Luminita Arhire
ACEASTĂ SMINTEALĂ GENERALIZATĂ
MOTTO: „În cazul în care într-o clasă un copil își scoate masca și spune «nu mai pot să respir»... în acel moment, profesorul trebuie să stăpânească clasa, să spună «Rămâneți toți cu măștile» și îl cheamă pe acel copil: «Hai să vorbim puțin»...” (Mihaela Săhlean, psiholog, pentru DIGI 24, 6 septembrie 2020)
..............................................................................................
Ba poți să respiri, copile... doar ți se pare că nu poți. Uite ce frumoși sunt toți ceilalți, cu măscuțele lor cu tot... tu nu vrei să fii ca ei? Vezi tu, colectivul e ca o cetate... vrei să te excludă, și să-și ferece porțile, numai pentru că ție ȚI SE PARE!!! că nu poți să respiri? Ia să mai încercăm... hai, copile... inspirație-expirație... inspirație-expirație... hai, dragă, că nu-i chiar atât de greu!
Un copil „altfel”... așa ceva nu trebuie să fie permis. Mai ales dacă provine dintr-un mediu „toxic”:
„Scenariul copiilor care provin din familii care nu cred în existența virusului nu vreau să-l duc mai departe. Scenariul acesta înseamnă că acești copii nu vor purta măști, nu vor respecta distanțarea fizică, nu vor asculta nici profesorii, pentru că ei deja au petrecut șase luni de zile în mediul de acasă în care s-au impregnat cu această impresie că toate aceste măsuri sunt un fel de hocus-pocus al autorităților și că la sfârșit, dintr-un joben magic, va ieși un iepure, nicidecum un virus care să-i amenințe pe ei, pe familiile lor sau pe propriii colegi”. (Lăcrămioara Bozieru, profesoară de engleză, DIGI 24, 6 septembrie 2020)
Iată pericolul. Și doamna profesoară de engleză de la DIGI 24 merge cu raționamentul mai departe. Cum să-i stăpânești pe ăștia? Din moment ce, din păcate, nu mai poți să-i „bați la tălpi”-o metodă depășită și reprobabilă, desigur, dar care ar fi avut o eficiență imediată:
„Consider că este un risc foarte mare ca lucrul acesta chiar să se întâmple - efectiv ca ei să ignore, fie cu bună știință, fie din teribilism, toate aceste reguli și un lucru pe care ghidurile acestea nu-l indică - și după părerea mea ar fi trebuit să fie precizat - este și felul în care noi putem să ne asigurăm că există o... haideți să-i spunem pedeapsă, o sancțiune. În niciun caz nu iei copilul SĂ-L BAȚI LA TĂLPI, Doamne ferește, dar el ar trebui sub o formă sancționat în momentul în care în mod repetat se abate de la aceste norme” (Lăcrămioara Bozieru, profesoară de engleză, DIGI 24, 6 septembrie 2020)
Din punctul de vedere al doamnei profesoare de engleză, ghidurile sunt incomplete deoarece din ele lipsesc tocmai procedurile pentru arderea pe rug a ereticilor, adică lucrurile acelea care ar trebui să fie și simple și clare: cine aduce lemnele, cine stropește cu benzină, cine vine cu chibriturile, care este locul cel mai indicat pentru operațiune (în curtea școlii, în sala de sport, în sala de festivități, păstrând desigur „distanța fizică” între participanți, etc).
Doamna psiholog Săhlean, în schimb, crede că „ereticul” poate fi, totuși, convertit. Ce-ar putea să facă profesorul cu copilul fără „măscuță”? Iată:
„Eventual, îl scoate din clasă, vorbește puțin cu el, schimbă masca, pentru că e posibil ca ea să fie umedă, dacă copilul a vorbit sau a respirat foarte mult, vede dacă are o problemă într-adevăr - suferă de astm sau suferă de o problemă respiratorie. Începe să vorbească cât se poate, unul la unul cu el. Nicidecum nu-l face de rușine în fața clasei, nu-l stigmatizează, nu spune „Nu faceți ca el!” și în niciun caz nu îl dă ca pe un exemplu negativ. În discuția unul la unul, este întrebat ce simte, de ce simte nevoia să facă asta și i se explică. Sentimentele față de familie, față de cei dragi, trebuie aduse în discuție ” (Mihaela Săhlean, psiholog, pentru DIGI 24, 6 septembrie 2020)
Să reținem: important este ca „infractorul minor” să NU VORBEASCĂ și să NU RESPIRE FOARTE MULT! Mai ales ăștia care „respiră foarte mult” sunt niște minori foarte periculoși. Umezesc tam-nisam măscuța și când vorbești „unul la unul” cu ei aproape că te-apucă disperarea. Mai ales că încerci să comunici cu minorul „unul la unul” tu având masca pe mufă... așa că infractorul de largă respirație nici nu înțelege ce spui și nici nu te poate urmări. Cum explicația micului rebel că „nu poate să respire” este de-a dreptul rizibilă, profesorul îi va explica pe îndelete că se înșală și că sigur-sigur, dacă se străduiește puțin, poate să o facă. Și că mama, bunicul, verișoara dintr-a șaptea și mătușa de la Galați ar fi mândri de el dacă ar reuși.
Începe școala... Fără ca să știi care-i Măriuca și care-i Lenuța- că doar amândouă sunt blonde, poartă codițe și măști identice. Fără să te hârjonești în pauză. Fără să împarți pachețelul cu colegul de bancă, deoarece coleg de bancă nici nu mai există. Fără să schimbi bilețele cu inimioare desenate cu pixul cu premianta clasei, căci e interzis și oricum, chiar dacă n-ar fi, nu-ți mai amintești cum arată fără mască. Fără „oracole” care trec din bancă-n bancă, pentru că prin „pecsiglass” nimic nu trece. Fără „mână-n-mână” în parcul din fața școlii.
Întrebări legitime: buretele poate trece de la unul la altul? Dar creta? Sau nu mai există demult burete și cretă? Copiii mai fac teme? Profesorul cum le corectează? Le atinge? Și-apoi cum le dezinfectează? Cataloagele trec dintr-o mână în alta la cancelarie? Dar mai există cancelarie? Și, dacă există, pot profesorii să păstreze acolo „distanțarea fizică”? Vor mai da copiii lucrări de control?
Cum toate aceste măsuri sunt completate cu noi reglementări în ceea ce privește modalitatea de încălzire a sălilor de clasă, mă întreb dacă fiecare școală din fiecare sat sau cătun va primi centrală termică, legată cu fundă de atlas și calorifere frumoase, la pachet cu un spațiu adecvat pentru amplasare.
“Sistemele de încălzire utilizate nu trebuie să permită degajarea de substanțe toxice în încăperi. Pentru evitarea unor accidente prin intoxicare cu fum/monoxid de carbon se interzice, în toate unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, utilizarea pentru încălzire a sobelor metalice, sobelor de teracotă și folosirea cărbunilor. Temperatura suprafeței de încălzire nu trebuie să depășească 70-80°C pentru a nu se scădea umiditatea relativă sub 30%”. (Ordin al Ministrului Sănătații, nr. 1.456 din 2020)
Căci, dacă nu va fi așa și nu vor primi centrale, în sălile de clasă neîncălzite „măscuțele” se vor umezi rapid din cauza condensului. Avantajul ar fi că, la fel de rapid, vor face țurțuri, ceea ce cred îl va descuraja definitiv pe CORONAVIRUS 19!
În schimb, să privim și partea bună a lucrurilor: THE „LITTLE BOY” CORONAVIRUS 20 poate că se va naște gata adaptat și la aceste condiții aspre.
Noapte bună, elevi din România cu temperatura sub 37,3 grade Celsius!
...................................................................................................
P.S. S- a observat că dacă scuturăm puțin termoscannerul și-i dăm câțiva pumni în gură, aparatul își bagă mințile-n cap și-i dă drumul ministresei Anisie în școala din Teleorman, unde dânsa era în vizită de lucru, deși inițial temperatura doamnei era peste 37,3 grade Celsius. După care resemnat, termoscannerul va recunoaște, în intimitatea lui: „Băăăi... Am fost un dobitoc!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu