miercuri, 30 septembrie 2015

E nevoie de o noua abordare a fenomenului de refugiere

E nevoie de o noua abordare a fenomenului de refugiere

 
Smaranda Dobrescu  - 28 septembrie 2015

 

Cred ca a venit momentul unei alte abordari a fenomenului de refugiere.

In practica nu este simplu sa distingi intre migrantii politici si cei economici, deoarece persecutia politica in mod uzual include restrictii economice.De exemplu, evreii supusi pogromurilor in Europa de Est la sfarsitul secolului 19, sau in timpul Germaniei hitleriste din anii 1930 erau migranti atat politici cat si economici. La fel s-a intamplat si cu asiaticii din Africa de est fortati sa plece din Uganda in anii 1960.
Sistemul de azil este complet nepregatit sa se confrunte cu noua generatie de refugiati, neeligibili in cadrul legal existent, deoarece ei au plecat nu datorita unor acte specifice de persecutie ci din cauza dezintegrarii statelor lor. Acestora li se poate acorda " protectie umanitara" sau li se poate acorda o perioada discretionara de a ramane pe termen scurt, dar apoi pot fi deportati ca imigranti ilegali. 
Adevarul este ca vestul nu poate sa absoarba refugiati in numarul necesar si nu are nicio solutie in cazul statelor dezmembrate. Aceasta inseamna ca in afara de acordarea de ajutor umanitar celor din taberele de refugiati, nu exista nici un fel de politica legiferata.. Cel putin si pana cand acest lucru se va schimba, tragedia nu poate decat sa se adanceasca.

Elena Agachi Pana una, alta, oamenii simpli, majoritar tineri, au luat situatia in maini! Politicienii gâfâie si se bâlbâie, dar sunt convinsa ca vor gasi o cale! Ati trait la Bruxelles, stiti, desigur, cati de multi refugiati din diverse motive si din toata lumea sunt aici. Deci, se poate! Multi dintre refugiati au calificari si se vor integra, cumva, in circuitul muncii. Important e ca nu mai dorm sub bombe. Poate suna patetic, dar, pana se scarpina in cap politicienii, oameni obisnuiti fac minuni! Ca român, nu sunt obisnuita cu solidaritatea! Solidaritatea e o valoare pentru care merita sa lupti cu orice pret, ca si libertatea de altminteri. emoticon smile

Smaranda Dobrescu Un popor inventiv are un viitor frumos daca mai e animat si de sentimente umanitare. Ceea ce vroiam eu sa spun este ca indiferent ce masuri se vor lua ele trebuie incadrate intr-o lege existenta sau nou elaborata pentru a nu se ajunge la haos si incertitudinea zilei de maine pentru aceste persoane gonite de diverse motive din locurile lor natale. Altfel ei ar putea fi oricand returnati in tarile de bastina daca ele mai exista.

Octavian Lupu Perfect de acord cu dvs. Soluția o reprezinta stoparea conflictelor la ei acasă și asistenta pentru reconstrucție, unde Halliburtonii si Bechtelii lui Cheney vor avea prioritate. Partea proasta este ca aceasta soluție, la mintea cocosului, s-ar putea sa nu mai funcționeze în contextul schimbărilor climatice. Daca condițiile climaterice vor face tarile din care provin migrantii de nelocuit (nu numai de neguvernat) de abia atunci am încurcat-o. Eu nu pot sa uit temperaturile aiuritoare înregistrate în aceasta vara în Iran. Daca lucrurile se vor agrava s-ar putea ca orice deal, nuclear sau nu, încheiat cu aceasta țară sa nu mai aibă nici un fel de valoare si pe fondul declanșării unui conflict sa devina și aceasta țară "furnizoare" de refugiați. Pentru ca, dincolo de toate teoriile conspirațiilor, sunt convins ca au dreptate și cei care susțin ca dezastrul din Siria are si cauze climatice.

Smaranda Dobrescu Interesant si in mare masura adevarat. La 50 grade afara, cum au fost in vara asta in Iran si nu numai, nici gandi ceva logic si legat nu poti. Pot fi luate hotarari ad-hoc cu totul hazardate.

Mihai Ion Turcu A trecut in revista presa germana. Guvernele Landurilor sunt in deruta. Acuma se fac calculele la obiect. Ce rezulta este ingrijorator.

Octavian Lupu Acum vreo 10 ani eram in masina si ascultam in trafic relatarea despre un raport ONU, cred, care anticipa in urmatoarele decade, nici mai mult nici mai putin, decat razboaie intre natiunile africane dar nu pentru rezervele de petrol ci pentru rezervele de apa, pe fondul incalzirii globale. Am fost inca din facultate preocupat de problemele de mediu, influentat fiind de raportul Clubului de la Roma, "Cresterea Zero". Si lucrarea mea de diploma a avut o tematica similara privita din perspectiva economica. Totusi, concluziile raportului mi s-au parut exagerate. Incep sa cred tot mai mult ca prognoza respectiva capata tot mai mult contur in realitate.

Smaranda Dobrescu Macar ceea ce este usor sa rezolvam: sa oprim explorarile/exploatarile din calota de gheata a Nordului, sa renuntam la metoda gazelor de sist care inghite de cele mai multe ori inutil cantitati uriase de apa, sau sa taxam firma Nestle ca la carte, sa-i...Vezi mai mult

Octavian Lupu Corporatiile nu vor renunta sa ne puna viata in pericol atat prin produse cat si prin productie decat daca le boicotam produsele. Politicienii nu vor misca un deget (tinand cont ca nu noi le asiguram veniturile reale in baza carora traiesc bine, vorba cuiva) decat daca iesim in strada pe toate tematicile majore. Cum bine spunea avocatul american Ralph Nader, pionierul institutiilor de protectie a consumatorului, pe care l-am citat deseori si am s-o fac ori de cate ori o sa am ocazia, "Nu exista democratie zilnica fara civism zilnic". Usor de spus greu de priceput si, mai ales, greu de actionat.

Smaranda Dobrescu BOICOT!! Asta e solutia. In privinta politicienilor tot Nader s-a exprimat incercand un sentiment puternic de blazare: "The only difference between the Republican and Democratic parties is the velocities with which their knees hit the floor when corporations knock on their door. That's the only difference."

Mihai Ion Turcu In legatura cu apa de la noi, pe care o mai avem, conservarea echilibrului padure-apa ne va asigura apa potabila .Privind subjugarea statelor (tarilor) de marea finanta si industrie, prin presiunea pe care o exercita asupra propriilor guverne, poate fi punctual contracarata de catre cetateni prin atitudini ferme manifeste.Guvernele tin de voturi si cad atuncea cand pierd sustinerea cetatenilor. Cetatenii pot exercita presiune ( care poate veni de fapt ca argument pentru rezistenta guvernelor in fata presiunilor externe).Un stat trebuie sa aiba guvernari stabile si cetatenii nu guverneaza direct ci prin reprezentarea lor parlamentara, dar cand sunt in cauza probleme vitale, cetatenii trebuie sa -si sprijine sau amendeze guvernantii.

Yvonne Frankenfeld Exact, Smaranda. Multumesc pt acest Fazit concentrat si precis.

Niciun comentariu: