marți, 13 octombrie 2015

Motorul franco-german al UE, gripat de neputinta -II

Motorul franco-german al UE gripat de neputință – 8 octombrie 2015-II

 
Smaranda Dobrescu
 

Depasiti in mare masura de evenimente, Merkel si Hollande simt nevoia unei solidaritati crescute in Europa si ceea ce se cheama "mai multa Europa". In urma cu cateva luni, solidaritatea europeana cu Grecia fusese parca la cote negative.
"Merkel și Hollande par a cere o singură guvernanță europeană, în care decidenții primordiali să fie germani și francezi, federalizându-și interesele Europei."

 

 

Motorul franco-german al UE gripat de neputință

Presa europeană a comparat apariția împreună a lui Hollande și Merkel din Parlamentul European cu intervenţia istorică împreună a fostului președinte german Helmuth Khol și a fostului șef al statului german François Mitterrand de acum…

COTIDIANUL.RO

4 aprecieri4 comentarii1 distribuire

Mihai Ion Turcu Mai multa Europa insemneaza exact opusul lui mai multa Germania si Franta.

Smaranda Dobrescu "Mai multa Europa"", echivalent cu "mai multa integrare" inseamna in afara institutiilor centralizate si a unui Parlament unic, cedarea atributelor de suveranitate ale tarilor catre nivelul superior. Statutul aparent egal al statelor va fi insa repede ...Vezi mai multAlexandru Botu Mai multa Europa inseamna nimic, de fapt inseamna ca nu mai este nimic de facut in proiectul actual. Despre unul viitor, cu experienta de acum, ar trebui sa vorbeasca altii. Cel putin mai frumosi, ca sa nu fiu extrem de caustic.

Mihai Ion Turcu Intelegem ca SUA preseaza EU in sensul infaptuirii federalizarii actualei confederatii de state "suverane". Care ar fi interesul SUA ? UE , asa cum este , n-a realizat nici pedeparte omogenitatea care sa faca posibila federalizarea, exista diversitati ...Vezi mai mult

Smaranda Dobrescu "Mai multa Europa"", echivalent cu "mai multa integrare" inseamna in afara institutiilor centralizate si a unui Parlament unic, cedarea atributelor de suveranitate ale tarilor catre nivelul superior. Statutul aparent egal al statelor va fi insa repede ierarhizat de inegalitatile de dezvoltare economica . Ca sa nu se intample acest lucru ar trebui armonizare pe sistemele de asigurari sociale, salarizare, investitii preponderente in dezvoltare/ cercetare pentru tarile mai sarace, etc. Va dura ani de zile negocierea si armonizarea. Federalizarea trebuia demarata de mult timp si atunci ar fi avut o sansa buna UE. Acum, desi il doresc, ma indoiesc asupra viitorului comun al tarilor Europei.

 

Alexandru Botu Mai multa Europa inseamna nimic, de fapt inseamna ca nu mai este nimic de facut in proiectul actual. Despre unul viitor, cu experienta de acum, ar trebui sa vorbeasca altii. Cel putin mai frumosi, ca sa nu fiu extrem de caustic.

Mihai Ion Turcu Intelegem ca SUA preseaza EU in sensul infaptuirii federalizarii actualei confederatii de state "suverane". Care ar fi interesul SUA ? UE , asa cum este , n-a realizat nici pedeparte omogenitatea care sa faca posibila federalizarea, exista diversitati si adversitati istorice plus o imposibila acceptare de catre Franta si Anglia a rolului hegemonic al Germaniei si in fapt relatii concurentiale intre toate statele europene inca suverane. Statele europene suverane sunt rezultatul unei istorii de nesfarsita confruntare intre ele, intre Franta, Anglia si Germania in special. Dar exista o presiune considerabila asupra statelor europene si confederatiei a marilor blocuri , american, rus si asiatic, la care in forma actuala Europa nu rezista, cu atat mai mult cu cat a avut proasta inspiratie de a se demilitariza si pune in dependenta de forta militara SUA. Stricto sensu UE este vasala SUA. Nu poate fi vasala si concurenta in acelasi timp. Fostul ambasador al Romaniei la Berna spunea ieri (Realitatea TV) ca Elvetia nu respinde aderarea la UE dar o amana pina cand UE in ansamblul ei va fi la nivelul Elvetiei. Cand UE va fi la nivelul elvetiei nu va exista vre-o problema pentru federalizarea UE, pina acolo este cale lunga si accidentata, lipsa de mare concept si vointa politica, cu sansa de a emerge in conditiile unei confederatii care sa-si respecte principiile, ceea ce se intampla doar formal.

Smaranda Dobrescu "Viziunea federalistă reclamă doua precondiţii. Prima, orice contract de asigurare trebuie să fie semnat în afara oricărei urme de ignoranţă: nu ai putea include solidaritatea în planul de asigurare a unei clădiri dacă casa respectivă este deja în  în flăcări. Ar fi posibil eventual să se rezolve asimetria actuală dintre ţările din nord şi cele din sud prin identificarea şi izolarea problemelor moştenite din trecut, pentru a se putea confrunta cu ele; este un lucru complex, dar fezabil.
În al doilea rând, şi în principal, ţările care împart acelaşi acoperiş trebuie să aibe legi comune pentru a se limita hazardul moral."
http://blog.prospectiv.org/.../datoriile-suverane-si...

 

 

Grupul Prospectiv™ : Datoriile suverane si sansele Europei

BLOG.PROSPECTIV.ORG|DE SMARANDA DOBRESCU

Mihai Ion Turcu Legile nu sunt prospective. legile formalizeaza o stare de fapt. O lege careia nu-i corespunde o stare de fapt este periculoasa, distorsioneaza mersul lucrurilor.

Alexandru Botu Pai vad ca legile, in sensul cuprins de urgente, reglementeaza ceea ce se va intampla, nu ceea ce se intampla in fapt si acceptat ca stare de normalitate. Si intotdeauna unele grupuri au interese urgente fata de alte grupuri. Astfel ca legile par a fireglementarile prin care se pune in practica, se asigura o ordine care intereseaza doar pe unii. Nu sunt specialist in spatiul reglementarilor, dar in tehnica, acolo unde lucrez, reglementarile vin sa impuna reguli pentru omogenizare, uniforma si necesara intelegere.Adica, intr-un fel, sunt solutii a caror acceptare aduce beneficii. Sigur, nici aici nu este exclusa influenta grupurilor de interese, dar parca nu asa de pregnant ca in mediul economic, social, politic.

Mihai Ion Turcu britanicii nu schimba legi care aduc beneficii, unele vechi de secole. Legile sunt todeauna aposteriori unor fapte si tendinte care aduc beneficii in general sau universal.

Alexandru Botu Daca-i vorba de britanici, da!

Mihai Ion Turcu Britanicii au instaurat modelul parlamentar ca forma de guvernare moderna, dinamica si conservatoare concomitent, au gestionat cel mai mare imperiu al lumii si ferit metropola de zdruncinari interne plus traversarea cu sacrificii dar cu succes a doua razboaie mondiale. Pot fi un bun caz de studiu in beneficiul conceptului politic european.

Smaranda Dobrescu Ar putea fi britanicii un astfel de exemplu, gandind la stabilitatea legislatiei, daca acesta ar fi un criteriu. Nu stiu insa in ce masura ar putea fi un exemplu in beneficiul conceptului politic al UE, caci chiar in aceste zile Cameron a cerut imperioios inceperea renegocierilor cu UE, Brexitul fiind mai mult decat o amenintare, ci se pare o optiune engleza conservatoare puternic sustinuta de hedge funds si chiar de mare parte a populatiei. Faptul ca laburistii lui Corbyn au vocatie internationalista si europeana va deveni cat de curand un motiv puternic de dezbinare interna mai ales in conditiile refugiatilor in crestere dornici a se stabili in Anglia.
http://www.conservativehome.com/.../newslinks-for...

 

 

Mihai Ion Turcu Conceptul politic UE nu este definitivat nici deplin functional, cum se arata a fi, include riscul crizelor interne si ineficientei ca factor politic in concertul mondial care tinde sa devina din concert o monodie " a capela" , cam rudimentara. UE traieste o prima criza pe care trebuie sa demonstreze ca o poate gestiona si depasi adaptand din mers conceptul care include contradictii dar si ideea unei unitati solide in ndiversitate, deloc simplu, alternativa fiind Imperiul. Europenii au daramat cateva. Deci cum facem ?

Smaranda Dobrescu Intr-o fraza as indrazni sa spun ca conceptul politic potrivit functionarii optime a unei uniuni monetare-fiscale-politice este armonizarea performantelor. Pentru asta este insa nevoie de timp in care solidaritatea sa devina efectiva si tarile mai slab dezvoltate precum Grecia sa nu traiasca sub amenintarea aratarii usii acestui deocamdata club care este UE.

Mihai Ion Turcu Da , acestea nu sunt erori de concept ci erori grave politic posibile in cadrul unui concept doar provizoriu definit si doar partial internalizat de membrii confederatiei.

Niciun comentariu: