miercuri, 14 septembrie 2016

A inceput manipularea electorala

A inceput manipularea electorala – 9 august 2016

Smaranda Dobrescu
 
Manata de ceva curiozitati dar si neclaritati am facut o mica plimbare pe FB. Am adunat trei subiecte pe care le consider de interes: 
1. S-a lansat nu stiu din ce sursa ideea ca PSD, ALDE si PMP vor face o alianta electorala si parlamentara ca sa reuseasca o majoritate la legislative. A-l alatura pe Basescu de PSD(nu spun Dragnea) sau Tariceanu inseamna un pumn dat acestora care ii usureaza de cel putin 10 procente individual sau impreuna.
2. Persoane notabile cunoscute drept liberale sau social democrate, inclusiv scriitori harnici la gazetele de stanga isi dau silinta pe paginile lui Nicusor Dan sa-i ofere aprecieri si uneori chiar sfaturi. Ceea ce este de-a-dreptul uluitor pentru mine este ca nicusorul (era sa zic neicusorul) nu se defineste politic in niciun fel, indiferent cat de insistente sunt intrebarile respective.
3. Lideri de opinie ai generatiei de mijloc fac teorii politice interesante (!) Iata o mostra:
"orice ideologie - ORICE ideologie - e intrinsec nedemocratică și anti-politică. Este nedemocratică pentru că ea predefinește problema de rezolvat și subordonează guvernarea rezolvării respectivei probleme. Și este anti-politică pentru că se concentrează exclusiv pe probleme ideologice, adică pretinde ca politica să fie instrumentul de rezolvare a problemelor ideologice (Adevăratele Probleme) în detrimentul celor propriu-zis politice (a acelor probleme identificate de popor, pe care politicienii doar îl reprezintă).
În consecință, orice guvernare ideologică (în sensul strict al termenului, cu care operez aici) poate fi oricum de la moderat-autoritară la totalitară, dar nu va fi niciodată propriu-zis democratică."
Jos sistemul!

Eugénia Paraschiv Foarte pertinente observaţiile, doamná Smaranda!

Eugénia Paraschiv E îngrijorátoarea nedefinirile politice ale n(e)icuşorului, deoarece nu poate depáşi neutralitatea axiologicá a neoliberalismului ne întrebám:vin umbrele totalitaro-dictatoriale...?...

Prospectiv A-z .
1) Plimbarile pe fb sunt inselatoare in sensul ca nu se pot trage concluzii din cauza neliniaritatii spatiului.
2) Domnul Nicusor Dan este de bon ton, poarta tenisi si merge cu bicicleta. Era sa uit, are un doctorat in matematici. E chiar cool tipul!
3) N-am nici cea mai mica idee cine ar putea fi liderii de opinie ai generatiei de mijloc, iar asta atesta inca odata transformarea Romaniei intr-un Babel. De fapt, liderii nu se afirma decat facand ceva, generatia cu pricina n-a facut decat scoli pana la Guvernul Ponta...

Smaranda Dobrescu Asa inselatoare cum poate fi lumea FB tendinta pro Johannis era clara cu ceva timp inainte de alegeri. Prospectiv A-z, asa neconformist si invatat, de ce nu spune si el o vorba pe limba economica, de exemplu? In social nu ma astept sa se pronunte deocamdata, caci acolo rezida toata nefericirea tinerei generatii: parazitii sociali care incurca dezvoltarea investitiilor. Sa-ti spun un secret: daca vrei sa afli care sunt acesti lideri te uiti unde personalitati cunoscute, onorabile, baga like-uri la kilogram te si miri cu ce ocazii. Senzatia de debusolare e omniprezenta iar despre valori nu putem vorbi caci discursul are constrangeri geostrategice si nu numai. Intuitia ramane :-)

Prospectiv A-z .
"tendinta pro Johannis era clara cu ceva timp inainte de alegeri" Unde, pe fb? Probabil ca numai pe fb s-a putut crea iluzia aceasta...

Refuz sa cred ca fb-ul romanescu e altceva decat o camaruta de reverburi.

Smaranda Dobrescu Neconformist, popular,mereu cu cate o pancarta in mana si cu "jos parlamentul" in coltul gurii l-as considera pe Nicusor mai degraba la categoria hipsteri, nu la gestionat orase/tari!

Smaranda Dobrescu Ma tem ca da, Eugenia. USR are multime de aprecieri desi nu a devoalat niciun fel de program. E de inteles starea de negare a unora care nu s-au remarcat pozitiv in viata oamenilor, dar sa doresti o noua oferta a tarii unora precum reprezentantul Soros, mi-e prea greu sa inteleg. Poate nu am eu datele sau capacitatea necesara sa inteleg (ma mai incurajez si eu!)

Mihai Ion Turcu Partidele, cele doua, s-au demonetizat. Ideea ca Romania este o colonie si elita politica nu este altceva decat o interfata compradora a metropolelor (nici macar una singura) care devalizeaza provizoria lor achizitie coloniala, este incetatenita. De ce am consuma timp si efort pentru a decripta perspectivele politicii zisa nationala ? Cam asa gandeste lumea la noi. Se mai adauga frecventa intrebare :"De ce mi-as risca viata pentru a apara Romania ? "

Smaranda Dobrescu Unde ne sunt romanticii?

Stefan Kovacs Stimabilul Nicușor e găselnița serviciilor pentru o generație care nu mai are niște repere - hai să le spunem- stabile- oameni tineri dar care nu mai au o anumită normalitate ci doar resentimente pentru statul care nu le-a dat un ponei când erau mici și o mașină de fițe când au mai crescut. Cam toate acțiunile nicușoriene- care nu s-au finalizat niciodată cu nimic- de la clădirea aia din Centru și până la Hala Matache- sunt de tip schadenfreude...

Smaranda Dobrescu Mie imi pare rau si de acesti tineri care poate ca nici nu-si doresc nici ponei nici masina, ci doar o perspectiva sigura sa poata avea un loc al lor in tara asta: o slujba, o familie, copii. Lucruri care fac parte din instinct. Tocmai de aceea ii socotesc mai vinovati pe cei care se erijeaza in lideri ai lor, in cunoscatori ai politicii si caii de urmat, cei care inarmati cu cateva sloganuri dobandite in scoli inalte de filosofie politica in loc sa explice clar si limpede unde suntem si unde este normal si de dorit sa ajungem, se pierd in explicatii savante, a caror coerenta este greu sa o gasesti, pentru ca nici nu prea exista.

Stefan Kovacs Din păcate se merge pe un difuzor care nu face altceva decât să critice (de la Tapalagă și până la ultimul care pomenește cu dispreț de "penalii" - care sunt aproape totdeauna PSD) și un sistem receptor pe care nu-l putem numi nici măcar nihilist- pentru că nihiliștii știau ce vor. O reamintire a figurilor care manifestau și se exprimau public în demonstrațiile de la Colectiv - de la acel dl. arhitect din provincie și până la juna demolatoare din capitală zic eu că sunt ilustrative. Ideea "resetării" clasei politice- de parcă ar fi niște puri și drepți ascunși pe undeva sau lozinca lui Nicușor cu "Bucureștiul fără politicieni" sunt ilustrative. Mai grav este că la un moment dat s-ar putea ajunge la niște aberații de genul "democrației directe" fără Parlament...

Smaranda Dobrescu Nu, Domnule Kovacs, au si depasit faza. Am postat mai demult o poza de la o intalnire din Piata unde pe pancarte scria" Jos Parlamentul" La doi pasi, suradea satisfacut de manifestare, chiar Nicusorul. Despre lipsa democratiei se plang insa atunci candvorbesc de partidele care s-au perindat la putere. Macar sa se hotarasca daca doresc anarhie sau democratie participativa sa cante la unison si cunoscand notele muzicale.. :-(

Eugénia Paraschiv E democraţia directá aburul locomotivei/compresorului dictatoriului totalitar...?...

Smaranda Dobrescu Depinde.. Daca ea are loc in Elvetia, atunci nu se intampla nimic rau caci ei au legi care functioneaza de sute de ani si rar intervine nevoia modificarii sau a consultarii populatiei pe teme locale. Daca ar fi la noi, unde frecventa de legiferare.modificare atinge 1000 de bucati anual, ma intreb ce s-ar intampla cu consultarea populara prin referendum? Ar mai fi Parlament si cu ce rol? Ar fi probabil miscari in strada cate vrei pana cand lumea va obosi si va incepe galceava. Pe rand, gandesc ca vor fi exceptati de la consultare, indiferent cum ar fi ea, categorriile care le stau neoliberalilor in gat. etc Se poate fantaza mai departe.

Niciun comentariu: