luni, 27 octombrie 2014

Ucraina, in dezbatere la Fundatia Europeama Titulescu



Prospectiv FCh via Adrian Nastase
Retin ca acum vreo 11 luni, tot la FET, a fost discutata Ucraina. La timpul acela s-au distins doua voci ale ratiunii care au atras atentia asupra dificultatilor drumului ucrainean spre EUropa, cele ale Smarandei Dobrescu si a lui Adrian Severin. Vocile lor erau aproape inecate in valul de entuziasm pentru parteneriatul Ucraina-EU ale titularilor mesei rotunde--pe Cioroianu mi-l aduc aminte cel mai clar.
Vad ca se reia evenimentul, de data aceasta Adrian Severin fiind listat printre invitatii speciali. Ma intreb de ce nu se regasesc si numele optimistilor de acum un an.
http://blog.prospectiv.org/2013/11/parteneriatul-estic-ue.html
 Alexandru Botu Bate vantul frunza-n dunga/
Cantaretii mi-i-alunga!
Draghi Puterity Noua "Europa Libera" da niste estimari privind impactul economic al sanctiunilor UE impotriva Rusiei.
http://rt.com/business/195772-eu-russia-sanctions-losses/

Cred ca trebuie sa cantam in cor: "Multumim din inima NWO-ului...".
Smaranda Dobrescu Remarcabile concluziile trase de Adrian Severin, chiar daca nu sunt menajante si nici prea optimiste pentru viitorul pasnic si stabil al lumii: Occidentul (UE si SUA) trebuie sa accepte ca a esuat si a gresit in actiunile sale intreprinse in timp in si fata de Ucraina. Este posibil ca nevoile actuale de securitate ale tarilor din vecinatate sa conduca la o linie de securitate plecand din sudul tarilor Baltice si ajungand in diagonala in vestul Romaniei. Aceasta posibilitate nu reprezinta neaparat o idee buna ci una care sa satisfaca pluralitatea identitara a regiunilor.
Cauza reala care a generat aceasta instabilitate a lumii, nu numai a zonei discutate rezida dinfaptul ca SUA si UE nu au inteles ca modelul lor de organizare sociala, economica si politica a societatii nu a fost potrivit pentru exportul in alte tari. Neoliberalismul si neoconservatorismul nu sunt capabile sa ofere o perspectiva justa de dezvoltare a societatilor si de aceea intreg echilibrul lumii este tulburat in acest moment. Cronicizarea crizei din Ucraina, daca o vom constata ne va afecta puternic si pe noi, caz in care doar apararea interesului national ar trebui sa ne mai anime in luarea celor mai bune decizii.
Cristi Pantelimon Nu a fost timp să se discute (aproape) nimic despre China, s-au făcut puţine aluzii la BRICS şi OCS, nu s-a spus nimic despre Serbia, care-l va primi mâine cu onoruri pe Putin (în ciuda părerilor nediplomatic exprimate de ambasadorul SUA la Belgrad - apropos, republica Srpska este de acum sub conducerea proaspătului ales "om al lui Putin" - Dodik), Ungaria are şi ea planuri proprii... legate de cele ale Moscovei. În aceste condiţii, aşa cum sugera A. Năstase, a nu negocia cu ruşii poate deveni extrem de periculos... Cât despre zonele-tampon, care apar mereu în istorie, nu e chiar treaba noastră să le scoatem din acea condiţie. Dar nici Occidentul atlantist nu moare de grija lor, să fim serioşi! Iar dacă Europa ruso-germană nu va putea să o facă, mă tem că nici SUA nu au înţelegere şi putere spre aşa ceva.
S.D  Cristi Pantelimon, ceea ce spui poate fi adevarat. E nevoie insa de mult pragmatism pentru a digera aceste idei. Poate, cu timpul, daca acesta va fi generos cu conservatorii vestului.. Poate!
C.P  Oamenii pragmatici ar trebuie să-i asculte pe idealişti. Oricum, a fost o dezbatere lipsită de "pragmatismul" de tip T. Băsescu (nu am parti-pris-uri politice, doar de ordin caracterial-metafizic, ca să mă exprim aşa), ceea ce a fost un real câştig!
Octavian Lupu Pare sa fi fost o dezbatere interesanta. Ma gandesc ca poate pe viitor astfel de dezbateri ar putea fi inregistrate si postate pe YouTube, ca sa aiba acces la ele ca sa aiba acces la ele si late categorii de oameni ai muncii.
D.P  A pus Prospectiv A-z linkul mai sus:

https://www.youtube.com/watch?v=pOIir1RXNCY
youtube.com
O.L  Partea de audio n-am putea sa o luam de la servicii? Nu se aude prea bine.
D.P  Cica versiunea engleza (GCHQ) e cea mai buna. Mai buna chiar decat a NSA-ului
O.L Tare mi-e trama ca cea mai buna versiune este cea a FSB-ului. Ma gandesc la predictiile VR din 2012 sau 2013 in legatura cu ofiterul acoperit.
D.P  Rusii se bazeaza mai mult pe HUMINT, americanii pe SIGINT
P.FCh Ministrul rus de Externe a decis să prevină Uniunea Europeană: scenariul ucrainean, aplicat în RM, va avea consecințe distructive, transmite Jurnal.md.

„Sper din tot sufletul că Uniunea Europeană conștientizează că repetarea scenariului care a avut loc în Ucraina va avea consecințe distructive, pentru că în privința Republicii Moldova și Transnistriei se urzesc aceleași planuri”, a declarat diplomatul rus în cadrul unei lecții publice.

Totodată, Lavrov a accentuat că în cazul în care RM își va pierde statutul de neutralitate și „va fi absorbită de o altă țară”, atunci Transnistria „va avea dreptul să-și decidă singură viitorul”. „Și noi vom apăra această poziție”, a adăugat oficialul rus.

Ministrul rus de Externe a atins și ieri subiectul UE, menționând că Rusia nu are de gând să îndeplinească condițiile Occidentului în scopul ridicării sancțiunilor impuse Moscovei în legătură cu criza din estul Ucrainei.

Or, Serghei Lavrov și-a exprimat convingerea că sancțiunile occidentale sunt o încercare de a schimba punctul de vedere al Rusiei. „S-a observat, în repetate rânduri, atât prin declarații, cât și prin fapte, că adevăratul scop al restricțiilor este influențarea Rusiei pentru a o face să-și schimbe punctul de vedere în probleme-cheie”, crede Lavrov.

Oficialul de la Kremlin a mai spus că durata tensiunii dintre Rusia și UE depinde „de existența unor politicieni cu o viziune strategică globală”.
Alexandru Botu Infoierea curcanului, doar pentru impresie artistica, caci ratiunea ii spune doar cum sa se joace...
P.FCh "în cazul în care RM își va pierde statutul de neutralitate și „va fi absorbită de o altă țară”"

Poate d-nii Iliescu si Nastase ne-ar putea spune cum a devenit Romania o alta tara pentru Republica Moldova... De ce spuna sta? Pentru ca am senzatia ca dl. Lavrov &co se refera la o schita politica stiuta din, sa zicem, decembrie 1988.
A.B  Ca sa ramana ceea ce au crezut ca sunt, multi din varful politicii romanesti au acceptat ceea ce ati spus. Si nici astazi nu recunosc diferenta si la ce a condus neacceptarea acesteia.
C.P  Declaraţia lui Lavrov mi se pare încurajatoare. Oricum e greu să absorbim Transnistria...
P.FCh Transnistria e un HARCOV la cub, desi in cadrul dezbterii ce reprezinta subiectul postarii initiale, dl. Dogaru ne arata ca initial a fost pamant... moldovenesc..
A.B  Am mai facut odata greseala cu "absorbtia", trimitand in Basarabia nu ce aveam mai bun de oferit. Eu cred in unire frateasca, nu in punerea genunchiului pe grumaz.
C.P  Când a apărut declaraţia asta, după întrevederea Băsescu-Putin de la Milano?
P.FCh "Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare, libertatea de a ne decide singuri viitorul", a subliniat Merkel, precizând că Berlinul va depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au aceleaşi drepturi la autodeterminare.

http://www.gandul.info/.../angela-merkel-reunificarea...

Ei, acum pot incepe a vedea de ce dl. Severin spune ca Voinicul dela Victoria e omul germanilor. Care o fi echivalentul pretului platit de RFG pentru reunificare

Niciun comentariu: