marți, 20 octombrie 2015

Unde sunt intelectualii de stanga?

Unde sunt intelectualii de stanga? – 19 octombrie 2015
 
 
Smaranda Dobrescu
 

Ion Iliescu atrage atentia:
"Este o critică directă la adresa liderilor partidului nostru, care au o slabă legătură cu intelectualii țării. Nu sunt prezenți în mijlocul lor, în acțiuni specifice. Aș vrea să amintesc doar un eveniment recent — Festivalul "Enescu". A fost o mare manifestare a culturii românești. Liderii PSD n-au fost prezenți. O singură dată a apărut Ponta pentru câteva minute dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschiși liderii partidului nostru la viața intelectuală, la viața culturală și ăsta e un prost semnal. Nu poate un partid să aibă forță dacă nu are alături de el intelectualitatea țării, (...) oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume. "

per a contrario, eu care am fost la destule concerte ale festivalului sunt in tabara intelectualilor, ne-lideri, ne-membri?? emoticon smile

 

Constantin Gheorghe Excepția, regula, aia, aia. emoticon grin

Gabriela Popescu Savitsky E singurul lucid...

Gabi Cretu E singurul punct in care nu am fost de acord cu domnul Iliescu (ca una care am fost la cate concerte am gasit bilet si nu i-am vazut pe acolo nici pe cei cu blazon autoconfectionat). Nu de snobii de la festival (vreo 80% din sala) ducem lipsa! Credeti-ma, ca stiu ce spun!

Smaranda Dobrescu Eu am incercat o gluma tocmai pentru ca amanuntul este irelevant in primul rand ca cel care la Sala Palatului sta sus la cucurigu, caci atat a gasit sau atat si-a permis nu se prea intalneste cu cei de la primul interval, acolo unde isi avea locul preferat D-l Iliescu.

Gabi Cretu Pe Smaranda am vazut-o! emoticon smile Dar tot nu e asta problema. Pentru noi, accesul la cultura e o tema si o cultura de masa de calitate, nu sa devenim elitistii lui peste... Si o spune o persoana care aparține, intr-un fel, cercurilor culturale si academice.

Mihai Ion Turcu Ion Iliescu si pecand era prim secretar de judet dorea sa se afle in relatii amiabile cu "intelectualii' , comportament care facea parte din imaginea sa ca dizident. Problema aceasta este marginala.

Octavian Lupu Problema nu e de cantitate ci de calitate. In toti acesti ani PSD nu a fost in stare sa-si atraga intelectuali de stanga de calitate, desi slava domnului, acestia exista. Era suficient ca in toti acesti ani sa fi fost promovati si, de ce nu, cointeresati cel putin 4-5 intelectuali de diverse si calibre si care prin opera, jurnalism, dezbateri, etc. sa reuseasca sa pozitioneze partidul in afara etichetei de comunism dar fara a inghesui partidul spre centru dreapta. Pentru ca, din pacate,unor lideri, precum dl Ponta, le-a fost mereu rusine sa fie de stanga (desi este produsul stangii), votand conform propriilor declaratii ba cu taranistii ba cu liberalii. Ca sa nu mai vorbesc de social liberalism concept care-i provoaca aproape orgasm, ignorand ca acesta este cuvantul magic care a distrus social-democratia din Europa. Ei, acesti intelectuali, ar fi trebuit sa fie adevaratii purtatori de mesaj ai partidului nu clantatii de serviciu trimisi pe la tot felul de talk-shaw-uri. Desigur sunt si acestia utili dar au sfarsit ca pana la urma sa exaspereze publicul pentru care stanga inseamna mai mult decat niste procente in plus la pensie.

Gabi Cretu Care-s aia 4-5 intelectuali lipsa?! Ma duc eu sa-i caut si Invit! Vreau doar numele lor! Cand spune cineva ca exista, se gandeste la cineva, nu?! emoticon smile

Octavian Lupu Intrebati-l pe dl. Iliescu. Sunt sigur ca va poate da cateva sugestii.

Gabi Cretu Eu întreb pe cine afirma ca sunt intelectuali de stânga și nu sunt în PSD, sa mă lamuresc de cine e vorba.

Gabriela Popescu Savitsky Ce să facă intelectualii în anomia asta? 
Să stea în turnul lor...

Mihai Ion Turcu Intelectualii pot face pentru prezent si viitor ceea ce le este in fire si posibilitate, atata cate o au la un moment dat, productie si actiune intelectuala. Operam acuma cu un concept bizar " intelectual public", un "intelectual public" (?) ar fi unul implicat in "agora". Chemarea fundamentala a unui intelectual ar fi de a fi implicat in continutul lumii generata de intelect, care nu exclude si participarea sa specifica, intelectuala , in cele pe care agora le implica, dar cu prudenta deoarece agora nu este numai un for de dezbateri (intelectuale) ci unul de decizie politicaades brutala si gresita, mecanismul deciziei fiind altul decat cel al creatiei intelectuale.

Octavian Lupu Din cate inteleg intelectuali precum Noam Chomsky sau Slavoy Zizec ar trebui sa stea naibii in turnul lor de fildes sau barem intr-o casuta construita in copac impreuna cu almanachele lor cu tot si sa nu se murdareasca cu realitatea pe maini mai ales daca e vorba de influentarea procesului de decizie. Va propun acest articol al lui Slavoj Zizek care poate ca va genera schimbari de perspectiva sau, de ce nu, de paradigma.http://www.lacan.com/thesymptom/?page_id=1951

Mihai Ion Turcu Ar trebui definit conceptul de intelectual sau subspeciile sale. Nu stiu daca-l putem considera pe Bethoven intelectual, pe Goethe mai degraba. Stim ca au avut conduita total diferita fata de implicarea in treburi publice sau politice. Gothe a fost la un moment dat ministru de razboi .... Ambii sunt considerati spiritualitati titanice cu impact asupra culturii Europei. Putem vorbi si despre Platon care a fost la un pas de a fi decapitat pentru implicarea lui intelectuala in politica pentru un proiect utopic . Comunismul doctrinar ( dovedit uexpoerimental ca utopic) are sursa intelectuala.... Sursele ideologiei naziste sunt intelectuale.

Gabi Cretu Ce treaba au oamenii de cultura/artiștii/etc. cu discuția despre intelectuali!? Or fi și unii dintre ei intelectuali dar sa nu facem confuzia! Citiți textul meu care se cheamă "Unde se ascund intelectualii!? "

Mihai Ion Turcu Spuneam ca este necesara precizarea conceptului.

Smaranda Dobrescu Daca definim conceptul de intelectual, nu cred ca vom face multi pasi inainte. Un simt comun de exemplu ii defineste pe cei de factura umanista ca fiind intelectuali. Eu nu as despica firul in patru. Intelectual ar fi acela care este prezent in realitate, are cunostiinte diverse, poate prelucra singur si cu obiectivitate fapte si fenomene, are idei asupra cauzelor producerii acestora si idei de reorientare a unor actiuni pe care le considera neavenute. Eu consider ca aproape toti prietenii care imi viziteaza wallul si comenteaza au o orientare de stanga fiind si intelectuali. De ce nu sunt membri PSD? Nu stiu. Stiu insa de ce eu am renuntat sa mai fiu in urma cu peste 10 ani dupa un stagiu de 4 ani: Nu-l consideram autoritate de niciun fel nici pe Vanghelie, nici pe Zgonea, nici... Pe toti acestia ar fi trebuit sa-i votez si sa le fac campanie.S-ar putea ca si alti amici ai mei, intelectuali de stanga sa refuze sa se inregimenteze din aceleasi motive.

Mihai Ion Turcu Am insistat asupra "conceptului"tocmai pentru ca NU este clar definit si nici nu va fi, mai mult incurca discutia decat o face productiva.

Octavian Lupu "Profesionalismul lucrează cu adevăruri relative, intelectualitatea cu adevăruri absolute. Trecerea de la profesionalism la intelectualitate e drumul de la dialectică la dogmatism.
Dacă ai ajuns intelectual, nu mai ai voie să afirmi că nu înţelegi ceva. Pentru intelectual nu există lucru de neînţeles; toate lucrurile sunt de la sine înţelese, dogmatice. Intelectualul trebuie să înţeleagă orice, chiar şi la nivel intuitiv, dacă nu e posibil altfel. O inteligenţă superioară, cum este cea a intelectualului, nu are voie să se dea bătută în faţa enigmelor existenţiale sau de alt fel. De la inteligenţă, se aşteaptă mai mult decât punerea în practică a unei idei: se aşteaptă ideea. Condiţia de intelectual este o condiţie ingrată. Oamenii conştienţi de acest lucru se feresc să afirme că sunt intelectuali. Ca intelectual, se cere prea mult de la tine. Sună frumos să fii considerat intelectual şi numai proştii pot cădea în capcana de a se considera aşa, fără a avea vreun merit. La starea de intelectual ajungi doar dacă îţi vezi de treabă, în condiţia ta primară de scriitor, inginer sau orice altceva. Dacă nu-ţi stă capul la faptul că ar fi bine să fii considerat intelectual, eşti mult mai liber să te perfecţionezi, să inventezi, să şlefuieşti ce-ai făcut. Dacă nu cauţi intelectualitatea ca pe o emblemă, aceasta poate plana asupra ta tot timpul." Victor Martin

Octavian Lupu "Mulţi deprofesionalizaţi şi-au făcut o meserie din a fi intelectuali. Fluturând intelectualitatea ca pe un steag, ei au devenit: activişti culturali, redactori după ureche, vorbitori de meserie, comentatori universali, secretari la filiale de partid sau de organizaţii internaţionale. La urmă, judecătorul suprem este timpul, intelectualul inefabil care trebuie să cearnă totul. Oamenii se mai pot înşela sau pot fi cumpăraţi; timpul, nu." Victor Martin

Cornelius Frankenfeld Care este "distanta" de la intelectualitate la intelepciune?

Mihai Ion Turcu Ideea ca un "intelectual" trebuie sa-si vada in primul rand de treaba este esentiala. Daca-si vede de traba sa "intelectuala" si o face cu har si performanta, dobandeste si autonomie si autoritate si ca vonta ce spune ca venind de la o persoana cu sufienta distanta de obiectele supuse judecatii fapt care face ce spune demn de luat in seama.

Gabriela Popescu Savitsky Era o ironie. emoticon smile. Da, locul celui care gândește și vrea "mai-binele" e printre oameni, desigur.

Mihai Ion Turcu Majoritatea celor care au instruire superioara, considerata punct de plecare a conditiei de intelectual (sunt si exceptii) sunt profesional in relatie cu oamenii dar constituie o categorie distincta, minoritara. Cei dedicati cunoasterilor care nu au legatura directa cu oamenii, si care sunt performanti, nu prea au legatura cu oamenii, in primul rand prin natura obiectului dedicatiei lor si fiind mult prea ocupati cu acest obiect, fapt care restrange semnificativ implicarea lor sociala. Nu insemneaza ca ce produc nu are final impact social. Exista si intelectuali a caror productii pot fi considerate malefice in raport cu binele oamenilor.Iaeasi ne-am afla in fata conceptului de "intelectual'.

Niciun comentariu: