joi, 12 aprilie 2018

Va fi sau nu razboi?

Va fi sau nu razboi?
11 aprilie 2018

 

Smaranda Dobrescu

 · 

Dragi prieteni FB, 
Stiti ca nu obisnuiesc sa discut politica pe wallul meu. Ma pronunt in cadrul grupului de discutii si a paginii pe care le administrez (deocamdata). Voi face o exceptie, fara intentia de a va rapi linistea, doar ca sa incercati o parere de ce ne poate zbura pe la urechi. Eu sper sa fie doat zvonuri pe la urechile bine orientate:
"Un puternic grup naval american, condus de portavionul USS Harry S. Truman, a pornit miercuri de la baza navală Nortfolk, statul american Virginia, spre Marea Mediterană, pentru a fi în apropierea coastelor siriene în aşteptarea ordinului preşedintelui Donald Trump de a lovi ţinte din Siria, informează revista americană „ Stars and Stripes". 
Liderul de la Casa Albă a scris miercuri pe Twitter: „Pregăteşte-te, Rusia! Rachetele vor veni"

Liderul de la Casa Albă a răspuns miercuri Moscovei pe Twitter, după mesajul unui oficial rus că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă: „Rusia a promis că va doborî una câte una toate rachetele trase către Siria. Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele vor veni, frumoase, noi şi inteligente (smart). Nu ar fi trebuit să fii prietenă cu un animal care ucide cu gaze , care-şi ucide propriul popor şi îi face plăcere", a scris Trump.

Citeste mai mult: adev.ro/p70lks.

In ce masura scuturile antiracheta de pe directie vor face fata noilor rachete smart, in caz ca ratiunea liderilor isi va lua o pauza?

 

 

Un puternic grup naval al SUA, în frunte cu un portavion, se îndreaptă spre Siria. Cu ce arme ar putea ataca americanii şi cum vor răspunde ruşii VIDEO

ADEVARUL.RO

 

Dita Solomon Din pacate totul e adevarat... si primii ingrijorati sintem noi de aici. Sper din suflet sa se linisteasca spiritele.

 

Marian Drosu · Friends with Muzeul Satului and 1 other

Măscăriciul de Trump rămâne măscărici orice s-ar zice. Mai grav este faptul că în spatele comandantului suprem al Armatei -Trump, se subînțelege- se găsesc generali și Statul Major inter-arme care se comportă ca niște marionete și nu intreprind nimic care să atenueze criza. Coreea, Vietnam, Afganistan, Irak sunt „succese" răsunătoare care arată capacitatea reală ale puterii SUA. Existența ONU este de râsul lumii. De la înființare și până în prezent nu a rezolvat nici un conflict și nu a adus nici o contribuție la pacea mondială. Deplasarea acestor forțe navale cu arme letale sofisticate ar da apă la moară rușilor pentru a găsi un pretext declanșăriii unui conflict mondial catastrofal.

 

Andrei Mocearov Adică rusii caută un pretext pentru un conflict mondial catastofal? Am inteles bine sau nu asta ati vrut sa spuneti?

 

Marian Drosu 

Dle Andrei Mocearov am emis o ipoteză. Conflictul poate fi și zonal dar urmările..............

 

Andrei Mocearov Marian Drosu Credeam ca ati gresit. Adică America zăngăne armele si Rusia vrea război ?


Marian Drosu 

Andrei Mocearov am să mă exprim plastic: și unii și alții vor să împartă niște pumni. Numai că tare mi-e teamă că unii spectatori vor avea de suferit de pe urma unor furii

 

Emilia Ciascai Cine caută pretexte?

 

Emilia Ciascai "Spectatorii " sunt inocenți?

 

Smaranda Dobrescu Emilia Ciascai De obicei cel mai puternic cauta pretexte. Daca spectatorii sunt aliniati oficial sau discret uneia din parti, numai inocenti nu pot fi. Unii sunt insa cam prostovani, dar nu dau amanunte,

 

Petre Rizea iNCORDAREA ASTA DE MUSCHI NU ADUCE NIMC BUN .AMERICA VA DA FOC LUMII IN TRUFIA-I NEMARGINITA !!! RUSII VOR FI OBLIGATI SA RASPUNDA IN VIRTUTEA ACELEIASI TRUFII ,DAR DE DATA ASTA NU VOR MAI FI SINGURI !!! sI UITE CUM AM GASIT REZOLVAREA INCOMODEI PROBLEME DEMOGRAFICE !!! Atata doar ca nu vor muri protagonistii,sau nu in numar atat de covarsitor ,ci multi ,foarte multi altii,ca noi de exemplu ,care-s doar umplutura de la sarmale .... ...

..

Smaranda Dobrescu Din pacate problema demografica s-ar rezolva doar in acceptiunea celor care considera ca suntem prea multi pentru cate resurse are Terra/ Pentru noi, problema demografica e ca ne-am diminuat drastic ca populatie. Nu-l intrebam pe Ioan Rus, aproximam si singuri.

 

Marian Drosu ·  Dnă Smaranda Dobrescu s-a văzut cum au „rezolvat" oficialii UE criza migranților... cu precizarea că nu au rezolvat. Franța, Germania, Grecia, Spania au mari probleme cu imigranții și atunci unde este aportul UE?

 

Smaranda Dobrescu Marian Drosu acum, in acest posibil conflict, UE nu este personaj. UK si Franta (inca nedecisa) e posibil sa se alature actiunilor militare ale SUA. Inca nu stim in ce masura o riposta a rusilor va fi sustinuta de Turcia si Iran.

 

Petre Rizea Smaranda Dobrescu Din pacate ,cei ce hotarasc ce o sa fie bine pentru noi sunt altii....Prostia si grobianismul politic ne-a destructurat suficient de mult ,incat nimc coerent sa nu se mai poata coagula intr-un termen rezonabil ..Nu stiu care-i viziunea lui Ioan Rus ,nici nu ma intereseaza ,stiu ca nu mai avem pe nimeni care sa vina DUPA NOI ,PENTRU CA ,IN NUMELE DEMOCRATIEI SI A EGALITATII DE SANSE INTRE SEXE ,AM PARTICIPAT ACTIS LA GENOCIDUL PROPRIEI NATII,EXECUTAND BRUTAL SI IRESPONSABIL ,EXTERMINAREA UNUI POPOR CHIAR MAI MARE DECAT ARE TARA ACUM ,SI ASTA TACUT ,FARA MUSTRTARI DE CONSTIINTA ....SA ASASINEZI UN POTENTIAL DE 25 000 000 CETATENI SI SA TE VAITI CA NU MAI SUNTEM CATI TREBUIE ,CATI AR FI NECESAR ,CA NU MAI AI VITALITATEA DE TREBUINTA E O IPOCRIZIE FARA MARGINI ....Va intrebati de unde am cifra aia ? Din statisticile Ministerului sanatatii,ele fiind doar CIFRELE OFICIALE date de statistica avorturilor inregistrate in tara ....nu mai vorbim de exodul generatiilor viabile biologic si altele legate de aceasta stare de fapt ....Problemele demografice majore sunt intr=adevar la altii,dar ei au curatat ,cu ajutorul sinuciogas a colaborationistilor si mercenarilor ,vaste teritorii,pe care ,cum alfel ,le vor repopula cu excedentul lor de populatie ...E cinic ,dar pragmatic ,...iar noi sinucigasu ...


Smaranda Dobrescu Pe Ioan Rus l-am pomenit in legatura cu cifrele umflate comunicate cu ocazia referendumului. Nu cred ca are vreo ideologie in afara celei de distrugere a stangii. Daca va amintiti, la Atelier am schitat un program de tara, pe vremea in care speram cu totii sa adunam energiile natiunii in jurul unui scop nobil, cresterea factorului demografic. Problema e foarte vasta, presupune masuri complexe si orientarea politicii tarii spre acest scop cu o oarecare prioritate. O buna oportunitate o vad in schimbarea conducerii Academiei care ar putea sa-si asume coordonarea acestui proiect. La presedinte s-a molesit complet problema unui proiect de tara, indiferent care ar fi acela.

Petre Rizea Presedintele nu e roman ,nu simte romaneste si nici nu stie ce e cu el acolo .Face dosar ce i se spune si cum i se spune ,fara a-l descarca totusi de o dorinta ascunsa de totalitarism si mana forte ,sugerata chiar de dorinta de a fi revendicat mostenirea Frontului Demoocrat German Austriac ,cu consecintele de rigooare .....

 

Octavian Lupu Daca atacul va avea loc s-ar putea sa nu aflam niciodata cat de eficace au fost sistemele de aparare.

 

Nicole Paulescu E trufia unui om ,care nu are afaceri cu politica și a acoliților lui.Doamne păzește.


Ioana Muresan Care scuturi antiracheta de pe directie, cel din Turcia adica? Macar se va sti o treaba, ca deocamdata Turcia sta cu c.rul in doua luntrii. Din cate (putine!) stiu eu, rusii au in Siria sisteme defensive mobile S300, poate imbunatatite, poate chiar S400, dar nu scuturi antiracheta fixe. O teorie -citeam pe undeva - ca americanii vor ataca in Siria ca sa vada de ce-i in stare sistemul defensiv antiracheta rusesc. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fb0/1.5/16/1f609.png;)

 

Smaranda Dobrescu Rachetele pot sa ia orice traiectorie e comandata, nu neaparat aleg drumul cel mai scurt. O abordare cinica ar putea demonstra ca se poate orice..

 

Ioana Muresan Smaranda Dobrescu Ei, rachetele vor merge in zig-zag, dar nu cred ca vor face ocoluri atat de mari...

 

Smaranda Dobrescu Nu m-as pronunta, nici nu ma pricep

 

Dita Solomon Problema este in legatura cu cit de aproape se afla rusi de sirieni. Rachetele sint f. precise dar pot fi mici devieri...

 

Dita Solomon Si depinde si de cita informatie au americani


Ioana Muresan Iar Trump e un cacealmist...il stiu de la The Apprentice... ii place sa joace roluri...,

 

Smaranda Dobrescu Daca-ti dau n like-uri, poate ramane doar cu muschii aratati mapamondului?

 

Ioana Muresan e un actor...serios...

 

Ioana Muresan ...asta nu inseamna ca nu va juca precum i se canta... https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f24/1.5/16/1f641.png:(

 

Smaranda Dobrescu Si totusi cine prezinta cea mai mare probabilitate de a fi folosit gazul?


Ioana Muresan Nu stiu. dar stiu ca deja de o suta de ani, mai curand nu e ceea ce se vede. Steag fals...peste tot unde actioneaza cateva din serviciile secrete cele mai cele ale lumii...

 

Ioana Muresan Americanii tocmai anuntasera ca se retrag din Siria. Si Assad , de bucurie, da cu gazu', da?

 

Ioana Muresan Si a naibii coincidenta, toot rusii si tot cu gaz in Anglia, la alde Skripal, acum recent...

 

Smaranda Dobrescu Englezii se pare ca tocmai au organizat o cacealma, i-as exclude din ecuatie. Ecuatia poate avea 5-6 necunoscute, poate chiar mai multe. Francezii, citesc ziarele lor care nu mai fac propaganda cand se ingroasa gluma si demonstreaza inutilitatea interventiei Frantei. Raman in afara de actorii principali si altii din zona..

 

Smaranda Dobrescu Iata ce spune veteranul intelept:

 

Galina Ursu Așa s-a zis si despre Hitler. Când de măscărici depinde soarta unei planete, vai de ea si de noi.


Mihai Ion Turcu De la finele RM II toate razboaiele intre marile puteri se desfasoara pe teritoriile unor terti.Nu exista motiv si interes de a se ataca intre ele. Si acesta este un razboi "mondial local" plus probleme de politica interna.

 

Smaranda Dobrescu Nu stiu daca acest conflict armat chiar se va declansa acum. Dar atunci cand va demara, pozitia noastra este absolut unica. Adrian Severin face o scurta fotografie a momentului: 

"Mai demult, pe când România avea ca principiu de politică externă plasarea în aceeași tabără geostrategică cu Ungaria, construia, pe temelia intereselor și orientărilor strategice comune, un parteneriat aprofundat cu Polonia, și reușea să lanseze o cooperare politică trilaterală cu Austria și Ungaria. Astăzi Ungaria, Polonia și Austria constituie un triunghi naționalist și iliberal, care ridică un zid eurosceptic între România și UE. Dacă la aceasta adăugăm suveranismul rusofil al Cehiei, Slovaciei, Bulgariei și Serbiei, în contrast cu rusofobia politicii românești, înțelegem cât de singuri am ajuns într-o lume în care eșecul ideii federale europene, simultan cu eșecul statului român, prevestesc un război continental / mondial în care suntem împinși să intrăm fără temeiuri de optimism."

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu Istoria se repeta, noi nu avem nici de ce nici cu ce intra in razboi. Europa nu este interesata de un razboi cu Rusia. Cand spun Europa spun Germania.Baza militara americana din Romania are valoare militara simbolica.Poate deveni importanta in cazul in care Rusia ar tinde sa ocupa statele suddunaren. Mergem prea departe. Daca SUA ar avea cu ce incepe si intretine un razboi cu Rusia,Rusia nu are banii nicesari pentru a se angaja in razboi cu SUA.(PIB al Rusiei este cat al Spaniei).Ce se intampla in Orientul Mijlociu este un razboi colonial cu interese petroliere si politice locale Turica -Iran , razboi cu mana si pe socoteala altora care trebuie sa se incheie , probabil la masa verede.


Marian Drosu · Friends with Precar Roman and 1 other

Dnă Smaranda Dobrescu singuri am fost din cele mai vechi timpuri iar alianțele au fost conjucturale și scurte. Vă reamintesc două situații: 1) Polonia a avut alianțe cu Marea Britanie și Franța în anii 1930s și primise garanții de ajutor militar în cazul unei agresiuni. Hitler atacă sălbatic Polonia la 1 sept 1939 și cum au reacționat anglo-francezii: după trei zile de la începerea agresiunii au împrăștiat manifeste într-o zonă din Germania. 2) În anii 1930s Titulescu depune eforturi de creare a unor alianțte multiple și reușește. Carol II îl demite și altfel netezește calea naziștilor culminând cu monstruoasa alianță din dec 1940

 

Smaranda Dobrescu Marian Drosu De acord, nu am fost sustinuti si ajutati de-a-lungul istoriei. Dar acum nu vorbim ince de un razboi mondial (Doamne fereste!) ci doar de bombardarea Siriei, al carui presedinte americanii il considera responsabil de moartea a cca 70 de sirieni. Si SUA, in calitatea asumata de lider mondial (statut care trebuie probat dupa ultimele evolutii economice) are prilejul sa-si mai foloseasca tehnica militara si sa-si multumeasca armatorii, marii magnati americani.
Iar Titulescu, cu toate eforturile sale nu a reusit sa incheie Tratatul cu Rusia, din cauza oponentei lui Stalin.


Magdalena Galis E foarte mare pericolul si poate iesiti mai rău! Adevarul e ca poporul sirian a suferit cele mai grave consecințe si ca nu mai au o tara frumoasa si linistită!


Magdalena Galis Chiar acum urmăresc canalul italian care dezbate acest subiect fierbinte!

 

Ioana Muresan Noi, femeile, nu ne prea pricepem la arme. Ceea ce ma mira insa e ca nicaieri -si am urmarit forumurile cu obstinatie deja de un an-doi- nu vad sa se infiripe o discutie despre unde si cum fugim de-acasa, daca o fi sa fie. Daca o sa dureze, ca la sarbi, spre 10 ani. Unde se traieste mai ieftin -printr-un colt linistit de Europa, in cazul ca apucam s-o luam din loc?

 

Ioana Muresan Din fosta Yugoslavia s-au refugiat 10 milioane de oameni in timpul razboiului...

 

Smaranda Dobrescu In Elvetia, Ioana! Oare exista si alta tara mai scumpa? E o gluma amara. poate undeva in Balcani, caci pentru o perioada or fi multumiti cu cat au bombardat. La noi se fac exercitii cu sirena, timp in care nu se intampla nimic, decat ca ne obisnuim cu sunetul ei din sfert in sfert de ora. Au construit oare vreun adapost? M-as mira.

 

Ioana Muresan Smaranda Dobrescu dar exista adaposturi, insa nu pentru toti. Banuiesc ca aia care trebuie le stiu deja https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fb0/1.5/16/1f609.png;)


Smaranda Dobrescu In subsolul Parlamentului. Sa mai fie si altele? . Macar oficialii din alte tari, au anuntat sa fie evitat pe mare si in aer accesul in zona de est a Mediteranei. Noi, nu am anuntat nimic. Asteptam sa vedem ce mai fac fetele din Costa Rica. Daca presedintele e atat de tacut in privinta minunatiilor care ies la iveala, si chiar daca nu crede intr-un conflict, ar fi cazul sa iasa din discretia D-lui si sa linisteasca populatia.. Zic si eu..

 

Anna Zelinski Cel mai dotat buncăr este la Cotroceni/Ambasada americană. Eu am un zbor peste Mediterana, Karma.

 

Andrei Mocearov Tinta finala este Iran. Siria este o etapă intermediara.


 

Smaranda Dobrescuhttps://www.realclearworld.com/.../the_new_shape_of_the...Manage

 

 

The New Shape of the Middle East | RealClearWorld

REALCLEARWORLD.COM

 

Precar Roman Macar de nu ar fi ww 3 !

 

Doina Nicolescu O noua moda: declaratiile de razboi se fac pe retelele de socializare!!!! SUA de la obtinerea independentei a avut numai 12 ani in care nu fost in razboi. Dupa Coreea si Vietnam, cand mamele americane au aratat clar ca nu mai vor ca fii lor sa moara in tari straine, SUA a ajuns la concluzia ca in razboaiele lor pot muri fii unor mame straine. Avand in vedere ca nu astept nimic de la presedintele Romaniei, nu stiu ce ne poate salva!


Smaranda Dobrescu Acum, in aceasta situatie, presedintele nostru nici nu ar avea ce sa faca, nu-l va consulta nimeni. Un punct de vedere insa, sa ne spuna personal daca e de acord cu bombardarea Siriei si cu contraofensiva rusa, ar putea sa aibe. Asa, doar sa nu avem impresia ca in politica externa se pronunta doar D-l Melescanu..

.

Octavian Lupu Ce nu pricep eu este pe ce-si bazeaza americanii presupunerea ca un razboi cu rusii sau chinezii se poate limita la unul conventional? Daca rusii vor contrataca lansatoarele care se afla pe distrugatoare asta inseamna clar un act de razboi. Singurii care si-au mai permis sa distruga o nava militara americana au fost israelienii cu mult timp in urma, evident fara consecinte.

 

Smaranda Dobrescu Posibil, dar e de inteles ca primul gest il vor face americanii. Nu cred ca rusii vor ataca lansatoarele americane, caci ei nu sunt in razboi cu americanii. Ei au spus doar ca vor distruge rachetele lansate. Dumnezeu stie ce tehnica smart au si unii si ceilalti. Poate ca asta e deocamdata si scopul acestui spectacol . Adica acela de a cunoaste performantele celuilalt in materie de rachete.

 

Octavian Lupu Smaranda Dobrescu Am citit si eu stirea. Stiu ca americanii sunt cei care ataca primii. Lansatoarele de rachete rusesti sau apartinand lui Assad sunt montate pe camioane. Cele americane pe distrugatoare, nave de razboi foarte scumpe si simbolice pentru puterea militara americana. Daca astfel de nave vor fi scufundate asta inseamna un act de razboi. La precedentul atac Trump i-a informat ca si acum pe rusi cu 24 ore inainte si s-au ferit ca de dracu sa loveasca vreo instalatie militara ruseasca sau baraca cu militari rusi pentru ca si acest lucru ar fi insemnat un act de razboi. Chestia cu testatul e o naivitate. Testatul nu se poate face fara a declansa un razboi.

 

Smaranda Dobrescu Octavian Lupu e destul de logic ce spuneti. Nu stiam ca lansatoarele rusesti sunt montate pe camioane.

 

Andrei Mocearov Nu va niciun război între americani si rusi in acest moment. Putin e prea convenabil pentru americani ca sa-l puna in situatia sa piardă un razboi. Poate in urmatorii ani, dar acum nu.


Smaranda Dobrescu Cred ca am citit prea multa presa si postari italiene, franceze, engleze panicate, incat sa nu-mi pun problema ca Trump nu-si poate permite sa anunte venirea "frumoaselor" si prietenia rusilor cu un "criminal" fara sa faca si gestul urmator. Asa sa fie. Domnule Mocearov, cum spuneti!

 

Andrei Mocearov Va ataca, dar nu va intra în conflict direct cu rusii. Cred ca ii anunta pe rusi inainte ce anume atacă. Pariul meu e ca il vor tinti chiar pe Assad. Ca la orice pariu, pot si pierde!

 

Smaranda Dobrescu Daca ar fi un fel de spectacol cu o intelegere intre americani si rusi, i-ar putea convinge pe rusi sa il termine pe Assad? Sau nu le vor marturisi chiar toate intamplarile neprevazute?

 

Octavian Lupu Vreau sa precizez ca am un copil la varsta recrutarii si ultimul lucru pe care mi-l doresc este un razboi. Modesta mea "analiza" daca o pot numi asa se bazeaza insa pe declaratiile partilor implicate nu pe wishful thinking. Ce pot sa zic cand rusii declara ca: "Armata rusă își rezervă dreptul de a doborî rachetele ce ar fi trase asupra Siriei, dar și de a distruge locurile de unde acestea au fost lansate." iar Trump le raspunde:"Rusia promite că va doborî orice rachetă lansată deasupra Siriei. Fii gata Rusia, pentru ca vor veni, draguțe, noi și 'inteligente'! Nu ar trebui să fiți parteneri cu un animal ucigaș care își gazează poporul și se bucură de asta". Se pare ca Trump nu a inteles si partea ca rusii vor lovi si lansatoarele de rachete sau se face ca nu pricepe. In rest ce sa zic, sa dea Cel de Sus sa fie bine ca sa nu fie rau.

 

Andrei Mocearov Smaranda Dobrescu Se pare ca rusii au încercat deja acum vreun an sa-l convinga pe Assad sa se retragă, dar acesta a refuzat. Ceva spectacol este. Asimetria de forță e foarte mare. Dacă ar fi doar considerente pur militare, americanii ar putea spulbera pe toți în zona, inclusiv pe rusi. Dar, mai sunt si alte considerente, plus aparenta de credibilitate.

 

Andrei Mocearov Octavian Lupu Nu trebuie să vă îngrijorați de un război pe scala mare între americani si rusi. Dar presiunile împotriva Rusiei vor creste cu doua obiective majore: (1) dezarmarea nucleară a Rusiei mascată intr-un tratat bilateral de reducere reciprocă, (2) privatizarea completă a economiei ruse. Îndeplinirea celor două obiective este echivalent cu capitularea completă a Rusiei, fără niciun război.

 

Smaranda Dobrescu Octavian Lupu intelesesem ca lansatoarele americanilor adica intreg ansamblul navelor sofisticate de razboi daca ar fi scufundate, gestul ar fi clar o declaratie de razboi. Prefer sa accept teza D-lui Mocearov prin care atesta ca intre cele doua puteri ar fi niste intelegeri in care sa se stipuleze limitele . Totul e ca aceste limite sa fie foarte bine controlate sa nu scape vreo greseala.

 

Doina Nicolescu Andrei Mociarov: cu aceste solutii au incercat dupa 1990, dar ne le-a iesit. Din aceasta cauza au inceput propaganda antirusa. Este adevarat ca bogatiile Rusiei ar mai salva un deceniu economia americana ( a se vedea datoriile SUA fata de China).

 

Andrei Mocearov Doina Nicolescu O parte din bogatiile Rusiei s-au transferat deja. Vedeti ce s-a intamplat la noi si inmultiti cu 100! Este un studiu recent al Bancii Mondiale care se concentreaza nu pe PIB care masoara fluxuri, ci pe stocuri de capital, de diverse tipuri: natural, tehnologic, uman, etc. Si noi, cei din Estul UE, si Rusia stam mai prost la stocuri, decat la PIB. Adica am pierdut mult capital / active. Acum este ofensiva pentru lovitura finala. Actiune dementa, dar reala.


Octavian Lupu Andrei Mocearov Sunt multe de discutat. Noua strategie de aparare a SUA, document emis de Pentagon la inceputul acestui an stateaza faptul ca principalii inamici ai SUA nu mai sunt tarile care gazduiesc sau sprijina terorismul ci in clar Rusia si China. Intr-o declarative a lui Mattis "Mad Dog" acesta spune o chestier ciudatica si anume ca premiza de la care porneste aceasta strategie este aceea ca SUA isi pot permite...supravietuirea. Mai in clar SUA ia in calcul si un razboi nuclear. Hai sa o lasam balta cu datul cu presupusul in aceasta seara si sa fim pozitivi.

 

Andrei Mocearov Octavian Lupu Evident ca sunt multe de discutat. Si chiar de facut presupuneri. Problema cu presupunerile este verosimilitatea lor. Eu ma bazez pe lectura atent selectata ( adica incerc in oceanul de falsuri sa identific adevarurile, e greu, dar incerc cu oarecare succes zic eu) si.... intuitie!

 

Smaranda Dobrescu Se pare ca in mai toate statele apartinatoare SUA exista construite buncare nucleare. Nu cred ca suficiente, dar destule ca sa se omoare oamenii intre ei ca sa poata intra.

 

Octavian Lupu Smaranda Dobrescu In mod normal si un singur soldat American omorat de rusi sau barcuta pneumatica scufundata poate constitui pretext de razboi. Ca sa nu mai vorbesc de cele fabricate gen atacul din golful Tonkin, stocurile de arme chimice irakiene sau de atacurile cu gaz sarin ale sirienilor taman atunci cand Trump anuntase ca-si retrage trupele.

 

Smaranda Dobrescu Octavian Lupu Iata o batalie grea: Te duci cu toata recuzita dupa tine, traversezi oceanul sau treci cu camioanele peste munti si esti atent sa nu atinga nicio schija vreun combatant.

 

Octavian Lupu Andrei Mocearov Maestre eu nu am facut decat sa citez declaratii si documente care pot fi lesne gasite pe internet si cum spun anglo saxonii, sa conectez pe ici pe colo punctele. Faptul ca intuitia dvs considera sursele publice si conexiunile mele ca neverosimile nu mai reprezinta problema mea. Dar este un lucru bun faptul ca ne batem mai mult sau mai putin in intuitii. Altfel nu am mai avea o dezbatere. Pe de alta parte vreau sa va informez ca si eu imi respect foarte mult intuitia. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)

 

Octavian Lupu Smaranda Dobrescu Apreciez faptul ca ati vrut sa fiti ironica dar din pacate m-ati cam pierdut pe drum.

 

Smaranda Dobrescu Octavian Lupu E o situatie care nu-ti poate provoca nici glume, nici ironii. Cu atat mai putin mie care ma agit de pe data de 8 de cand a anuntat BBC-ul nenorocirea si toti mi-au spus ca e un fake news. Daca v-am pierdut pe drum, ma intorc sa va readuc. Eu credeam ca eu sunt cea care inainteaza mai lent.. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f24/1.5/16/1f641.png:-(

 

Andrei Mocearov Octavian Lupu Eu nu am zis nicaieri ca ce spuneti e neverosimil. Principala noastra polemica este in jurul riscului de izbucnire a unui razboi de anvergura intre americani si rusi. Eu apreciez ca probabilitatea este foarte mica, dvs spuneti ca este mai mare. Si cred ca americanii se inteleg relativ bine cu Putin. De altfel, Putin este un admirator al SUA. Nu e intuitie, a spus-o chiar el, acum un an si jumatate!. "Lumea are nevoie de America si Rusia are nevoie de America" cam asa suna declaratia de dragoste a lui Putin. Oricum stim foarte putin. Informatia publica este sub 15% din cea care circula la nivel inalt, spunea un consilier a lui Obama.

 

Octavian Lupu Andrei Mocearov Sa stiti ca si in lumea celor care sunt considerati calificati in geostrategie parerile sunt foarte impartite. In ceea ce ma priveste eu imi doresc din toata inima ca dvs sa aveti dreptate.

 

Octavian Lupu Smaranda Dobrescu M-a bagat in ceata chestia aia cu schija si traversatul muntilor. Nu am putut sa o conectez cu ceea ce discutam. Sunt si nitelus cam oboist si desi m-am straduit sa fiu concis in exprimarea parerii initiale, sperand ca lucrurile se vor opri aici, orgoliul m-a antrenat intr-o polemica.

 

Smaranda Dobrescu Trec oceanul cu flota, portavioane, soldati gramada, ceilalti vin cumva cu camioanele lor pe mare sau pe uscat, muncesc din greu si la fata locului au cea mai mare grija sa nu atinga nici macar bara unui blindat ca sa nu se interpreteze ca e un atentat de razboi. E aici vreo ironie? Actiunea in sine e o ironie.

 

Alexandru Botu Sper sa se salute respectuos si doar atat.Este imposibil sa se mearga la intimidare, partile cunoscandu-se prea bine ca sa riste un inceput fara de sfarsit.

 

Roxana Antohi Am auzit ca si rienii au folosit arme chimice impotriva pop civile Eu cred ca este un pretext .Amintitiva de Irak O confruntare SUA Rusia ar fi devastatoare pentru toti

 

Andrei Mocearov Evident Roxana. Assad nu e chiar nebun. Totul e o făcătură.

 

Smaranda Dobrescu Assad e greu de crezut ca in fata perspectivei de retragere a americanilor sa ofere cel mai prost pretext de perfectare a distrugerilor tarii.

 

Mihai Ion Turcu Ultima rascoala ceha a plecat de la un student Ian Palla ucis pe soclul unui impresionant grup statuar identitar din Parga. S-a dovedit ulterior ca n-a fost deloc ucis dar ce mai conteaza.Putem admite ca in cauza sunt gesticulatii ale unui conducator rus care promite rusilor restaurarea maretiei Rusiei, o tema cu mare rezonanta pentru rusi. Tump a promis ca va stopa decaderea SUA , mentinand maretia lor. Ambii trebuie sa se afirme "viril". In spate stau probleme complexe care nu se rezolva prin razboi. Nu insmneaza ca n-ar putea fi declansat unul.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu In acest context rezulta ca e loc de mistificare si de teatru, cat cuprinde. Daca teatrul asta s-ar incheia cu aplauze si nu cu marsuri funebre, ar putea fi acceptat daca ii amuza pe actori..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu , este mult loc pentru mistificare, nu cred ca si pentru amuzament pentru ca a detine putere insemneaza si risc proportional cu actele de putere decise si intreprinse.Marile puteri sunt hraparete, pentru ca pot si cinice pentru ca altfel nu se poate.Recomand oricui "Principele" lui Machiavelli, prima opera de politologie moderna, si Sun Tzu "Arta Razboiului". Suntem la un nivel al mijloacelor de forta care de fapt nu mai permite un razboi mondial, ar fi fara invingatori. O stiu foarte bine cei care le detin. Practica curenta de la al II RM incoace sunt aceste razboeie locale si acuma cele "hibride". In dezastrul Orientului Mijlociu sunt amestecate toate puterile mai mari sau mai mici, suficient pentru a produce ce vedem dar prudent si nedecisiv.Exista o problema araba care irita pe toata lumea, cred ca si pe turci. Corectitudinea politica ne obliga sa ne prefacem ca nu exista si sa vorbim in termeni europeni despre o chestiune neeuropeana. Toate intamplarile din lumea araba au fost administrate de europeni cinic.

 

Smaranda Dobrescu Banuiesc ca si Macron are un mic plan cu doua fete. Inaintasul Sarkozy are si el cevs pe constiinta cu lumea araba inclusiv cu Siria. Poate ar fi fost mai bine ca NATO sa fi ramas anglo-american.

 

Emilia Ciascai Poate ar fi mai bine ca NATO ...să nu mai fie...e prea periculos pentru umila PACE.https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f8d/1.5/16/1f914.png🤔https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fc6/1.5/16/1f610.png😐https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fea/1.5/16/1f625.png😥

 

Smaranda Dobrescu Atunci ar trebui sa se infiinteze un corp militar al UE. Cum Germania nu are permisiunea sa se inarmeze, s-ar crea probabil discutii intre Franta,, Belgia, olanda, etc. E drept ca daca se cere o contributie proportionala cu suprafata tarii sau numarul de locuitori, noi vom ridica primii mana cu entuziasm. Asa cum e lumea facuta acum, o tara mai putin dezvoltata, cum ar fi cele din sud-est si Balcani nu si-ar putea asigura singura apararea.

 

Emilia Ciascai Apărarea de cine? Cine ne amenință?! Apărarea, cu sau fără ghilimele, e doar pentru a umfla jabul (regionalism) producătorilor de armament ...v 2%...https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fea/1.5/16/1f625.png😥https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fea/1.5/16/1f625.png😥https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fea/1.5/16/1f625.png😥

 

Emilia Ciascai NB Nu cred că Belgia, Olanda...contează militar.

 

Anna Zelinski China a trimis o flotă în sprijinul Rusiei.

 

Precar Roman Inainte romanii dadeau caii. De data asta, vor da carnea de tun.

 

Ileana Mihaescu Nu ma pricep ca sa-mi dau cu parerea. Dar daca "cei puternici " vor si mai multa putere...vor fi si multe victime colaterale.

 

Alexandru Botu Afacerile se fac cu banii altora, iar razboaiele cu vietile altora, acestea sunt regulile de baza!

 

Ileana Mihaescu Pentru "ei" pare "rentabil"...pentru restul e oribil.

 

...Mihai Ion Turcu In caz de razboi mondial statele participante trec cu economie cu tot la conditia de razboi insemnand mobilizare generala. Ar fi o problema grava pentru ca Romania s-a demantelat infrastructura militara, mai pe sleau nu are cu ce imbraca si incalta contingentul si rezervistii, nu mai are armament si munitie pentru toti , nu mai are ofiteri pentru instruire si comanda, nici bani pentru a se aproviziona, si va fi foarte greu sa intram in razboi cu un guvern de gaini ot Teleorman. Numai cu "carne" nu se poate purta razboi. Aceasta demantelare a armatelor nationale europene a fost o eroare impusa de UE.Nu se declanseaza razboi mondial pentru Siria. Acum putem trimite in "teatrul de razboi" ce avem in bocanci, cam nimica.Daca s-ar dori de toate partile ( SUA, UE, Rusia) stoparea crizei siriene, rezolvarea se poate face la masa verde.

 

Precar Roman "Carnea de tun" romanesca va beneficia de "know-how-ul" si "ajutorul fratesc" al "lumii civilizate" !

Mihai Ion Turcu Precar Roman Nu exista "'ajutor fratesc" , exista comert cu materiale de razboi si furnituri. Ele se cumpara, cu banii jos sau pe credit.De o carne de tun neinstruita , neechipata, needucata pentru aparare, cum suntem noi in acest moment, nu are cineva nevoie.

 

Precar Roman Mihai Ion Turcu Dar cei peste 20 de romani care au murit "raspandind democratia" pe aiurea, cum de au fost buni?! Si acum, in vreme de pace, romanii sunt folositi tot drept carne de tun (atat in tara, cat si in afara ei !).

Smaranda Dobrescu La sfarsitul deceniului 9 cand am pus in cui industria de aparare, ne-am bazat pe NATO. Pe aceeasi unica carte ne-am bazat si cand am renuntat la obligativitatea stagiului militar, un an sau doi mai tarziu. Cei angajati cu contract de munca sunt prost platiti, nu prea motivati si cum spuneti , insuficient dotati. Noi nu putem participa cu ce avem decat probabil la parada de 1 decembrie.. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f24/1.5/16/1f641.png:-(

 

Nicole Paulescu Daca e adevărat că rușii au influențat alegerile din SUA ,atunci au luat o mare plasa prin alegerea lui Trump

 

Smaranda Dobrescu Daca e adevarat ca au influentat alegerile stiau precis care din cei doi candidati le e mai nociv...

 

Anna Zelinski Cu cealaltă eram deja fie în război, fie printre stele.

 

Ruxandra Geta Miclaus sa speram ca lucrurile nu vor degenera....

 

Anna Zelinski Vă împărtășim speranța dar flota chinezilor nu a venit în plimbare, Trump + cel de după cortină au decis.

 




 

 

 

 

 


Niciun comentariu: