miercuri, 25 noiembrie 2015

Guvernul si partidele chemate la dialog si actiune pentru reforma electorala

Guvernul si partidele chemate la dialog si actiune pentru reforma electorala – 19 nov.2015
 
Smaranda Dobrescu
 

Dialogul social care de fapt in urma reformelor structurale ale pietei muncii s-a diminuat pana la disparitie in Europa, iata ca la noi va avea trei componente incepand de azi: Un compartiment de dialog social gneral care a trecut din structura Guvernului in cea a Ministerului Muncii, vechiul CES in care partenerii traditionali Guvern, Patronate Sindicate vor dezbate si poate se vor mai putea exprima si noul minister al Consultării Publice și Dialogului Civic infiintat azi ca o surpriza hors programme, la cererea strazii, adica pentru dialogul cu ONG-urile as zice. Ca orice dialog institutionalizat acesta trebuie organizat in sensul ca ministerul va dialoga cu structuri reprezentative supuse in prealabil unor proceduri de inscriere juridica, alegeri la nivel de tara, etc. 
De aceea pare absolut aiuritoare scrisoarea adresata noului ministru al dialogului de catre o formatie numita Initiativa Romaniei nascuta in valtoarea strazii care someaza Guvernul si Parlamentul sa refaca legislatia electorala pana la sfarsitul acestui an. E remarcabila intentia, dar pana la noi legi aceasta tanara formatie ar fi bine sa stranga cele 250 mii semnaturi necesare propunerii lor. Odata produs si acceptat precedentul, perceptia vad ca evolueaza in sensul ca un numar de cateva mii din Bucuresti poate schimba guverne, legi, reguli, etc. De ce era nevoie de acest minister care nici macar nu este conform minusculului program de guvernare care stipula mentinerea structurii Guvernului?
In fond si comentatorii sunt societate civila!!

 

 

Guvernul și partidele, chemate la dialog și acțiune pentru reforma electorală

Inițiativa România, organizaţie înfiinţată în urma recentelor proteste de stradă, cheamă Guvernul la dialog și acțiune pentru reformă electorală. "Cerem partidelor…

COTIDIANUL.RO

Eugénia Paraschiv mda, da, or fi membrii fondați de inițiativă?

Smaranda Dobrescu Nu stiu, dar vizeaza acelasi trend: Accesul in Parlament mult mai usor al partidelor de 3 membri sau al independentilor asociati unor liste. In ce priveste reprezentativitatea celor care doresc aceste schimbari radicale. ma tot intreb eu de doua saptamani incoace.Ma tot gandesc la formele de democratie participativa propuse de neoconi in scopul debarasarii de democratia reprezentativa, prea riguroasa cu reprezentativitatea.

Eugénia Paraschiv La forma participativă mă gîndeam, fără a uita consecința ei invizibilă: înflorirea/?multiplicarea intereselor particulare la umbra birocrației.Ori în acest punct, admirabilul check and balance poate ajunge bagheta magică a mecanismului lucrativ al capitalului financiar plus corporații; din punctul orb lobbismul va-ntruchipa puritatea civiliei....emoticon smile

Casandra Troya Distinsa doamnă care va fi ministrul Consultării Publice(!) a intrat la audieri ca fiind propusă ministru-delegat (fără minister, adică), a iești cu aviz de ministru-delegat, dar a ajuns ministru plin. Curat legal, coane Juliene!.

Smaranda Dobrescu In primul rand este declaratia din Parlament din cadrul programului ca structura Guvernului va ramane neschimbata. Dupa ce schimba prin OUG organigrama guvernului si o trece fluerand prin Parlament nu-l opreste nimeni pe PM sa trimita noul ministru in Parlament si la Presedinte. Simplu? Curat legal, coane Zgonea care va trece amanuntul din program cu vederea si cu telefonul!

Adrian Rusan Îl poate doar dărâma!

Stefan Kovacs Bineînțeles că accidentul cel nenorocit s-a datorat lipsei de reformă electorală...

Smaranda Dobrescu E doar o legatura stransa..., nu-i asa??

Smaranda Dobrescu Un minim profesionalism al celor care aspira ocuparea Parlamentului in calitate de societate civila ar fi sa cunoasca mentiunea constitutionala ca legea electorala nu poate fi modificata in perioada de pana la un an pana la data alegerilor.

Niciun comentariu: