duminică, 29 noiembrie 2015

Politicile de „invatare” si cooperarea in reglementarile TTIP

Politicile de „invatare" si cooperarea in reglementarile TTIP – 27.XI.2015
 
Smaranda Dobrescu
 
"However, if we are already committed to transatlantic market integration, we need to consider changing TTIP's main objective.. We should adopt a more 'holistic' objective, which would allow for a balanced development of the common market, taking other normative considerations adequately into account. So, why not, for instance, emphasise the need for 'sustainable development'?"


Recently, the TTIP negotiations have entered a new a phase in spite of wide public criticisms. The European Commission (EC) has made a number of concessions…
SOCIALEUROPE.EU|DE MARIJA BARTL
Preda Mihailescu "Second, the substantive concern with approximating scientific methodologies and economic assumptions between the US and the EU may have a profound impact on the application of the precautionary principle in Europe. " -'learning' devine sinonim cu 'forgetting' , haide sa uitam ce am invatat.

Orice masuri pot fi subminate prin coruptie. Sustainable development devenind slogan folosit de corporatii, nu mai este nici el ce ne inchipuim ca poate sa fie. Aici insa problema este amalgamare regularii cu birocratia! Cand regularea, chiar bine intentionata, este data in mainile unor birocratii - am vazut bine la EU, ca subjugarea de catre lobbyuri este joc de copii. Sefa de comisie la chestiuni GMO devenise o fosta experat Monsanto, conflictele de interese nu numai ca nu sunt aspru pedepsite, ci sunt tolerate. De aceea nu vad o solutie in a juca acelas joc ca si ei, propunere de masuri si contramasuri. Intarita trebuie tocmai puterea societatii civile, ca efectele de "learning" efective, pornite din studii independente, stiintifice si calificate sa fie prioritare celor din surse cointeresate. Exemplu - paleta de evidente ale nocivitatii GMO, dovedite prin studii stiintifice chiar a unor specialisti care au pornit prin a fi entuziasmati de posibilitati, este coplesitoare. Totusi aceste evidente cu greu isi gasesc ponderea meritata, impotriva propagandei corporate. Daca undeva trebui impusa o dinamica, atunci in acest domeniu: ponderea studiilor trebuie sa direct proportionala cu independenta lor. Aceasta lasa arhisuficient spatiu de libertate, pentru a nu deveni sclavii unor sutdii neprofesionale de fronda sau agitatie anticorporatista, care poate si ea sa fie nociva.
Smaranda Dobrescu Cred ca autoarea are un optimisn cam exagerat datorat neindoielnic varstei Daca la americani analiza raportului cost/beneficiu pentru un produs,- este egala cu x, atunci, europenii pentru un produs similar care inglobeaza in costuri mai multa tehnologie anti-noxe, acel raport x va fi va fi mai mare. Cum se va reglementa acest lucru prin n comisii?
Preda Mihailescu Ea spune ceva in directia faptului ca se supraevalueaza costurile regularii si subevalueaza beneficiile. Nu este exact acelasi aspect, dar in aceeasi directie. Insa ce reiese este tendinta de a impune principiile de valorice de piata in care se forteaza toate aspectele sociale, naturale, familiare si spirituale chiar intr-o imposibila camasa de forta a unor indici comerciali. Care pot fi intotdeauna suficient de intransparenti sa creeze iluzii ca pe fotoshop. Faptul de a accepta ideea ca asemenea indicatori sunt cea mai buna solutie in lipsa de alte evaluari "obiective", inseamna a accepta infrangerea din start.
Smaranda Dobrescu Mi-a sugerat analiza propusa de ea problema de fond: diferenta intre europeni care pana acum au avut alte standarde de mediu si americani care au avut standarde de profit. De aceea cred ca regularile nu vor reusi mare lucru. Mai mult, Codurile muncii europene sunt facute oarecum si in respectul lucratorului iar americanii au ceva mai putina grija de acest aspect, O "mediere" intre acestea va conduce la sirul de fortari sociale insirate de D-voastra, Domnule Profesor.
Preda Mihailescu Totul este in deriva dar si in posibila reasezare. Europenii s-au saturat de mersul autarc de la Bruxelles, intrebarea este daca vor gasi mijlocul de a interveni eficient, in spiritul obisnuit al dreputrilor cetatenesti. Sau daca prin manipularea - voita sau de circumstanta - a temerilor legate de migratie si terorism, se vor lua niste decizii pe sest, si vom fi pusi in fata faptelor implinite. Se mai pot juca si jocuri de genul "Verti drepturi cetatenesti largi - dar uite ca in acelas timp creste extrema dreapta, trebuiesc limitari", si variante pe aceasta tema ce desigur nu va figura niciodata explicit...
Adrian Dumitrescu Stapanirea corporatiilor americane in Europa. Si ca noutate , organisme supra statale pot schimba legi nationale.
Preda Mihailescu Asta este dezbaterea, da. Si asta este telul reprezantantilor corporatiilor americane care imping negocierea.
Adrian Dumitrescu Sa vedem ce iese....eu nu cred ca se adopta. Germania ar pierde enorm ....si nemtilor nu le place sa piarda.... sa vedem . La ce presiune pun americanii alternativa este razboiul...
Smaranda Dobrescu Organisme suprastatale dar de tip privat, daca nu gresesc. In Germania mai ales, dar si in alte tari demonstratiile populatiei vizeaza in aceasta perioada problema refugiatilor si a TTIP-ului. La noi se demonstreaza caci e nevoie de tehnocrati care sa ateste in final ca guvernul trecut a lasat visteria plina. Ironica situatie intr-o tara fara sindicate reale, fara preocupari dictate de tavalugul TTIP .
Adrian Dumitrescu Corect. Private ! Se si vad legile adoptate...a se vedea reglementare bail-in. Partea frumoasa este ca statul comunist a nationalizat bunurile .... prin reglementarile astea exista posibilitatea ca banii si bunurile populatiei sa fie confiscate de un organism privat .

Niciun comentariu: