala , dar asa cum vrem noi , nu de capul lor``.
Cristi Pantelimon Un "celebru" autor pe care istoria îl tot dezminte, de când el spune că s-a sfârşit...
Draghi Puterity Fukuyama ar trebui sa inceapa orice declaratie publica cu ceva de genul "va rog sa se consemneze, am fost un dobitoc".

In rest, ce ar trebui el sa spuna e ca coruptia e buna pana are loc transferul de proprietate in mana bubulilor. Dupa aceea nu mai e buna. Asa se explica toate asset-urile gen DNA, ANI, CSM, s.a.m.d. puse sa "enfortzeze" acest lucruri.
C.P  Cum să facă aşa ceva? Păi cum s-ar mai naşte statul ăla global pe care-l visează el? Revoluţia Mondială trebuie susţinută până la... ultimul om!
P.FCh. In cartea sa, Fukuyama discuta despre coruptia democratiilor liberale ca motiv al anchilozei in stadiul tarziu/de descompunere al acestora. Tot acolo este si ideea corelarii stadiului de dezvoltare al institutiilor cu cel al elitelor si etapele modernizarii si industrializarii.

Ce nu inteleg este cum face Fukuyama saltul dela povestile astea descriptive la designul unei tranzitii catre un model de democratie liberala care, ne spune chiar el, are probleme chiair si in locurile de origine.

Atribuind *esecul* revolutiei portocalii in Ucraina coruptiei, desigur ca fara demonstratie, el ne spune ca solutia ar fi implicarea cetatenilor in politica pe locurile politicienilor de azi. Sa intelegem ca revolutia portocalie romaneasca e un proces in 2 pasi? In primul, incheiat cu succes, neoliberalizam, iar in al doilea, DNAul asista la inlocuirea clasei politice prin crearea unui vid de putere? Ce nu este clar este pe cine asista.

Desigur, toate schimbarile acestea pierd din vedere singurul aspect care ar trebui sa conteze inaintea tuturor celorlalte: romanul. Adica de ce fac toate schimbarile acestea, de dragul inca unei stampile de buna purtare sau sa-i fie mai bine omului?
Criză politică de proporţăii în Georgia, care, alături de Republica Moldova este cea mai prooccidentală republică ex-sovietică şi un bastion important al politicii SUA în Caucaz.
Ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, şi-a anunţat miercuri demisia, după ce ministrul prooccidental al Apărării, Irakli Alasania (care este cumnatul Maiei Panjikidze), a fost demis marţi seară de premierul Irakli Garibaşvili. Colegul şi prietenul lui Alasania, ministrul pentru Integrarea Europeană, Alexi Petriaşvili, şi-a anunţat şi el demisia. Demiterea neaşteptată a lui Alasania a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalţi responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi suspectaţi de corupţie. Evident, ministrul a negat vehement.
Demiterea lui Alasania poate schimba însă raportul de forţe din parlamentul de la Tbilisi. Coaliţia Visul Georgian riscă să rămână fără majoritatea absolută de până acum, iar aceasta nu poate fi decât o veste bună pentru fostul lider proamerican al Georgiei, Mihail Saakaşvili, care acum stă departe de ţară, pentru a nu fi arestat.
Criza majoră prin care trece guvernul de la Tbilisi a fost prefigurată de disputele puternice dintre premierul Irakli Garibaşvili şi preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, ambii datorându-şi funcţiile şi susţinirea partidului aflat la putere, Visul Georgian. Partidul este condus de Bidzina Ivanishvili, un oligarh excentric care şi-a obţinut averea în Federaţia Rusă şi care a promis georgienilor bani peşin şi a investit sume uriaşe în campania electorală din 2012, pentru a înlătura de la putere regimul prooccidental al lui Mihail Saakaşvili.
Pe un scenariu bine cunoscut şi în România, preşedintele Marghelasvili (45 de ani, licenţiat în filosofie) şi premierul Garibasvili (32 de ani, anterior ministru de Interne la doar 29 de ani) au început să-şi dispute prerogativa de reprezentare a ţării la Adunarea Generală ONU. A avut câştig de cauza premierul, mai apropiat şi mai uşor de controlat de liderul din umbră al ţării, oligarhul filorus Ivanişvili.
Toate fricţiunile din sânul puterii de la Tbilisi vin pe fondul unei stagnări a economiei, a unor avansuri minime în direcţia apropierii de UE (trecerea în a doua fază a discuţiilor pentru liberalizarea vizelor) şi în direcţia NATO (Alianţa nu poate integra un stat pe teritoriul căruia se află două republici separatiste recunoscute de Federaţia Rusă) ce contrastează puternic cu promisiunile făcute de coaliţia Visul Georgian. Cea mai mare problema a momentului ţine însă de criticile occidentale faţă de ceea ce este perceput drept justiţie selectivă – fostul preşedinte Mihail Saakaşvili este acuzat pentru abuz de putere, la fel şi mulţi dintre foştii săi colaboratori.
Acum Saakasvili locuieşte în SUA, pentru a evita detenţia la care a fost condamnat in Georgia, până la începerea proceselor împotriva sa. Justiţia georgiana controlată de actuala putere a avut totuşi “grijă” să lanseze acuzaţiile la adresa sa în momentul în care fostul preşedinte se afla în Ungaria.
Pare a fi un moment propice însă pentru fostul şef de stat autoexilat pentru a scăpa de închisoare. Aflat la o conferinţă în Austria, Saakaşvili a cerut o reuniune de urgenţă a partidului său, Mişcarea Naţională Unită, a doua forţă politică din Parlament. Nu este exclus ca fostul preşedinte proamerican să îşi facă nişte calcule simple: în parlamentul de 100 de locuri, rivalii din coaliţia Visul Georgian deţine 85 de mandate, iar partidul său 65 de mansdate. Cum însă partidul Liber Democrat al fostului ministru al Apararii (cu 10 mandate) a părăsit coalitia, acum există şansa creării unei noi majorităţi.
Rămâne de văzut cum se va înţelege fostul ministru Irakli Alasania cu cei din partidul lui Saakaşvili. Cei doi au colaborat îndeaproape în primul mandat al lui Saakaşvili, însă apoi Alasania a denunţat modul autoritar în care preşedintele conducea statul şi a trecut în tabăra adeversă.

Niciun comentariu: