sâmbătă, 28 septembrie 2019

Limba lor aur poartă



Constantin Gheorghe
După decembrie 1989 se presupune că am făcut un import masiv de democrație. Numirea lui Kovesi PG la Bruxelles arată, că de fapt, democrația era corupție de cea mai joasă speță, promovată de un nou tip de totalitarism: totalitarismul birocratic al Uniunii Europene. S-a închis, un fel, cercul: de la un totalitarism la altul, trecând printr-o democrație șchioapă, care este făcută țap ispășitor pentru tot ce e rău în România prezentului.
Precum sovieticii, după 1945, și nucleul imperial al UE, Franța, Germania în special, a ajuns la concluzia că Estul costă, dacă trebuie integrat. Și nu vor să mai suporte costurile, deși sumele transferate țărilor din Est, practic dezindustrializate în procesul de tranziție, și apoi de aderare la UE, s-au întors la contributori net, gen Germania.
Cum nimeni nu știe ce va fi după Brexit, cu o economie vest-europeană în pierdere accentuată de viteză, și cu lideri erodați de guvernare, incapabili să mai însuflețească ”trupele”, singurul răspuns este, ca și în cazul sovieticilor, represiunea, în numele Sfântului Stat de Drept, varianta sclipicioasă a internaționalismului proletar. Deocamdată e vorba doar de încetarea finanțărilor din diversele fonduri, în special din cele de Dezvoltare Regională și de Solidaritate. Iar Kovesi, ca procuror General al UE, sau așa ceva, este gâdele perfect. A fost aleasă pentru slugărnicie, caracter infect, capacitatea de a executa ordinele, fără a gândi sau comenta.
Problema nucleului imperial este aceea că o astfel de abordare va genera și mai multă corupție, tensiuni și confruntări cu țările țintă din periferii, Estul și Sudul UE. Dacă vor să spună că suntem liberi să plecăm, dacă nu ne convine, i bine, nu este atât de simplu. Nucleul pierde piețe în Est și Sud, piețe care vor reveni fie chinezilor, fie americanilor. Vor pierde și forță de muncă, și alte avantaje. Deocamdată Kovesi este pe post de pisică de arătat. Dacă însă își depășește atribuțiile, lucrurile se vor deteriora grav.
O ultimă idee: dacă aplaudăm numirea ei, ca fiind o victorie pentru România, atunci chiar merităm tot ce ni se întâmplă. Kovesi n-a luptat niciodată în echipa României. De ce s-ar schimba acum?

Gabi Cretu: Descrierea simptomelor e buna, cauzele mai puțin. În Brazilia, tot birocrația europeana e de vina!?
Constantin Gheorghe: Ce are una cu alta? Este este o pradă pentru Germania și compania, așa cum a fost pentru URSS. Ce s-a schimbat? Metode? Păi, tot cu procese, cu belirea elitelor care nu se conformează, cu distrugerea solidarității naționale se operează. De ce crezi că este ridichea germană mai dulce decât hreanuș sovietic? Pune la socoteală și ocupantul american, și ai o slugă păduchioasă la doi stăpâni.
Tiberius Serghei: In Brazilia sunt parte din acealeasi "cauze" din manualul CIA pe care le gasim si la noi. Dar hei, cand te uiti in vest si vezi doar Soarele e oarecum normal sa nu mai vezi asteroidul care vine cu viteza in moaca ta 
Gabi Cretu: Constantin Gheorghe, vezi puțin ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, sa zicem, și o sa înțelegi. Îți apreciez cu adevărat inteligenta. Nu trebuie sa explic. Paternul e același. Mai peste tot. Și nimeni nu a exportat democrație. Asta era de pe vremuri. S-a exportat oficial și e față statul de drept și economia de piață. Capitalismul neoliberal asa procedează.


Comments
  • Elena Dumitru Gabi Creţu cam are dreptate. Democraţia şi drepturile omului şi-au încheiat cariera glorioasă demult, la puţini ani după căderea Cortinei de fier. După aceea, economia de piaţă funcţională şi statul de drept au pogorât asupra celor slabi. Să-i întărească, să-i veselească, neh?
    • Flavius ChircuPAz
      Dificultatea diagnosticului rezida din cauza proxima versus cauza ultima: https://en.wikipedia.org/.../Proximate_and_ultimate...

      Ce nu ni s-a spus (de catre Basescu si Nastase) este cat din suveranitatea Romaniei a fost cedata proximilor si cata ultimului.

      La nivelul strazii, Romania e incalcata de EUROpa. La nivel mai adanc (Coldea-Maior) pare a fi Unchiul.
      Proximate and ultimate causation - Wikipedia
      EN.WIKIPEDIA.ORG
      Proximate and ultimate causation - Wikipedia
      Proximate and ultimate causation - Wikipedia

  • Constantin Balasoiu Kovesi e mai curând strategia susținerii unei disidențe într o europă de est care manifestă tendințe iliberal suveraniste, nimic altceva. Exista precedente blocul comunist, ceaușescu 68 și înfrățirea româno americană, acordarea de împrumuturi etc
    Ce n 
    au luat în calcul e bulgarele cumpanasu caracal, care acum a început să și dea drumul din vârf
    Presa mainstream și a dat seama de implicații și a luat partea procurorilor. Am impresia că pe aici puțini realizează ce interese sunt musamalizarea cazului

  • Flavius ChircuPAz

    Sorin Faur: Între alte aspecte mai mult decît dubioase de pe traseul numirii lui Kovesi la șefia parchetului european, de departe cel mai umilitor mesaj transmis atît de Parlamentul European, cît și de majoritatea statelor care o susțin acum este c
    ă întreaga instalație decidentă din UE nu dă nici măcar o căcărează pe instanța constituțională a unui stat membru UE. Sper că înțelegem suficient de bine cu toții ce decurge din acest mesaj cu valoare normativă: decurge că instalația nu dă nici jumătate de căcărează pe ordinea constituțională, deci cu atît mai puțin pe noțiunea stat de drept.
  • Concluzia d-lui Severin se impunea dela Referendumul invalidat, de demitere a lui Basescu. Timp la care multi raspopiti erau pe val inca...

    Adrian Severin: În cadrul unui concurs “aranjat”, s-a decis numirea lui Koveși în funcția de procuror european, în ciuda problemelor sale cu justiția. Se impune retragerea din cooperarea consolidată.

  • Sorina Matei: Postarea zilei este scrisă azi de Lili Ruse. De la Slujirea lui Liiceanu, la Papa lui Tismăneanu. Să le spună cineva intelectualilor fini și rasați de dreapta că Wojtyla n-a făcut protocoale secrete cu Securitatea, soviet system style, on the contrary. În rest, hârtia și netul suportă orice. Pentru că “limba lor aur poartă”. #UrbiEtLimbiEtOrbi

    Image may contain: 1 person, text

  • Image may contain: crowd, text and outdoor
Image may contain: crowd, text and outdoor

Niciun comentariu: